KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2009. március 27., péntek 2 komment

2009. március 27., péntek 2 komment

Minden egyben: Mogyoróvajas sajttortás márványos brownie


Sajttorta és brownie egy személyben? És még mogyoróvajas is??? Nem vállal egy kicsit túl sokat magára ez az egyetlen sütemény? Nem.
A tavalyi év amerikai peanut butter trendjénél maradva úgy gondoltam, a blondie után megsütöm az ellentétét is, ezt a szuperdús brownie-t. A recept eredetileg olyan mogyoróvajra szól, amely kizárólag sóból és mogyoróból áll (Sz. barátnőm szerint ez emberi fogyasztásra alkalmatlan), amit viszont én itthoni boltokban nem találtam. Többször is kipróbáltam, és a recept kiválóan működik a mezei mogyoróvajjal is, amiben van még cukor, olajok és kukoricaszirup is.

Mogyoróvajas sajttortás márványos brownie

A brownie réteghez:

250 g étcsokoládé
125 g vaj
125 ml cukor
2 tojás
1 teáskanál vanília kivonat
125 ml liszt
egy csipet só

A sajttorta réteghez:

250 g krémsajt
85 ml mogyoróvajkrém (sima, azaz nem darabos)
1 teáskanál vanília kivonat
125 ml cukor
2 tojás
2 evőkanál habtejszín
2 evőkanál liszt
60 g étcsokoládé

A sütőt előmelegítjük 160 fokra, egy négyszögletes tortaformát kivajazunk és sütőpapírral kibélelünk (én szilikon formát használtam, azt csak kivajaztam).
A brownie réteghez egy közepes lábosban alacsony fokozaton összeolvasztotjuk a csokoládét és a vajat, majd 10 percre félretesszük hűlni. A cukrot, a tojást és a vaníliát elektromos mixerrel 3 perc alatt habosra és világossárgára verünk fel. Hozzákeverjük a csokis-vajas mixet, majd a lisztet és a sót. Az egészet beleöntjük a sütiformába.
A sajttorta réteghez a sajtkrémet, a mogyoróvajat és a vaníliát a mixerrel összekeverjük. Hozzáadjuk a cukrot, egyenként a tojásokat, majd a tejszínt és a lisztet. 85 ml-t félreteszünk belőle, a többit a brownie tetejére öntjük.
Megolvasztjuk a 60 g étcsokoládét és összekeverjük a 85 ml megspórolt sajttortánkkal. Ezt a csokis-sajtkrémes tésztát kanalanként a sajttorta réteg tetejére halmozzuk. Veszünk egy hurkapálcát vagy fogpiszkálót, és a felső csokis, illetve az alatta lévő sajttortás rétegbe nyolcasokat írunk vele. Ha szépen dolgoztunk, márványos lesz a süteményünk teteje. Pontosan 36 percig sütjük, ha kész, legalább egy órát pihentetjük.

Recept a Bon Appétit magazinból.

divat csokoládé brownie krémsajt sajttorta középhaladó peanut butter délutáni vendégség

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr445141348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sweet amateur 2009.03.27. 21:41:00

szia makka! igen, bögre :-) a bo conceptben vettem még évekkel ezelőtt.
Szia!

A képen látható bögre (bögre?) után szeretnék érdeklődni, hol kapható.
süti beállítások módosítása