KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2013. október 21., hétfő 1 komment

2013. október 21., hétfő 1 komment

Mindenmentes és finom: Magvas répatorta

gluténmentes_répa.jpg

A répatorta őszi variációja, gluténmentesen, mert liszt helyett magvak vannak benne, amiket kedvedre variálhatsz. Én diót, törökmogyorót és mandulát is tettem bele, hogy igazán fullos legyen.

Ha a krémsajtot lehagyod a tetejéről, még laktózmentes is. Ezt a megoldást egyébként csak akkor javaslom, ha egészségügyi okokból fontos, mert állítom, hogy a krémsajt máz a legjobb általában a répatortákban, ha úgy csinálják, ahogy és amiből kell. Ha inkább egy klasszikus répatortára vágysz, ez a kedvencem.


Az őszbe egy kis tavaszt csempésztem a vidámság kedvéért az Oltári Bazár ehető ostyavirágaival. Óriási sikert arattam vele a gyerekeknél.

Gluténmentes desszerteket fogunk sütni-főzni október 26-án a Makifoodnál, szerintem egész jó lesz.

 

Őszi répatorta

(14 adag)

a tortához:

5 tojás

265 g nádcukor

1 tk vaníliakivonat

125 ml napraforgó olaj

440 g darált mandula, dió vagy törökmogyoró

2 tk mézeskalács fűszer (vagy fahéj, szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió stb. vegyesen)

1 tk sütőpor

400 g répa, lereszelve

75 g kókuszreszelék

70 g mandulapehely

80 g mazsola vagy vörösáfonya

a krémhez:

250 g Philadelphia krémsajt (vagy hasonló)

55 g porcukor

1 ek citromlé

Megj.: Ha legközelebb csinálnám, kukoricalisztet is tennék bele, így még mindig gluténmentes maradna, viszont könnyebben szeletelhető lenne.

1. Egy 26 cm átmérőjű tortaformát kivajazok, az alját kibélelem sütőpapírral. A sütőt előmelegítem 160 fokra (légkeverésest 140-re).

2. A tojásokat kihabosítom a cukorral, hogy kivilágosodjanak és a triplájára nőjenek, ami akár 10 percig is eltarthat. Lassabb keverés mellett hozzáadom az olajat és a vaníliát.

3. Ezután beleforgatom a finomra reszelt répát.

4. Az összes többi hozzávalót egy nagy tálban összekeverem, és ezt is a masszához adom.

5. A tortaformába öntöm, és kb. 80-90 percig sütöm. Fogpiszkálót szúrok bele, és ha nem tapad rá a massza, akkor elkészült a sütemény. Hagyom a formában kihűlni. Másnap vagy néhány óra múlva kifordítom belőle.

6. A krémhez 4-5 perc alatt simára keverem a hozzávalókat, és a torta tetejére kenem.

Ez egy Donna Hay recept, aki Martha Stewart ausztrál verziója.

répa torta gluténmentes uzsonna tejmentes középkezdő

A bejegyzés trackback címe:

http://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr535590220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hát én tényleg megörültem, hogy mindenmentes, erre van benne: tojás, cukor, tejtermék, ezeket alapból nem eszem, sütőporból talán van bio, a többi oké is lenne. Mitől is mentesebb ez a sütemény az összes többinél?