Na jó, nem is igazi soufflé, csak úgy néz ki, mintha. Az igazság az, hogy sima kevert tészta, de ugyanolyan lágy, mintha tényleg felfújt lenne, és annak is néz ki, viszont kevesebb a macera, és nem esik össze már egy perccel sütés után.
Mandulás körte soufflé
(kb. 6 adag)
6 db körte, így megfőzve (érdemes kicsi körtéket választani hozzá)
60 g puha vaj
100 g cukor
3 db tojás
200 g tejszín
180 g darált mandula
60 g liszt
1/2 tk sütőpor
egy csipet só
porcukor és mandulapehely a tálaláshoz
1. A körtéket megfőzöm a fehérboros szirupban. Hagyom kihűlni, aztán alulról kicsumázom, de vigyázok, hogy a körték egészben maradjanak. Ha van kedved, az üreget megtöltheted csokival.
2. A vajat alaposan kikeverem a cukorral, egyenként hozzáadom a tojásokat, és így is simára keverem. Géppel eldolgozom benne a tejszínt is.
3. Beleszórom a liszttel, a sütőporral és a sóval elkevert mandulát is.
4. A masszát habzsákból vagy kanállal 6 db, egyszemélyes tűzálló tálkába töltöm úgy, hogy csak a tálak 1/3-áig érjen. Ráültetem a körtéket, és 175 fokon (légkeverésesben 155) 20 percig sütöm.
5. Még melegen vagy langyosan tálalom. A tetejét megszórom a mandulapehellyel, meghintem porcukorral.
Recept eredetije: Cannelle et Vanille