KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2013. augusztus 15., csütörtök komment

2013. augusztus 15., csütörtök komment

Fekete teában főtt szilva mascarponéval, biscottival

tea_szilva2.jpg

Észrevettétek már, hogy a kompótnak mindig a leve a legfinomabb?

Emlékszem, gyerekkoromban az anyukám mindig félretette a gyümölcskonzervek levét, amit általában igazságosan elfeleztünk az öcsémmel. Nem merek belegondolni, mennyi tartósítószert ihattunk meg, de akkoriban ez senkit sem érdekelt. Trabanntal jártunk, apám Portit szívott mellettünk a nappaliban, úgyhogy azt hiszem, a konzervlé volt a legkevesebb.

Azt vettem észre, hogy a biscottit itthon mintha sokan félreértenék, és ha túl száraz és kemény, ehetetlennek gondolják. Pedig az igazi biscotti (vagy cantuccini) az olaszoknál elég puritán dolog, csak mandula van benne, és sütés után még napokig, akár hetekig is szárítják, csak aztán eszik meg, vagyis mártogatják teába, kávéba. Minél szárazabb, annál jobban felszívja a folyadékot, úgyhogy hajrá, türelem.

tea_szilva1.jpg

Fekete teában főtt szilva

10-15 szem szilva (lehetőleg kemény húsú)

500 ml forró víz

3 db Earl Grey teafilter

80 g cukor

3 db zöld kardamommag

2 db csillagánizs

1. A szilvákat megmosom, egy kicsi, éles késsel félbevágom, kimagozom.

2. A filtereket a forró vízbe áztatom 5 percre, aztán kiveszem, kidobom.

3. A cukrot a teához adom a mozsárban kicsit összetört kardamommal és a csillagánizzsal együtt. Beleteszem a szilvát is, és 15-20 percig főzöm.

4. Ha kihűlt, a szilvákat mascarponéval és a biscottival tálalom, a szilvák levét pedig megiszogatom.

Biscotti zabpehellyel, pisztáciával és aszalt gyümölccsel

(kb. 30 db)

 215 g liszt

200 g cukor

110 g zabpehely

1 tk sütőpor

1/2 tk szódabikarbóna

1/2 tk só

2 db tojás

3 ek olaj

50 g natúr pisztácia (az Aldiban lehet kapni sózatlant)

pár szem aszalt szilva

1 ek kandírozott narancshéj*

1. Az első 6 hozzávalót egy nagy tálban összekeverem.

2. A tojást és az olajat simára keverem, és az előbbiekhez öntöm, elkeverem.

3. A pisztáciát megpucolom, az aszalt szilvát kisebb darabokra vágom, és a narancshéjjal együtt eldolgozom a masszában.

4. Megfelezem a masszát, és mindkét adagból hurkaformát gyúrok. Sütőpapírral bélelt tepsire teszem őket, és ellapogatom. 175 fokon (légkeverésesben 155) 30 percig sütöm. Kiveszem, 15 percig hűtöm.

5. Kb. 1 cm vékony szeletekre vágom, és a vágott felükkel felfelé visszateszem a tepsire (kelleni fog majd még egy). 120 fokon (légkeveréses 100 fok) még 30 percig szárítom. Ha kész, rámorzsolhatod a fenti desszertre, vagy mártogathatod teába, kávéba.

*Bármilyen magvat vagy aszalt gyümölcsöt tehetsz bele, attól függően, hogy mihez szeretnéd tálalni, mi van otthon vagy mi a kedvenced.  

szilva tea mascarpone keksz gyümölcsös délutáni vendégség középkezdő

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr505462375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása