KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2012. január 08., vasárnap 7 komment

2012. január 08., vasárnap 7 komment

Tipikus zsúros: Csokoládétorta

Majdnem minden gyerek csokoládétortát akar szülinapjára, viszont egyet sem láttam még, aki meg is ette volna. Az óvodai legendárium szerint az osanos fogy bent a legjobban. Nem tudom, ezek után még van-e értelme ezen a blogon bármit is írni, de ha már gyerek- és ízlésnevelésre adtuk a fejünket, és az igazi csokoládétorta mellett döntöttünk, legalább adjunk nekik rendeset. A vajkrém sem olyan rossz, mint amilyen ijesztően hangzik, csak éppen nem margarint kell porcukorral és kakaóporral összekeverni, rendes vaj, jó csokoládé és még egy kis trükk kell hozzá. Tésztának felejtsük el a kakaós piskótát. Hiszitek vagy sem, csakúgy, mint a mosakodásnál, egy kis melegvíz itt is csodákra képes.

Csokoládétorta
(12 szelet)

A tésztához:
200 g liszt
50 g holland kakaópor
1 tk szódabikarbóna
1/2 tk só
110 g puha vaj
250 g barnacukor
2 tojás
165 ml író (kefirrel vagy joghurttal helyettesíthető)
125 ml forró víz

1. Vajazz ki egy 20 cm átmérőjű kerek, kapcsos tortaformát. Az alját béleld ki sütőpapírral. A sütőt melegítsd elő 175 fokra (légkeverésest 155-re).
2. Szitáld egy tálba az első négy hozzávalót.
3. A vajat keverd ki simára, add hozzá a cukrot, és keverd tovább. Add hozzá a tojásokat egyenként.
4. Jöhetnek bele felváltva a száraz hozzávalók és az író. Kezdd a liszt harmadával, aztán folytasd az író felével és így tovább, az utolsó a liszt legyen. Végül dolgozd el benne a forró vizet is.
5. Öntsd az előkészített tortaformába, és süsd 70 percig. Akkor van kész, ha a beleszúrt fogpiszkálót tisztán tudod kihúzni belőle. Közben készíts elő egy sütőpapírral kibélelt tepsit, és ha megsült a torta, állítsd fejre rajta a formával együtt. Hagyd így kihűlni.
6. Vedd ki a formából, és tedd hideg helyre, hogy könnyen vágható legyen. Ha jól kihűlt, vágd egyenesre a tetejét, aztán a maradékot is vágd három egyforma lapra. Ezt egy hosszú, recés késsel (pl. egy kenyérvágó) érdemes csinálni. Először a késsel körbe be szoktam jelölni a vonalat, ami mentén később levágom, majd egyre mélyebbre süllyesztve a csík mentén a kést, a másik kezemmel folyamatosan forgatva a tortát, magabiztosan levágom a tetejét.

A krémhez:
170 g étcsokoládé
3 tojás
170 g cukor
1 ek holland kakaópor
340 g puha vaj

1. Olvaszd fel a csokoládét vízgőz fölött, aztán hagyd szobahőmérsékletűre hűlni.
2. Szintén vízgőz fölött, folyamatosan keverve, melegítsd fel a tojást a cukorral és a kakaóporral legalább 48, maximum 60 fokosra. Tedd keverőgépbe, és habosítsd fel, hogy szobahőmérsékletűre hűljön, a térfogata pedig a triplájára nőjön.
3. Add hozzá a vajat kockánként. Elsőre úgy tűnhet, hogy szétesik az egész, de ne aggódj, a végére összeáll. Ekkor keverd bele a csokoládét is.
4. Töltsd be a tortát rétegenként a krémmel, majd vond be kívülről is. Érdemes ezután hűtőbe tenni, aztán újra átkenni. Az alját díszítsd csokoládédarával. A tetején imádják a gyerekek a színes marcipángolyókat, de használhatsz akár kakaóporban megforgatott, natúr marcipángolyót is, hogy ne kelljen ételszínezékkel büntetned őket.

szülinap csokoládé torta középhaladó

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr145141141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ez olyan igazi békebeli :-)
Kicsit kevesebb vajjal készült ugyan, de ez a fajta krém volt a kedvenc csokikrémem a nagymamám repertoárjából.
W. Ági
megdőlni látszik az elméletem, andris :-)

Illéskrisz Konyhája 2012.01.08. 21:56:00

Nagyon szép és esztétikus torta!
Jól néz ki a torta! Biztos finom volt!
Tomi első kérdése másnap reggel:
Van még a torta? Vagy elvitték?
Az ovodaba keszitettem el szulinapi tortanak.
Amikor delutan mentem a lanyomert,az ovonok-dadusok cukrasznak avattak. :)

Annyi dicseretet bezsebelek a sutijeiddel,h.alig gyozom pironkodassal.
(Nem utolso sorban meg evessel.. ;) )
süti beállítások módosítása