Lehet-e valami még a hanukai fánknál is finomabb? Talán ez az askenázi eredetű kiskifli, ami mára amerikanizálódott, és a tésztája lényege a krémsajt lett. Ettől kellemesen savanykás, ami jól ellensúlyozza az általában mézédes tölteléket. Sok receptet kipróbáltam, általában elég sokat bénáztam a tészta nyújtásakor, ezzel viszont még soha nem volt gondom.
Rugelach
(16 db)
225 g Philadelphia krémsajt
225 g vaj
105 g porcukor
1 tk citromlé
1 tk vaníliakivonat
280 g liszt
2 ek tejszín
1 ek nádcukor
a töltelékhez: a kedvenc lekvárunk, felaprított olajos mag (pl. dió, mandula)
- A krémsajtot gépben kikeverem a vajjal és a porcukorral. Eldolgozom benne a citromlevet és a vaníliakivonatot, majd a lisztet.
- Folpackba csomagolom, és 1-2 órára hűtőbe teszem.
- Lisztezett felületen kb. 5 mm vékony körré nyújtom a tésztát. Egy nagy tányért használok sablonnak, és egy éles késsel körbevágom, hogy biztosan szép szabályos kört kapjak.
- Vékonyan megkenem a lekvárral, és megszórom a maggal. Egy éles késsel vagy egy pizzavágóval 16-felé vágom úgy, hogy mindig felezem. Mindegyik cikkelyt bemetszem a szélén, középen. A szélesebb részről indulva feltekerem (mint egy croissant-t).
- A tetejüket lekenem tejszínnel, megszórom a nádcukorral.
- 175 fokra (légkeverésest 155-re) előmelegített sütőbe teszem 25 percre.
Recept: Zoe Bakes