KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2014. január 25., szombat 1 komment

2014. január 25., szombat 1 komment

Vársz: Narancsos-fahéjas-kardamomos kalácskoszorú

kalácskoszorú2.jpgA bútoráruházból jól ismert svéd fahéjas csiga és Lucia macskája (lussekatter) között félúton. Fonott kalács sodorva. 

A kalácsokat és más édes élesztős tésztákat nagyon sokáig kell pihentetni, keleszteni, szokjunk hozzá. Nincs vele több munka, mint más tésztákkal, de a várakozás hosszas. 

Narancsos-fahéjas-kardamomos kalácskoszorú

(kb. 10-szeletes)

125 ml tej

12 g friss élesztő

25 g cukor

40 g vaj, megolvasztva

200 g liszt

1/4 tk só

1 narancs finomra reszelt héja

a töltelékhez: 

50 g vaj, megolvasztom. 

25 g nádcukor

1/2 ek őrölt fahéj

1/2 ek őrölt kardamom

tojás és cukor a kenéshez

1. Az élesztőt feloldom a tejben egy kiskanál cukorral, és melegen helyen felfuttatom. Hozzáadom a vajat. 

2. A lisztet egy keverőtálba teszem a sóval, a maradék cukorral, a narancshéjjal és a felfuttatott élesztővel együtt. Begyúrom - ez géppel kb. 5, kézzel 10 percig tart. Szép fényes, lágy tésztát kell kapnunk a végére. Lisztezett tálban, lefedve, 1,5 óra alatt a duplájára kelesztem. 

3. A töltelék hozzávalóit simára keverem. 

4. A tésztát néhányszor finom megütögetem, és enyhén lisztezett deszkán nagyon vékonyra, 27x50 cm-es téglalappá nyújtom. 

5. A töltelékkel vékonyan megkenem. (Először kevésnek tűnhet a töltelék, de nekem elég volt. Ha édesebb tésztát szeretnél, csináld a dupláját.) 

6. A rövidebb végéről feltekerem, azaz egy 50 cm hosszú kígyót kell kapnom. Széltében félbevágom úgy, hogy két darab 50 cm-es kígyóm legyen. 

7. A "felnyitott" kígyókat spirálként összetekerem, a két végüket összenyomkodom, és egy sütőpapírral bélelt tepsin koszorú formázok belőle. A tetejét lekenem a tojással, a duplájára kelesztem újabb másfél óra alatt. 

8. Újra lekenem, megszórom kevés cukorral, és 20 percre 200 fokos sütőbe teszem. 

Recept: Call me cupcake! 

narancs fahéj péksütemény uzsonna haladóknak

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr565780750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ez (is) gyönyörű!!!
süti beállítások módosítása