Magyarul tolófánk néven már régóta ismert, de a spanyol churros név szerintem sokkal szexibb. Ez egy igazi spanyol street food, árulnak belőle méteres hosszúságúakat, spirálformában, általában forró csokival, néha karamellszósszal.
Kívül ropogósra kell sütni néhány perc alatt, és közben belül lágy, levegős és puha marad. A sütemény alapja a forrázott tészta, mint például a képviselőfánké, azzal a különbségben, hogy végső formáját nem a sütőben, hanem forró olajban nyeri el, mint a fánkok általában.
Kókuszos churros forró fehércsokival
(4 személyre)
250 ml víz
100 g vaj
150 g liszt
egy csipet só
3 tojás
100 g kristálycukor
20 g kókuszreszelék
olaj a sütéshez
a forró csokihoz:
200 g fehércsokoládé
200 g tejszín
2 ek Malibu likőr
1. A vajat felolvasztom a vízben, és az egészet felforralom. Lehúzom a tűzről, belekeverem a lisztet a sóval.
2. Alacsony lángon tovább főzöm, de csak egy-két percig, hogy a liszt teljesen elvegyüljön a vízzel, és egy gombóccá álljon össze.
3. Keverőtálba teszem, és egy elektromos mixerrel eldolgozom benne a tojásokat.
4. Csillagcsövet teszek egy habzsákba, és beletöltöm a masszát. Forró olajba csíkokat nyomok belőle úgy, hogy a végüket egy ollóval mindig levágom. Kb. 2-3 perc alatt aranybarnára sütöm.
5. Kicsit leitatom róluk az olajat, és a kókuszos cukorba hempergetem őket.
6. A tejszínt felforralom, és az apróra kockázott csokira öntöm. Simára keverem a kókuszlikőrrel együtt. Még melegen eszem, a fánkokat a forró csokiba mártogatva.