KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2014. július 30., szerda 3 komment

2014. július 30., szerda 3 komment

Egyéjszakás kaland: Mandulás darázsfészek

darázsfészek.jpg

Mindig is csodáltam a barátnőmet, aki néha fogja magát, felkel, begyúr és megsüt egy kakaós csigát, még mielőtt a kislánya is felébredne. Amúgy is korán kelő lévén, neki ez egyáltalán nem okoz gondot. Én is korán kelő vagyok, de azért nem ennyire. Vannak viszont trükkjeim. 

Mint például ez a darázsfészek, ami akár kakaós vagy fahéjas csigának is megsüthető, kinek mi a kedvence (nekem a változatosság). Ezt előző este begyúrom, formázom, és másnap reggelre a hűtőben valami fantasztikus állagot vesz fel. Kicsit hagyni kell még, hogy szobahőn magához térjen, fél óra alatt megsül, tehát elég hozzá egy órával a többiek előtt felkelni, azt meg amúgy is úgy szoktam. 

Mandulás darázsfészek

(8 db)

a tésztához: 

175 g langyos víz

1 zacskó porélesztő

100 g cukor

60 g író (vagy joghurt)

1 db tojás

80 g étolaj

400 g finomliszt

160 g hajdinaliszt (helyettesíthető bármilyen liszttel)

1/2 tk só

a töltelékhez: 

100 g darált mandula

5 g őrölt fahéj

3 g őrölt gyömbér

100 g nádcukor

50 g olvasztott vaj

a tetejére: 

1 tojás a kenéshez

100 g krémsajt (Philadelphia)

250 g porcukor

1 ek citromlé

2 ek tej

50 g stiftelt mandula

1. A vízben felfuttatom az élesztőt egy evőkanál cukorral, azaz meleg helyre teszem, és várok kb. 15 percet, hogy a teteje habos legyen. 

2. A keverőtálba öntöm, és hozzáadom az olajat, a tojást és az írót. 

3. A lisztet átszitálom a sóval, és ezt is a keverőtálba szórom. Géppel vagy kézzel 5-10 perc alatt begyúrom. Ha túlságosan ragacsos a masszám, és nem akar elválni az edény falától, egy-egy kanál lisztet adhatok még hozzá. 

4. Kigömbölyítem, belisztezem, és meleg helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztem. 

5. Közben összekeverem a töltelék hozzávalóit, kivéve a vajat. 

6. A tésztát egy-két finom mozdulattal átgyúrom, és egy kb. 30x40 cm-es téglalappá nyújtom. Megkenem a vajjal, és megszórom a töltelékkel. Átmegyek rajta a sodrófával, hogy a töltelék biztosan a tésztában maradjon.

7. Szorosan feltekerem, hogy egy 40 cm hosszú kígyót kapjak. 8 csigát vágok belőle. 

8. Egy sütőtálat kivajazok, és kibélelem sütőpapírral. Ebbe teszem a csigákat a vágott felükkel felfelé fordítva. Folpackot teszek a tetejére, és egy éjszakára a hűtőbe teszem. (Ha még aznap meg akarom sütni, akkor 2 órát szobahőn kelesztem.)

9. Másnap reggel kiveszem a hűtőből, és miközben előmelegítem a sütőt 180 fokra (légkeverésest 160-ra), hagyom, hogy a tészta magához térjen. Leveszem róla a folpackot, és a tetejét megkenem felvert tojással. 35 percig sütöm. 

10. Ha van rá időm, krémsajt mázat készítek a tetejére. A krémsajtból, a porcukorból, a citromléből és a tejből sűrű, de folyós krémet keverek, amit csak akkor teszek a süti tetejére, ha már kihűlt. A végén tetejét még megszórom mandulával. 

 

reggeli mandula péksütemény kelttészta középhaladó

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr936560733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kipróbáltam! :D
Igaz, nem pontosan azokat a hozzávalókat tettem amiket a receptben írtál :)
Mert hát sajnos nem tudtam mindenikből beszerezni :)
De isteni finom! :)
Ajánlom mindenkinek ! :D
Kedves webmester,

Észrevettük, hogy nagyon finom receptek találhatók a blogodon, és egyúttal szeretnénk bemutatni neked az új honlapunkat, www.mytaste.hu ahol a felhasználók válogathatnak több mint 115 000 összegyűjtött recept közül. Az oldalon szintén található egy rangsor a leggyakrabban látogatott blogokról. Ha hozzácsatolod a te blogodat is, mi indexeljük a receptek elejét, melyeket a felhasználók ezután könnyen megtalálják a keresőnk segítségével. Ám a recept klikkelése után átirányítja őket a te blogodra, tehát egyre több látogatód lesz az oldalon. Ne aggódj, minden teljesen ingyenes.

Mytaste.hu testvéroldalai megtalálhatók világszerte. Nagyon örülnénk, ha a te blogod is része lenne ennek a nagy családnak.

Ha bármilyen kérdésed van, kérem lépj velünk kapcsolatba, szívesen segítünk bármivel.

Üdvözlettel,
Tünde
info@mytaste.hu
süti beállítások módosítása