KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2011. december 27., kedd 2 komment

2011. december 27., kedd 2 komment

Édes és savanyú: Citromkenyér mákkal





Pont a két ünnep közti otthon punnyadásra lett kitalálva.
Ez a sütemény egy francia pékségből és cukrászdából sem hiányozhat, mínusz mák, pedig ha tudnák, hogy mákkal mennyivel izgalmasabb.

Citromkenyér mákkal
(3 kicsi vagy 1 nagy)

másfél csésze liszt (ha mákosat csinálunk, ebből két evőkanál darált mák legyen)
1 tk sütőpor
egy csipet szódabikarbóna
1/2 tk só
1 és 1/8 csésze cukor
4 tojás
2 citrom héja lereszelve
1/8 csésze frissen facsart citromlé
225 g olvasztott, szobahőmérsékletű vaj
1/4 csésze tejföl

a sziruphoz:
1/3 csésze citromlé
1/3 csésze cukor

(1 csésze=250 ml)

1. Melegítsd elő a sütőt 175 fokra. Vajazz és lisztezz ki három kicsi vagy egy normál méretű szögletes kenyérformát. Az alját béleld ki sütőpapírral.
2. Az első öt hozzávalót tedd egy tálba.
3. A cukrot, a tojást, a citromhéjat és a citromlevet tedd aprítógépbe (igen, ezt valamiért ebben a legegyszerűbb összeállítani). Ha összekeverted, add hozzá az olvasztott vajat, aztán a tejfölt is.
4. Öntsd át a masszát a gépből egy tálba, és három részletben forgasd hozzá a lisztes keveréket. Tedd a formákba, süsd 15 percig, aztán vedd le a hőfokot 165 fokra, és süsd még 20 percig (ha kis formákról van szó, nagyobbaknál tovább).
5. Közben készítsd el a cukorból és a citromléből a szirupot. Egy lábosban forrald 3 percig. Ha a sütemény elkészült, várj öt percet, aztán borítsd ki a formából, szurkáld meg, és locsolgasd a sziruppal. Miután kihűlt, a tetejét megkentem a citromlekvárommal.

karácsony mák citrom uzsonna kezdőknek is

A bejegyzés trackback címe:

http://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr845141142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

szuper! a citromos panna cottánál megtalálod a citromlekvárt.
Nagyon-nagyon finom lehet! Elteszem és a legközelebbi vendégsére megsütöm, itthon sajnos főleg én rajongok a citrusos sütikért.

Van bevált citromlekvár recepted? Én évekkel ezelőtt egyszer készítettem, de a receptem sajnos nincs már meg.

BUÉK :)