KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2014. július 02., szerda 7 komment

2014. július 02., szerda 7 komment

A muffin, ha jó: Szeder-áfonya muffin és vaníliás joghurtfagyi

szeder_áfonya_muffin.jpg

Indulnak a muffin hetek!!! Leköltözöm két hétre a Balatonra, és mivel sütni ott is szeretnék, viszont nem akarom a fél konyhám felpakolni, csak néhány alapvető eszközt (mondjuk nálam ebbe az elektromos habverő/keverőgép is beletartozik!) és egy muffin tepsit viszek magammal. Ez egy jó apropó arra, hogy nektek is megmutassam, miről is beszéltem a múltkor, és milyen változatos és gyors édességeket lehet összedobni ennek az egyszerű formának a segítségével. 

Ez például egy tényleg gyors nyári muffin gyorsan olvadó fagyival. A jól ismert amerikai blueberry muffin és a vanilla frozen yogurt találkozása. 

Szeder-áfonya muffin

(22 db)

170 g búza finomliszt

100 g zabliszt

1/2 tk sütőpor

1/2 tk szódabikarbóna

1/2 tk só

125 ml tejföl 

80 ml író (vagy helyettesíthető ez is tejföllel)

2 citrom finomra reszelt héja

110 g puha vaj

200 g nádcukor

2 db tojás

250 g szeder és áfonya vegyesen

zabpehely a tetejére

1. Egy muffin tepsi mélyedéseit kibélelem papírkapszlikkal. A sütőt előmelegítem 190 fokra (légkeverésest 170-re). 

2. Az első 5 hozzávalót egy kézi (nem gépi) habverővel összekeverem, és félreteszem. 

3. Egy kis tálban a tejfölt és az írót is összekeverem (már ha mindkettőt használom). 

4. A vajat a cukorral 2-3 perc alatt kihabosítom egy elektromos keverőgéppel. Belekeverem egyenként a tojásokat is, de ezt már nem kell habosítani. Mehet bele a citromhéj is. 

5. Hozzáadom 3 részletben a száraz alapanyagokat, 2 részletben a tejfölt. A lisztekkel kezdek, és azzal is fejezem be. A végén hagyok egy kis lisztet, és megforgatom benne a gyümölcsöket. 

6. A gyümölcsöket is a masszába forgatom egy szilikon spatula segítségével. 

7. Egy fagylaltos kanállal a kapszlikba adagolom a masszát, a tetejét megszórom zabpehellyel. 25 percig sütöm. 

 

Vaníliás joghurtfagyi

(kb. fél liter)

490 g görög joghurt

65 g cukorszirup (cukor és víz 1:1 arányú főzete)

1 tk vanília kivonat vagy 1/2 vaníliarúd kikapart magjai

Mindent összekeverek, aztán fagylaltgépbe teszem, de akár gép nélkül is lefagyaszthatom. Tálaláskor minden muffinra teszek egy-egy gombócot és egy-egy friss áfonyát. 

fagylalt szeder gyümölcsös áfonya zab kezdőknek is délutáni vendégség

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr416468295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szia, azt szeretnem kerdezni hogy mi a velemenyed a Migoya-konyvrol? (Elements of dessert-lattam hogy emlitetted a multkor). Megeri megvenni?
Egyebkent lelkes olvasod vagyok, nagyon szeretem a receptjeidet. Suss meg jo sokat :)
@teheneszet: szia, sajnos nekem nincs meg a könyv, alapvetően más stílusú desszerteket csinálok, de biztosan fantasztikusan jó. köszi a többit, igyekszem :-)
Hehe, nálad az alapvető eszközökbe a fagylaltgép is beletartozik?:)))
Igen, azt szeretem hogy az átlagember számára is elérhető módon sütsz (emiatt tartok egy kicsit a könyvtől, nem merem látatlanban megvenni, ahhoz azért elég drága), viszont szinte minden receptedben van valami csavar, különlegesség. Szóval csak így tovább, én maradok lelkes olvasód :)
A 22 az 12, nem? :) a cukor meg a vajba kerül...?
@Lulemi: igen, a vajba. a 22 viszont 22 :-)
süti beállítások módosítása