KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2013. szeptember 10., kedd komment

2013. szeptember 10., kedd komment

Fügés-almás strudel

füge_strudel.jpg

Ez a rétes nem rétestésztából készült. Sokáig nem sikerült rájönnöm, miért szeretem jobban Bécsben az almásrétest, mint Budapesten. Egyrészt persze azért, mert Bécsben van, másrészt pedig valahogy nekem jobban ízlik leveles tésztából.

Az almásrétesnél egy másik kardinális kérdés, hogy zsemlemorzsával-e vagy anélkül. Mivel a zsemlemorzsa sosem vonzott semmilyen ételben sem, a rétesben próbáltam már pirított rozskenyérkockákkal, keményítővel, még a suliban lékötővel (!), aztán meg semmivel sem helyettesíteni. A végén egyetlen fegyverem maradt, hogy vajon karamellizálom az almát, így a nedvesség egy része bent marad a gyümölcsben, a másik része ugyan kifolyik egy kicsit, viszont az a rétes szélén sütés közben ugyancsak karamellizálódik. Ez és a töltelék tiszta gyümölcsös íze kárpótol minden szottyosodásért.

Fügés-almás rétes

(6-8 adag)

a gyorsított leveles tésztához:

250 g liszt

egy csipet só

250 g hideg vaj, felkockázva

100 ml jéghideg víz

vagy a még gyorsabb leveles tésztához:

1 csomag készen kapható leveles tészta

a töltelékhez:

400 g nyári alma (vagy nem nyári, de savanykás)

500 g friss füge

1 ek vaj

2 ek nádcukor

1/2 tk őrölt kardamom

1 db tojás a kenéshez

1. Ha magadnak akarod elkészíteni a leveles tésztát, és beéred ezzel a hamissal is, akkor a sóval elkevert lisztet morzsold el a hideg vajjal úgy, hogy kavics nagyságú vajdarabok is maradjanak. Gyorsan dolgozz, hogy ne olvadjon el a vaj.

2. Önts hozzá annyi vizet, hogy össze tudd gyúrni a tésztát, ez kb. 100 ml lesz, csak egy kicsit lehet több ennél. Csomagold folpackba, és lapítsd koronggá. Tedd hűtőbe 40 percre.

3. Nyújtsd ki kb. 4-5 mm vékonyra, és hajts rá két szimplát. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a hosszabbik oldalánál állsz, és gondolatban három egyenlő részre osztod a tésztát, és először mondjuk jobbról, aztán balról behajtod. Ezután elforgatod 90 fokkal, újra kinyújtod, és újra behajtod. Megint folpackba csomagolod, és hűtőbe teszed 30 percre.

4. Megismétled a két szimpla hajtást. Újra fél óra hűtő.

5. Közben a megpucolt almát apró kockákra vágod, és a vajon a cukorral és a kardamommal magas hőfokon karamellizálod. A fügéket félbevágod, és az almához kevered.

6. A tésztát kb. 4 mm vékonyra nyújtod, megszórod a töltelékkel, a két szélét ráhajtod, aztán feltekered. A tetejét tojással lekened, ferdén bevagdosod. 180 fokon kb. egy órát sütöd. A készen vásárolt leveles tésztát magasabb hőfokon kell sütnöd.

alma füge gyümölcsös rétes uzsonna középhaladó

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr235506461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

almásba zsemlemorzsát? szentségtörés!
édes-rétesbe kekszmorzsát rakunk, a sósba mehet a zsemlemorzsa...
@IIsten: Én direkt szeretem zsemlemorzsával, a kicsit sós, semleges ízzel. kekszmorzsával túl édes lenne és az édes-sós kontraszt is hiányozna.
@vitalis06: alapvetően én is szeretem az édes-sós kombinációkat, csak valahogy a zsemlemorzsa állaga bezavar.
zsemlemorzsa helyett mindig darált diót használok az almás dolgokhoz, ízben is passzol :)
süti beállítások módosítása