KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2014. január 03., péntek 2 komment

2014. január 03., péntek 2 komment

Kistestvér: Sacher cupcake

minisacher2.jpgLehet, hogy a cupcake helyett már a cake pop a divat, de engem még mindig nagyon jól elszórakoztat, ha egy híres klasszikusból kell minitortát csinálni. 

minisacher1.jpg

Sacher cupcake

(12 db)

a kandírozott sárgabarackhoz: 

225 g cukor

2 ek glükóz szirup (elhagyható)

24 db aszalt sárgabarack

a sacher tésztához: 

100 g étcsokoládé

60 g vaj

3 db tojás, szétválasztva

egy csipet só

85 g nádcukor

60 g liszt

a fényes csokoládémázhoz: 

250 g étcsokoládé

175 g vaj

1 ek glükóz szirup (elhagyható)

sárgabarack lekvár

tejszínhab és cukrozatlan kakaópor a díszítéshez

1. Az aszalt barackkal kezdem, hogy nagyjából egyszerre hűljön ki a süteményekkel. Ehhez felteszem főni a cukrot 175 ml vízzel. Ha a cukor már elolvadt, hozzáadom a barackokat (az a lényeg, hogy min. 24 db legyen, hogy minden sacherre jusson 2-2). 25 percig főzöm, hogy szép fényesek legyenek. Egyenként sütőpapírra teszem száradni a barackokat. Ha nagyon ráérek, és igazán puha gyümölcsöket szeretnék, érdemes egy éjszakára a szirupban hagyni őket. 

2. Közben a sacherhez előmelegítem a sütőt 180 fokra (légkeverésest 160-ra). Egy muffintepsi mélyedéseit kivajazom és kilisztezem (szilikonforma esetén nem szükséges). 

3. A vajat és csokoládét felkockázom, és vízfürdő fölött vagy mikróban megolvasztom. 

4. A tojásokat szétválasztom. A sárgáját enyhén felverem, és a vajas csokihoz adom. 

5. A fehérjét lágy habbá verem a sóval. Hozzáadom a cukrot, és kemény habot verek belőle. Először csak a negyedével fellazítom a csokis részt, aztán a maradékot óvatosan hozzáforgatom, hogy össze ne törjem a habot. 

6. Beleszitálom a lisztet, és finoman elkeverem. 

7. Egy fagylaltos kanállal 2/3-ad magasságig töltöm a muffintepsi mélyedéseit a masszával. 18-20 percig sütöm. 

8. Miután kivettem a sütőből, várok 2 percet, aztán kifordítom a formából a muffinokat. Hagyom kihűlni. 

9. A fényes csokoládémázhoz felkockázom a vajat és a csokit, és ugyanúgy, mint előbb, felolvasztom, de itt a glükózt is hozzáadom, már ha használok egyáltalán (ahhoz kell, hogy igazán fényes és selymes legyen a mázam). 

10. A süteményeket egy rácsra teszem, alá egy tepsit és sütőpapír teszek, hogy megmentsem, ami lecsorog majd, hátha még fel akarom használni. Minden muffin tetejére teszek 2-2 kandírozott barackot, és az egészet lekenem baracklekvárral. Ha a lekvárunk túl masszív, egy kiskanál vízzel vagy melegítéssel tudok rajta lazítani. 

11. Ha a máz is langyosra hűlt már, áthúzom vele a sachereket, azaz rájuk csurgatom felülről a csokiszószt. Fél órára hideg helyre teszem, hogy megdermedjen, viszont szobahőmérsékletűen tálalom a tejszínhabbal, és egy kevés kakaóporral meghintem. 

csokoládé sütemény cupcake középhaladó

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr695729628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A süti jó, de ez az adag 24 db-ra való! Több figyelem a főzés-sütés közben! Tudjuk be az év elejének....
@Szeretek főzni: köszönöm, hogy szóltál, javítottam a hozzávalókat!
süti beállítások módosítása