KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2010. március 01., hétfő 10 komment

2010. március 01., hétfő 10 komment

Ez volt az a nap: Karamellás-tejcsokoládés mini tart

EZ volt az a nap, amikor végre megtanultam quenelle-t csinálni. Ezen a képen nem látszik egyértelműen, de bizisten megtanultam! Ha esetleg nem tudod, miről beszélek, akkor nézd meg, hogy csinálja Ramsay, hogy a homály kitisztuljon. Tudod, csak egy mozdulat és kész. Óriási hiba, hogy ez kimaradt a menő listámból!
Továbbá EZ volt az a nap, amikor megértettem, miért csinálják a profik a karamelldíszeket isomaltból cukor helyett. Például azért, hogy a karamell ne menjen tönkre néhány óra alatt, mint az a képen látható mogyoróval történt. Pedig több munkám fekszik benne, mint az egész süteményben! Visszatérve az Isomaltra: jobban ellenáll a nedvességnek, nem kristályosodik ki, egyszóval strapabíróbb, mint a cukor.

Karamellás mini tart
(12 db mini vagy egy nagy tart lehet belőle)

A tart tésztához:
3/4 csésze liszt
1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1/4 csésze kristálycukor (ez a recept kivételesen nem porcukorral írja)
egy csipet só
60 g hideg vaj, felkockázva
1 tojássárgája
1 teáskanál habtejszín
1 kiskanál vaníliakivonat
(1 csésze=250 ml)

1. Ez az a tészta, amit furcsa mód a legegyszerűbb és legjobb egy aprítóban (a konyhagép késes részével) megcsinálni. Tedd bele a lisztet, a kakaóport, a cukrot és a sót, forgasd össze a géppel egy kicsit. Dobd hozzá a vajat, a tojássárgát, a tejszínt és a vaníliát, és addig dolgoztasd a gépet, amíg a tészta össze nem áll.
2. Formázz egy nagyobb korongot a tésztából, csomagold fóliába, és tedd a hűtőbe egy fél órára. Közben vajazd ki a formád.
3. Nyújtsd ki a tésztát lisztezett felületen 3-4 mm vékonyra. Szúrj ki belőle akkora köröket, amik a formádba pont beleférnek. Tedd a formával együtt a mélyhűtőbe 10 percre. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra.
4. Vedd ki a fagyasztóból, egy hegyes késsel szurkáld meg a tészta alját egy-két helyen, hogy ne púposodjon fel sütés közben. Süsd 10 percig, majd hagyd teljesen kihűlni.

A karamellás töltelékhez:
3/4 csésze kristálycukor
1/4 csésze víz
1 teáskanál almaborecet (az eredeti recept ezt kéri, szerintem bármi más is jó invertálásra, például citromlé vagy sima ecet)
1/3 csésze tejszín
30 g vaj
egy csipet só

1. Készíts karamellt a cukorból, a vízből és az ecetből.
2. Öntsd hozzá a tejszínt, de óvatosan, mert fröcskölni fog. Addig melegítsd, amíg a karamell teljesen fel nem olvad benne. Add hozzá a vajat és a sót. Hagyd szobahőmérsékletűre hűlni.
3. Kanalazd a karamellt a formába, de hagyj még helyet a tejcsokoládés rétegnek is. Kicsit több lesz a karamellás töltelék, mint ami kell, de a maradékot felhasználhatod majd a tálaláshoz.

A tejcsokoládé ganache-hoz:
1/4 csésze habtejszín
1 teáskanál instant kávépor
80 g tejcsokoládé
10 g puha vaj

1. Forrald fel a tejszínt, oldd fel benne a kávét.
2. Önstd a tejcsokoládéra, hagyd állni egy percig, majd keverd össze egy botmixerrel, hogy szép sima legyen. Keverd el benne a vajat.
3. Tedd a krémet egy sima végű habzsákba, adagolj belőle a tartok tetejére. Tedd a süteményeket hűtőbe egy-két órára, hogy megszilárduljon a ganache. A tetejét díszítheted kakaóporral.

Recept a marthastewart.comról és a Bon Appétitből összeollózva, a magam kedvére alakítva.

csokoládé desszert karamell tart haladóknak teasütemény petit fours

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr945141274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

segíthet általában a linzertésztán, ha egy folpackot teszel a tészta és a sodrófa közé. gyorsan kell dolgozni vele, mert szobahőn a vaj gyorsan olvadni kezd benne. ha kinyújtottad, felhengergeted a sodrófára, úgy teheted át a formába.
a karamellre nem tudok semmi okosat mondani :-(
A tészta szakadt. Többször is visszagyúrtam gombócnak mert már kinyújtani se hagyta magát. Végül kinyújtottam, próbáltam áttenni a formába, erre újra dirib-darabra szakadt. Nem vesződtem vele tovább, kézzel belenyomogattam a nagy formába. A karamell később se szilárdult meg, pedig keményítő is került bele ugye. 3 órát állt a hűtőben de nem segített a dolgon.
miért nem lehetett nyújtani a tésztát? szakadt vagy túl kemény volt?
nem baj, ha a karamell folyik. betöltöd, kiteszed az erkélyre, és egy-két óra alatt megkeményedik. a teljcsokoládéval is kell várni egy kicsit, és jobb lesz az állaga.
Megpróbáltam megcsinálni, lépésről lépésre követtem a receptet, mindent pontosan kimértem. A végeredmény: katasztrófa. A tésztát nem lehet nyújtani csak belenyomkodni a formába, a karamellhez végül kínomban keményítőt tettem hogy ne legyen telejen folyós, a tejcsokis rész meg habzsákba nem tehető annyira folyik. Mi a gond??????
a mogyoró-stílus nagyon tetszik!
megpróbálok majd ilyet csinálni.
aztán egy tortaszerűséget dekorálni vele, amit a család előtt majd hullócsillag tortának fogok nevezni - hátha az unokáim majd nagyanyai örökségként sütögetik otthon.
ha be tudnál juttatni ezekből egyet egy sex&the city epizódba, akkor "fallin' star tart"-ként lehet befutnál ny-ban.;) "falling star cake"-re a gugli tűzijátékkal megtűzdelt tortákat dob ki, hehe (péntek esti fáradt agy ötletmorzsák)
üdv!
Nem nem, Ízbolygó... az enyém!!! :D
Istenien néz ki!!

smilingcranberry 2010.03.01. 22:21:00

Le vagyok döbbenve...ez gyönyörű:-)
Csodás!
Atyaúristen...
ÚÚÚ! Ez az én desszertem!!!
süti beállítások módosítása