KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2014. február 01., szombat komment

2014. február 01., szombat komment

Előkelő reggeli: Francia briós ananász dzsemmel

briós_ananász.jpgA legutóbbi tortám után maradt fél ananászom, és muszáj volt kipróbálnom, hogy lehet-e belőle jó dzsemet csinálni. Miért is ne lehetne? 

Van, aki nem érti, miért van akkora hype a francia briós körül. Szerintem jó alternatívája a lassan uncsi croissant-nak, gazdagon vajas, a formája cuki. Mi más kéne még egy jó reggelihez? 

Francia briós

(25-30 db kicsi)

a gyors kovászhoz: 

120 ml langyos tej

30 ml méz

27 g friss élesztő

140 g liszt

a tésztához: 

75 g cukor

2 tk só

4 tojás

455 g liszt

130 g puha vaj

plusz vaj és tojás a kenéshez

1. Az élesztőt 10 perc alatt felfuttatom a mézes tejben. Összegyúrom a liszttel, és 1 órát meleg helyen pihentetem, hogy a duplájára dagadjon. 

2. Egy keverőtálba teszem a vajon kívül az összes többi hozzávalót a kovásszal együtt. Elkezdem gyúrni (kézzel vagy géppel). A vajat kockánként adom hozzá. Ezen a tésztán sokat kell dolgozni, 15 percig is eltarthat, mire szép fényes és lágy lesz, és elválik az edény falától. Kigömbölyítem, és kilisztezett tálban, lefóliázva a duplájára kelesztem 1 óra alatt. 

3. Egy-két finom mozdulattal megpaskolom, kiveszem a tálból, és egy éles késsel 45-50 grammos darabokat vágok belőle. Előveszek 25 db fém kosárka vagy mini briós formát, és vékonyan megkenem olvasztott vajjal. 

4. A tésztadarabokat finom mozdulatokkal kigömbölyítem (csak ne tegyem tönkre a sok munkával elért lágyságát). A kezem élével úgy teszek, mintha egy apró darabot le akarnék vágni belőle, de nem teszem, csak kicsit elválasztom a többitől, de úgy, hogy ne szakítsam el tőle. Ez lesz majd a bogyó a briós tetején. 

5. A bogyónál megfogva a formába teszem. Az ujjaimmal egy mélyedést csinálok a nagyobb gömb közepébe, és ebbe helyezem bele a kisebb bogyót. Így teszek a többi tésztadarabbal is. 

6. Egy tojáshoz 1 evőkanál vizet keverek, és ezzel kenem meg a briósok tetejét. Fél órát kelesztem. 

7. Újra lekenem, és 200 fokon kb. 20 perc alatt aranybarnára sütöm. Kicsit várok, hogy langyosra hűljön, akkor veszem ki a formából. 

Ez a tészta jól fagyasztható, ezért érdemes a felét (az utolsó kelesztés után) a mélyhűtőbe tenni formával együtt, és reggel onnan kivéve egyből megsütni. 

Recept: Gesine Bullock-Prado: Bake It Like You Mean It

Ananász dzsem

(fél liter)

fél ananász (kb. 400 g)

200 g 2:1 befőzőcukor

fél lime

kókuszlikőr (elhagyható)

1. Az ananászt megpucolom, a belső kemény részét kivágom, a maradékot felkockázom. 

2. Aprítógépben pürésítem. 

3. Felteszem főni a lime levével és a befőzőcukorral együtt. 15 percig főzöm, lehúzom a tűzről, beleöntöm a kókuszlikőrt, ha használok. 

4. Sterilizált üvegbe töltöm, fejre fordítom 5 percre, aztán vissza, és hagyom kihűlni. 

reggeli gyümölcsös lekvár ananász péksütemény kelttészta középhaladó

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr275792458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása