KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2014. február 28., péntek 3 komment

2014. február 28., péntek 3 komment

Könnyű út: Brulee tortácska

brulee_torta.jpg

Figyeljék a kezemet, mert csalok! Ez a 2.0-ás recept ugyanis azoknak való, akik imádják a crème brûléet, de nincs kedvük a vízfürdővel kínlódni, vagy éppen sose sikerül eltalálni azt a pontot, amikor már összeállt a sütőben a krém, de még nem ugrott össze a tojássárga. 

Ezt a csalós brûléet nem kell sütni, és még tojássárga sincs benne, viszont nagyon vaníliás. Az alsó réteghez érdemes valami markáns ízű kekszet választani, én például az Ikeában találtam egy citromos-gyömbérest, az nagyon jól passzolt hozzá. 

Brûlée tortácska

(4 adag 10 cm átmérőjű)

100 g keksz

50 g vaj

250 g mascarpone

2 db lapzselatin 

125 ml habtejszín

 50 g cukor

1 db vaníliarúd

nádcukor a tetejére

1. Előkészítek 4 darab, kb. 10 cm átmérőjű desszertgyűrűt (vagy kisebből többet), és egy sütőpapírral bélelt tálcára teszem őket. 

2. A kekszet ledarálom, a vajat megolvasztom, és a kettőt összekeverem. Négyfelé osztom, és a gyűrűk aljába nyomkodom. 10 percre a fagyasztóba teszem. 

3. A zselatint jéghideg vízbe áztatom 10 percre. 

4. A tejszínt felforralom a cukorral, a vaníliarúddal és a kikapart magjaival. Kiveszem a vaníliarudat, már nem lesz rá szükségem. A zselatint feloldom a forró tejszínben, aztán az egészet elkeverem a simára kikevert mascarponéban. 

5. A krémet elosztom a négy desszertgyűrűben a kekszrétegek tetején. A hűtőbe teszem, hogy megdermedjen. 

6. Tálalás előtt 10 percre a fagyasztóba teszem, hogy karamellizáláskor ne olvasszam fel a sütit. Ha kivettem, egy kevés nádcukrot szórok a tetejére, és szakácsfáklyával gyorsan karamellizálom. 

mascarpone vanília desszert kezdőknek is vacsoravendégség

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr595837271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ez mitől creeme brulee és nem panna cotta?
@jaromil: lehet sajttorta, panna cotta, amit csak szeretnénk.
ja értem. de valóban, mindegy is a neve :)
süti beállítások módosítása