KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2014. március 18., kedd komment

2014. március 18., kedd komment

Ma tanulni fogunk: Nagyon vaníliás ekler

vaníliás_ekler.jpg

Ha a cake pop az új cupcake, akkor az ekler az új macaron.

A francia ekler elvileg ugyanaz az eklerfánk, amit mi itthon főleg kávés formában ismerünk, de mégis különbözik tőle. Ez az ekler ugyanúgy forrázott tésztából készül, mint a mi képviselőfánkunk, mégis sokkal kifinomultabb. Macaront sem nagy dolog otthon összedobni, pár hozzávaló, néhány keverés, és már kész is - de ha igazán jót szeretnénk csinálni, ahhoz már komolyabb tudás vagy minimum nagy türelem és több próbálkozás kell. 

Ez a fotóm pont nem jó illusztrációja a mostani macaron-őrületnek, mert a lényege pont az lenne, hogy a tetejüket mindenféle színes mázzal vonják be, és ugyanúgy játszanak vele, mint a macaronokkal (csak én nem nagyon szeretem azt a színes fondánt, amibe belemártják). Egy nagyon egyszerű forma (a kör helyett most az egyes vonal), a végtelenségig variálva. A Pinterest albumomban megnézheted, miről beszélek. 

Ha pontosan követed az utasításaimat, akkor neked is sikerül fog a tökéletes ekler, ígérem.

Ha szeretnél tőlem sütni tanulni, ne felejtsd el, hogy most főzőkurzust nyerhetsz az Opel Meriva jóvoltából! A játékban ide kattintva tudsz részt venni. 

Nagyon vaníliás ekler

(8 db)

 

2-3 db tojás

80 ml tej

80 ml víz

70 g vaj

egy csipet só

10 g cukor

100 g liszt

1 adag vaníliakrém

a vaníliás fehér csokoládé mázhoz: 

205 g fehér csokoládé

35 g vaj

25 g méz

75 g tejszín

1/2 vaníliarúd

1. Előmelegítem a sütőt 150 fokra (ha lehet, légkeverésest, és 130-ra). Egy tepsire sütőpapírt terítek. Habzsákba 2 cm átmérőjű sima vagy csillagcsövet illesztek. 

2. A tojásokat simára (de nem habosra!) keverem kézzel. 

3. A tejet, a vizet, a vajat, a sót és a cukrot felforralom. Érdemes a vajat szobahőmérsékleten tartani előtte, mert fontos lesz a főzésnél, hogy hamarabb felolvadjon, mint hogy forrni kezdene a tej. Kevergetni ér. 

4. Lehúzom a tűzről, és a lisztet belezuttyantom (ez nem a szakzsargon). Összekeverem, visszateszem a tűzre, és leresztelem (ez szakzsargon). Ez annyit tesz, hogy főzöm, főzöm, közben egy fakanállal vagy hőálló spatulával nagyon keverem, 1. hogy  le ne égjen, 2. hogy ne maradjanak lisztcsomók benne. A fazék alján pörc fog képződni, ami valamennyit hozzáad majd az ízélményhez. Ha egy gombóccá állt össze a masszánk, jók vagyunk. Ez az egész ideális esetben csak néhány percet vesz igénybe. 

5. Egy tiszta tálba átkaparjuk az edényből a masszát a pörccel együtt.  Mivel sosem lehet tudni előre, hogy mennyi tojást fog felvenni a masszánk (főleg attól függ, hogy mennyire reszteltük le), kis adagokban eldolgozzuk benne a tojást. Könnyen lehet, hogy kettőnél többet nem fog felvenni, az enyém kb. 2,3 tojással készült :-) Még mindig fakanállal vagy a dagasztógép bishop karjával dolgozunk. 

6. Hogy honnan tudod, mikor elég a tojás? Menet közben folyamatosan ellenőrizned kell a masszát. Kiemelsz belőle egy kicsit a fakanállal, és ha egyben esik le róla egy darab, és marad a fakanálon is, akkor jó vagy. Ha nem esik le róla semmi, adj hozzá még egy kis tojást, és ismételd meg a próbát. Ha szalagosan omlik le a tészta a fakanálról, akkor elrontottad, és nincs olyan trükk, ami visszahozza. 

7. Ha elértem a kívánt állagot, habzsákba töltöm, és azonnal használom is. A papírra kb. 45 fokos szögben tartom a zsákot, és egy egyenes + egyenletes csíkot húzok. Én 14 cm-est csináltam, érdemes esetleg a papír hátán egy ceruzával bejelölni, ha tényleg szép, egyforma eklereket szeretnénk. A maradék tojással lekenem a fánkok tetejét. 

8. 150 fokon 55 percig sütöm. Érdemes megnézni, hogy a sütődből áramlik-e ki levegő sütés közben. Ezt úgy tudod ellenőrizni, hogy elhúzom a kezed a sütő előtt, és ha érzed a meleg levegőt, akkor nyert ügyed van. Ha nem, akkor támaszd ki résnyire a sütő ajtaját egy fakanállal. (Ezt szakzsargonnal úgy mondják, hogy húzatni kell a tésztát.)

9. Vedd ki a sütőből, és hagyd szoba-hőmérsékletűre hűlni. Egy kézi habverővel keverd simára a vaníliakrémet.  

10. Ha kihűltek a fánkok, egy hegyes késsel szúrok három lyukat egymástól egyenlő távolságra mindegyik hátuljára. Ezeken keresztül, habzsákból adagolom a vaníliakrémet a fánkokba. 

11. A mázhoz a csokit felaprítom, és a vajjal együtt egy lábosba teszem. A tejszínt a mézzel, a vaníliarúd kikapart magjaival és a rúddal felforralom, és a csokira öntöm. Simára keverem. Ha nem olvad fel a csoki, vízgőz fölött felmelegítem. 

12. Hagyom egy kicsi hűlni a csokit, aztán a fánkokat egyesével belemártom. Mindegyik után várok egy kicsit a tál fölött, hogy lecsöpögjön róla a felesleg. Hűtőbe teszem, hogy megdermedjen. 

 

vanília sütemény haladóknak forrázott tészta

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr255867225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása