KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2014. január 27., hétfő Szólj hozzá!

2014. január 27., hétfő 0 hozzászólás

Elő a nyomdával! Levendulás keksz pop

levendula_pop1_1.jpg
Nagyon kell vigyázni a levendulával, nehogy elkapjon minket a hév, aztán csak a molylepkéket tudjuk elkergetni a kekszünkkel. Márpedig kár lenne érte, ha már citromos fehér csokoládéval ragasztottuk össze. 

Különösebb jelentősége itt nincs a nyalókapálcikának, azon kívül, hogy a gyerekek imádták lerágcsálni róla a kekszet, ők hálás voltak érte. 

Ez a tészta jól nyomdázható, és ha türelemmel bánunk vele, akkor sütés után is szépen megőrzi a formáját. 

levendula_pop2_1.jpg

Levendulás keksz pop

(kb. 20 db)

105 g kristálycukor

3 g szárított levendula

225 g puha vaj

1/2 tk vaníliakivonat

260 g liszt

egy csipet só

az összetapasztáshoz: 

100 g fehér csokoládé

1/2 citrom finomra reszelt héja

1. A cukrot kávédarálóban vagy más aprítógépben átdarálom a levendulával. 

2. A vajat géppel egy-két perc alatt habosra keverem, aztán hozzáadom a cukrot, és azt is elkeverem benne. Ezt vagy az álló mixer lapátjával vagy egy kézi robotgép habverőjével teszem. Az biztos, hogy ez legalább 3 percig tart, a végére nagyon lágynak és habosnak kell lennie. Mehet bele a vanília is. 

3. A lisztet átszitálom a sóval, és két részletben a cukros vajhoz adom. Vagy egy szilikonspatulával dolgozom bele, vagy az álló mixer lapátjával, alacsony fokozaton. Amikor már egynemű a masszám, folpackba csomagolom, koronggá lapítom, és 1 órára hűtőbe teszem. 

4. Ha már nyújtható állagú, tovább dolgozhatok vele. Lisztezett deszkán kb. fél centi vékonyra nyújtom, és pecsétet nyomkodok bele összevissza. Egy fodros szélű, 4-5 centi átmérőjű kiszúróval (lehet bármilyen alakú és méretű, nyilván) kiszaggatom. A maradék tésztát mindig újra összegyúrom és kinyújtom. Érdemes gyorsan dolgozni vele, mert a tészta könnyen felpuhul a sok vaj miatt. Menet közben akár vissza is lehet tenni a hűtőbe, aztán újra elővenni. 

5. Sütőpapírral bélelt tepsire pakolom, a fele alá nyalóka pálcikát teszek, és óvatosan rányomom. Hideg helyre rakom fél órára (ez segít benne, hogy sütés közben is megőrizze a formáját). 

6. 175 fokos sütőben 13 percig sütöm. Akkor kell kivenni, amikor a széle már egész picit megbarnult, amúgy pedig világos maradt. Nem könnyű eltalálni a megfelelő időpontot, ráadásul miután kivesszük, a tepsin még egy kicsit tovább sül. 

7. A csokit mikróban vagy vízgőz fölött megolvasztom, beleteszem a citrom héját, és a kekszekre csorgatom. Ha akarom összetapasztom vele a kekszeket, de azt is lehet, hogy csak a tetejükre csurgatom. 

levendula keksz csokoládés zsúr fehércsokoládé középkezdő

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr345785581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása