KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2014. január 05., vasárnap Szólj hozzá!

2014. január 05., vasárnap 0 hozzászólás

Vaj, vaj, vaj: Diórolád, karamellizált banán, kávékrém (gluténmentes)

diórolád1.jpgItt most minden a jó vajnál kezdődik. Mint minden normális ember, én is ódzkodom a vajkrémektől, mert túl sok vajasnak álcázott margarinos süteményt etettek már meg velem. Meglátjátok, ha jó minőségű vajat használtok, megváltozik majd a ti véleményetek is. Nálam jónak számítanak a nagyobb hipermarketekben kapható francia és belga vajak, amik már ugyanannyiba kerülnek általában, mint a magyar márkázott társaik. 

Fontos, hogy a süti szoba-hőmérsékletű legyen, amikor eszitek, hogy a vaj kellemesen puha maradjon. 

Diórolád, karamellizált banán, kávékrém 

(kb. 12 szelet)

a dióroládhoz: 

6 db tojás szétválasztva

120 g nádcukor

40 g vaj, megolvasztva

100 g darált dió

10 g cukrozatlan kakaópor

10 g kukoricakeményítő

egy csipet só

a karamellizált banánhoz: 

50 g cukor

2 ek víz

egy csepp citromlé

egy csipet só

290 g banán (pucolva mérve, kb. 3 db; ne legyen túl érett)

a kávés vajkrémhez: 

3 db tojássárga

90 g cukor

50 ml frissen főtt kávé

225 g puha vaj

1. A sütőt előmelegítem 180 fokra (légkeverésest 160-ra), és egy tepsire sütőpapírt terítek. 

2. A tojásokat szétválasztom. A cukor egyharmadát a sárgájához adom. A fehérjét lágy habbá verem, hozzáadom a cukrot, és kemény habot verek belőle. A sárgáját is kihabosítom, majd óvatosan a fehérjébe forgatom. 

3. A darált diót, a kakaóport és a keményítőt csomómentesre keverem, és a habba forgatom. 

4. A masszát egyenletesen a sütőpapírra simítom, és 15 percig sütöm. Egy konyharuhára teszem felfordítva, lehúzom róla a sütőpapírt, és feltekerem. Hagyom így kihűlni. 

5. A karamellhez a cukrot felteszem főni a vízzel és a citromlével. Világos karamellt készítek belőle. Közben a banánokat pépesítem (csak úgy nagyjából, mert az csak jó, ha nagyobb darabok is maradnak benne). A karamellhez keverem. 

6. A kávékrémhez a tojássárgákat kikeverem a kávéval és a cukorral. Egy lábosban vizet melegítek, és ráteszem a keverőtálat úgy, hogy az alja ne érjen a vízbe. Folyamatosan kevergetve felmelegítem a tojásos mixet (ha fertőtleníteni szeretném, akkor kb. 72 fokig kell melegítenem).

7. Leveszem a vízfürdőről, és kockánként hozzáadom a puha vajat, miközben egy elektromos habverővel (vagy még jobb, ha egy konyhagép habverőjével) 5-10 perc alatt visszahűtöm, miközben jó habosra is keverem. 

8. Kitekerem a dióroládot, és vékonyan rákenem a már kihűlt karamellizált banánt. Rákenem a kávékrémet is, és feltekerem. 

banán dió sütemény gluténmentes karamell középhaladó rolád

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr145736675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása