KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2013. március 30., szombat komment

2013. március 30., szombat komment

A foltos nyúl: Márványos sütemény villámdzsemmel

foltus_nyúl1.jpg

Nem pontosan értem, hogyan került ez a nyuszis sütőforma a háztartásomba. Pontosabban az teljesen logikus lépés volt, hogy anyu nekem adta (hiszen cukrász vagyok vagy mi), azt viszont egyáltalán nem, hogy ő miért vette meg. Állítólag apuval valami külföldi út során szerettek bele, és rögtön vettek is kettőt, mert egyet ugye minek.

Hát éppen ez az, hogy minek.

Imádom, amikor megkérdezik tőlem, hogy miért lettem cukrász. Ilyenkor mindig zavarba jövök, mert úgy érzem, hogy egy megható történetet várnak tőlem arról, hogyan kevertem 6 évesen anyukámmal/nagymamámmal gőz fölött a krémes krémjét, egy sámlin állva a tűzhelynél. Most akkor elmondom: sehogyan. És még a nagymamámmal és a nagymamámmal sem, sehogyan sem.

Anyukám nagyon jól főz, de sütésre sosem szánta rá magát, pedig mind imádtuk az édességeket. Ha egy tál alját telepakolta bolti babapiskótával, rákanalazott egy kis édes tejfölt, megszórta meggykompóttal, majd ezt az egészet még kétszer megismételte, én már azért is nagyon hálás voltam.

Meg aztán ebből az egész húsvét-témából sem csináltunk soha nagy gezereszt. Nem emlékszem rá, hogy az ajtónk előtt kígyózó sorokban álltak volna locsolók, de arra sem emlékszem, hogy ezt bántam volna. Ha mégis valaki egy locsolóverssel arra tévedt volna, nem biztos, hogy tudtunk volna mit adni viszonzásképpen.

Így hát nem nagyon értem, miért vették meg anyuék ezt a nyuszis formát, de az biztos, hogy most jól jött nekem, és ezt az egyszerű márványos süteményt legalább kivételesen nem csak egy uncsi kuglófformában sütöttem meg.

foltos_nyúl2_1.jpg

Márványos sütemény villámdzsemmel

(4 kicsi vagy 1 nagy)

a mandulás meggydzsemhez:

500 g mirelit magozott meggy (ha szezonja van, persze friss)

250 g 2:1-hez befőzőcukor

70 g marcipán (minél nagyobb hányada mandula, annál jobb)

1 csepp citromlé

Ha mirelit meggyet használok, a meggyet puhára főzöm. Hozzáadom a citromlevet és a befőzőcukrot, és ha felolvadt, beleteszem a marcipánt is felkockázva. 10 percig forralom, aztán üvegekbe teszem.

a márványos süteményhez:

110 g étcsokoládé

225 g puha vaj

180 g cukor

4 db tojás

1/2 vaníliarúd

255 g liszt

1 és 1/4 tk sütőpor

1/2 tk só

125 ml tej

1. A csokoládét mikróban vagy vízgőz fölött megolvasztom, és félreteszem hűlni.

2. A vajat kikeverem, majd a cukorral kihabosítom. Hozzákeverem egyenként a tojásokat, és beleteszem a vaníliarúd kikapart magjait.

3. A lisztet a sütőporral és a sóval átszitálom.

4. Felváltva a vajas keverékhez adom a lisztet és a tejet, úgy, hogy a liszttel kezdem, és azzal is végzek.

5. Megfelezem a masszát, és az egyik felébe belekeverem az olvasztott csokit.

5. Vajazott, lisztezett sütőformá(k)ba öntöm a fehér masszát, aztán rákanalazom a barnát is. Egy kiskanál végével nyolcasokat írok bele, hogy márványos legyen. Még jobb, ha felváltva teszem a formákba a kétféle masszát. 175 fokos (légkeveréses 155) sütőbe teszem a kicsiket 25 percre, a nagyobbakat 40 percre. Ha rendesen kivajaztad és lisztezted a formáidat, simán ki tudod majd fordítani belőlük, akár még melegen is.

reggeli kávéhoz csokoládé kezdőknek uzsonna

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr805184788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása