KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2012. január 13., péntek komment

2012. január 13., péntek komment

Ennyi: Gesztenyepüré


Kezdem kellemetlenül érezni magam, hogy egy vajkrémes csokitorta után van képem egy nyamvadt gesztenyepürét kiposztolni. Ugyanakkor nyilván mégis helyénvalónak érzem, hiszen valamiért éppen ezt teszem.

Jöjjön hát néhány dolog, amit ne tegyünk a gesztenyepürével:

Ne használjunk növényi tejszínt! Persze nemcsak most, hanem máskor se, de a gesztenyepürének tényleg a veleje a friss tejszínhab, ne tegyük tönkre. Ha megengedhetjük magunknak, friss tejszínből csináljuk a habot.

A tejszínbe ne rakjunk habfixálót! Minek? A hideg tejszínt anélkül is simán fel lehet verni, egyébként meg nem elvárás, hogy utána napokig úgy álljon, mint a cövek.

Ne elégedjünk meg a kész bolti gesztenyepürével! Azon igenis még dolgozni kell. Ha ízesítettet veszünk, semiképp se tegyünk hozzá még porcukrot és rumot, csak azért, hogy fellazítsuk, van abban elég rumaroma, és épp elég édes magában is. Én inkább vajat teszek hozzá, hogy ne legyen fűrészpor jellegű. A vajtól szájban olvadós lesz, azt pedig szeretjük. Nem várom el, hogy álljunk neki otthon saját pürét gyártani, bár biztos sokkal jobb, de ennyire azért nem érünk rá.
Állítólag minél világosabb egy bolti püré, annál kevesebb nem odaillő cuccot kevertek bele.

Ne díszítsük cukrozott fekete cseresznyével! Abszolút lejárt design, inkább tegyünk bele valami meglepőt. A kakaóbabos habcsók azért jó, mert a krémes és habos desszert ropogós textúrával egészíti ki.

Gesztenyepüré
(4 kicsi)

250 g mirelit, ízesített gesztenyepüré, kiolvasztva (a natúr jobb, de én egy ideje nem találok sehol)
100 g gesztenyekrém (konzerv formában ezt lehet kapni a Culinarisban, de elhagyható)
100 g puha vaj
1-2 ek narancslikőr
tejszínhab
habcsók (receptet lásd alább)

Keverd simára az első négy hozzávalót. Tegyük kb. 20 percre a hűtőbe, hogy ne legyen se túl lágy, se túl kemény, hanem jól formázható. Üvegtálkák aljára tegyél összetördelt habcsókot, nyomj rá gesztenyepürét, díszítsd tejszínhabbal, és további habcsókkal vagy kandírozott gesztenyével.

A habcsókhoz:
2 tojásfehérje
egy csipet só
45 g kristálycukor
50 g porcukor
2 ek kakaóbab töret (grué)

1. Közepes fokozaton verjünk lágy habot a tojásfehérjékből a sóval. Keverés közben kis részletekben adjuk hozzá a kristálycukrot, verjünk belőle kb. 2 perc alatt fényes, kemény habot. Adjuk hozzá a porcukrot is, és verjük további 1 percig. A végén forgassuk bele a kakaóbab töretet.
2. Sima csöves zsákból nyomjunk belőle csúcsos halmokat sütőpapírral bélelt tepsire, illetve húzzunk belőle csíkokat. Az utóbbiakat tördeljük majd a pohár aljára, az előbbiekkel pedig a desszert tetejét díszíthetjük.
3. Süssük 95 fokos (légkeverésesben 75 fokos) sütőben 2 és fél órát.

gesztenye tojásfehérje desszert kezdőknek is

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr885141140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a metroban is és a tescoban is lehet ízesítetlen gesztenyemasszát kapni. teljesen natúr, úgyhogy mehet bele a rum és a vaj és a cukor (paleosoknak: xilit)
süti beállítások módosítása