KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2014. március 09., vasárnap komment

2014. március 09., vasárnap komment

A fanyar krémek krémje: Narancsos máktorta

narancs_mák1.jpg

Ha rajtam múlna, én mindig csak áfonyadzsemmel enném a máktortát, de néha nem baj, ha nem én tolom be az egészet. A krémje nálam jolly joker, elsütöttem már banán- és kókusztortához is, és valószínűleg egy szép napon nektek is jól jön majd, ha van egy ilyen talomban. 

narancs_mák2.jpg

Narancsos máktorta 

(12 szelet)

a tortához: 

4 tojás

125 ml olívaolaj

1 db narancs leve és héja

200 g cukor

265 g liszt

1 tk sütőpor

1 tk szódabikarbóna

1/4 tk só

300 g tejföl (20%-os)

50 g darált mák

a sziruphoz: 

1 db narancs leve

10 g cukor

a krémhez: 

250 g puha vaj

375 g krémsajt (Philadelphia, ha belefér)

130 g porcukor

4 ek narancsszirup

1. Egy kb. 20 cm átmérőjű tortakarikát kivajazok, az alját kibélelem sütőpapírral. A sütőt 180 fokra (légkeverésest 160-ra) előmelegítem. 

2. A tojásokat nem választom szét, hanem nagyon habosra és világosra keverem a cukorral. Belekeverem az olajat és a narancs levét is, a finomra reszelt héjával együtt. 

3. A lisztet átszitálom a sütőporral, a szódabikarbónával és a sóval. Három részletben a tojásos keverékhez forgatom a mákkal együtt. Egy lisztes rész után következik a tejföl fele, aztán még egy adag mákos liszt, a maradék tejföl, és végül a liszt vége. Az előkészített tortaformába simítom, és 55 percre sütőbe teszem. 

4. Ha megsült, hagyom szoba-hőmérsékletűre hűlni, majd két egyenlő részre vágom. 

5. A sziruphoz a narancs levét a cukorral egy lábosba teszem, felforralom, és ezt is félreteszem hűlni. A már hideg sziruppal meglocsolom a tortám mindkét felének a tetejét. 

6. A krémhez kihabosítom a vajat a porcukorral. Ha már alaposan kikevertem (ez onnan látszik, hogy lágyabb az állaga, a színe pedig világosabb), hozzáadom a krémsajtot is. Újra simára keverem, és hozzáadom a narancslevet is. Ha szeretnéd, egy icipici narancssárga ételfestéket hozzátehetsz. 

7. Összetöltöm a krémmel a tortát, és kívülről is bevonom vele. Min. 30 percig hagyom a hűtőben összeállni. 

Recept (félig): Milk & Honey

születésnap torta mák narancs középkezdő

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr825851902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása