KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2010. április 27., kedd komment

2010. április 27., kedd komment

Tésztagyakorlatok III.: Eperrolád fehércsokoládé habbal


Annyi fájdalmasan száraz piskótatésztát sütöttünk már az iskolában, hogy muszáj volt kipróbálnom, lehet-e ezt jobban csinálni. Az enyém kicsit vastag lett egy roládhoz, viszont emberi fogyasztásra nagyon is alkalmas.

Eperrolád fehércsokoládé habbal

A genoise-hoz (francia piskóta felvert):
5 tojás
125 g cukor
125 g liszt
35 g vaj, megolvasztva

A töltelékhez:
150 fehércsokoládé
300 g habtejszín
250 g eper, felkockázva

A tetejére:
3 tojásfehérje
100 g cukor

1. Bélelj ki sütőpapírral egy tepsit (olyat vagy olyan méretűt, mint ami a sütődhöz járt eredetileg). Melegítsd elő a sütőt 175 fokra.
2. Egy lábosban forralj vizet, vedd le a tűzről. Egy hőálló tálban keverd össze a tojásokat a cukorral. Tedd a tálat a lábosra úgy, hogy az alja ne érjen a vízbe. Egy habverővel folyamatosan keverd a tojásos cukrot, amíg el nem éri a 43 fokot.
3. Vedd le a tűzről, és egy elektromos habverővel verd fel a triplájára.
4. Egy spatulával óvatosan keverd hozzá a lisztet csomómentesre.
5. Forgasd bele az olvasztott vajat, de vigyázz, ne törd össze a habot.
6. Simítsd el a masszát a tepsiben. Süsd 25 percig, hogy a teteje aranybarnára süljön, a széle elváljon a tepsitől, rugalmas legyen. Szórd meg a tetejét kristálycukorral, és fordítsd ki egy sütőpapírra. Húzd le a papírt, és hagyd kihűlni.
7. Olvaszd fel a csokoládét, aztán hagyd visszahűlni szobahőmérsékletűre.
8. Verj lágy habot a tejszínből, csorgasd hozzá a csokoládét, keverd el.
9. Kend meg a piskótarolád nem sima oldalát a krémmel, szórd rá az epret, tekerd fel (így a tepsivel eredetileg érintkezett sima fele lesz kívül).
10. Verj lágy habot a tojásfehérjéből, add hozzá a cukrot, verd kemény habbá. Vond be vele a roládot, karamellizáld konyhai fáklyával.

A genoise receptje: The Fundamental Techniques of Classic Pastry Arts, The French Culinary Institute

eper középhaladó fehércsokoládé rolád meringue

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr315141267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hajrá! igazán finom epret én idén még nem kaptam sajnos :-(

nyarikonyha 2010.04.27. 23:16:00

nagyon köszönöm, én ugyanis most hoztam össze egy elég száraz verziót. kipróbálom a Tiedet hamarosan, amennyiben a 8 fokban , ömlő esőben kapok aromás friss eperszemeket! :-))
Nagyon szép (persze biztos finom is!). A fotód egyszerüen tökéletes!
köszönöm, kedvesek vagytok!
melinda, a tortád egyszerűen tökéletes! örülök, hogy írtál, így legalább megismertem a blogod.
niki, gratulálok a kiállításodhoz!
Ohmm, összefutott a nyál a számban! :)
(már megint...)
Csodaszép! Nálam is eper-fehércsoki kombináció volt a hétvégén (www.kreatorta.blogspot.com). Gratulálok a blogodhoz!
Gyönyörűséges!
süti beállítások módosítása