KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2014. augusztus 08., péntek Szólj hozzá!

2014. augusztus 08., péntek 0 hozzászólás

Nem túl édes, nem túl savanyú: Mandulatorta citrompudinggal

mandula_citrom_torta.jpg

Az édes és a savanyú pont jó balanszban van. A citrompudingból marad bőségesen, ehetsz még belőle hozzá, vagy akár meg is töltheted a tortát vele. Ha mániákus citromrajongó vagy, akkor csak úgy, magában is eheted. 

Mandulatorta citrompudinggal

(10 szelet)

a tortához: 

150 g liszt

1 1/2 tk sütőpor

1/2 tk só

170 g marcipán (jó minőségű, nem bevonó)

140 g puha vaj

130 g nádcukor

3 ek étolaj

1/8 tk mandulakivonat

3 db tojás

170 ml natúr joghurt

a pudinghoz: 

190 ml teljes tej

100 g kristálycukor

4 db tojás sárgája

1/2 tk só

2 ek kukoricakeményítő

3 nagy citrom leve, (ebből 1 héja finomra reszelve)

110 g vaj

áfonya, szeder és mandula a díszítéshez

1. Egy 18 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kivajazok, az alját sütőpapírral kibélelem. A sütőt előmelegítem 175 fokra (légkeverésest 155-re). 

2. A lisztet átszitálom a sütőporral és a sóval, félreteszem. 

3. A marcipánt a keverőgépbe teszem a vajjal, a cukorral, az olajjal és a mandulakivonattal. A gép lapátkarjával kb. 5 perc alatt, magas fokon krémesre keverem. A tojásokat egyenként hozzáadom, de itt már csak a legalacsonyabb fokozatot használom. 

4. Eldolgozom benne a liszt harmadát, majd a joghurt felét, újra a liszt harmadát, majd a maradék joghurtot és végül a lisztet. A masszát a tortaformába simítom, kb. 1 órát sütöm. Akkor van kész, ha a beleszúrt fogpiszkálóra már nem tapad rá a massza. 

5. A pudinghoz. felteszem főni a tejet a cukor felével és a citrom héjával. Közben a tojássárgákat kikeverem a sóval, a maradék cukorral, a citromlével és a keményítővel. A felforralt tejet lassan hozzáöntöm, majd az egészet visszateszem főni. Folyamatosan kevergetem. Forrás után még egy percig főzöm. Belekeverem a vajat is. 

7. Tiszta tálba öntöm a krémet, és jégfürdőbe teszem. Kihűlésig keverem. Frissentartó fóliát nyomkodok a tetejére, és a hűtőbe teszem, hogy teljesen lehűljön. 

8. Ha a torta kihűlt, körbevágom, és kifordítom a formából, és a tetejére kenem a szintén kihűlt krémet. Gyümölccsel és mandulával díszítem. 

torta citrom marcipán mandula zsúr délutáni vendégség középkezdő

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr846589087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása