KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2014. április 03., csütörtök komment

2014. április 03., csütörtök komment

Télen rétes, nyáron parfé: Almás rétes parfé

apfelstrudel_parfait.jpg

Annyiszor ettél almás rétest, hogy már biztosan te is halálosan unod - akkor miért ne próbálhatnád ki akár hidegen is? A legjobb az egészben a roppanós, karamellizált réteslap, csak érje meg a fagyasztást! 

Almás rétes parfé

(kb. 10 adag)

a töltelékhez:

1 kg alma

2 ek vaj

50 g nádcukor

1 tk őrölt fahéj

1/4 tk őrölt kardamom

1 l vaníliafagylalt

60 g aranymazsola

40 g dió

a lapokhoz:

6 db réteslap

20 g olvasztott vaj

a karamellhez:

100 g cukor

2 ek víz

egy csepp citromlé

100 g tejszín

egy nagy csipet só

  1. Az almákat félbevágom, a magházukat kivágom, a helyükre egy-egy kocka vajat teszek. Megszórom fahéjas cukorral, és 50-60 percre 180 fokos sütőbe teszem.
  2. Egy sütőlapra papírt teszek, lefektetek rá egy réteslapot, megkenem olvasztott vajjal, megszórom a maradék fahéjas cukorral, és egy másik lappal leterítem. Így folytatom, hogy hat lapom legyen, a tetejét is lekenem és megszórom cukorral. Sütőpapírt teszek rá, és egy másik sütőlapot nehezéknek. 180 fokos sütőben 25 percig sütöm.
  3. Megvárom, hogy kihűljenek az almák, aztán meghámozom őket, és a húsukat egy villával szétnyomkodom.
  4. A mazsolát forró vízben felfőzöm, és nagyon apróra vágva az almához keverem. A diót is felaprítom, és a töltelékhez adom.
  5. A fagyit gépben egy-két perc alatt kikeverem, és az almás résszel eldolgozom. 
  6. A lehűlt réteslapokat félbevágom (vagy akkorára, hogy pont a formámmal megegyező méretű legyen), és az egyik felét egy szögletes keretbe teszem, rásimítom a tölteléket, a tetejére teszem a másik adag lapot, és kifagyasztom. 
  7. A karamellhez a cukrot, a vizet és a citromlevet felforralom, és aranybarna karamellt főzök belőle. A végén hozzáadom a tejszínt és a sót, és simára keverem. Hagyom lehűlni. 
    1. Tálaláskor forró vízbe mártott késsel felkockázom a parfét. Kiteszem tányérokra a karamellel együtt, és adok neki pár percet, hogy kicsit felpuhuljon. 

    Recept: Donna Hay

    gyümölcsös desszert középhaladó

    A bejegyzés trackback címe:

    https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr175896496

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
    süti beállítások módosítása