KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2014. augusztus 13., szerda komment

2014. augusztus 13., szerda komment

A nagypapi csokis linzertortája: Torta del nonno

tortadelnonno_2.jpg

A torta della nonnát meghagyjuk a nagyinak, ez pedig legyen a nagypapáé. A néni és a bácsi verzió között annyi a különbség, hogy az előbbi vaníliakrémmel töltött, az utóbbi pedig csokipudinggal. Nekem magamnak is nehezemre esett választani, mindenki döntse el magának, hogy a vaníliás vagy a csokis típusba sorolja-e magát. Aki velem tart, csak jól járhat. 

Banálisan hangzik, de engem azonnal Olaszországba repített ennek a süteménynek már a látványa is. Aki az olaszoknál utazgat, úton-útfélen ilyen linzertésztákkal találkozik, csak hol lekvárral töltik, hol ricottával, néha gyümölccsel rakják ki a tetejét, hol pedig a tésztacsíkokat keresztezik. Szinte minden közértben lehet ilyesmiket készen is kapni.

Az olasz linzertorták tésztája más, mint amit a francia tartoknál megszoktunk, ez porhanyósabb, omlósabb. Nem állítom, hogy könnyű volt vele bánni, viszont elismerem, hogy kicsit türelmetlen is voltam vele, viszont mellette szól, hogy nagyon jól bírta a toldozást-foldozást. Ugye, hogy nem látszik rajta semmiféle sutaság? 

tortadelnonno_1.jpg

tortadelnonno_3.jpg

Torta del nonno 

(12 szelet)

a krémhez: 

600 ml teljes tej

50 g étcsokoládé

2 db tojás sárgája

75 g nádcukor

3 ek kukoricakeményítő

3 ek cukrozatlan kakaópor

1 tk narancslikőr

a tésztához: 

175 g puha vaj

100 g kristálycukor

2 db tojás sárgája

1 narancs finomra reszelt héja

egy csipet só

250 g búza finomliszt

1 db tojás a kenéshez

75 g fenyőmag a tetejére

porcukor a tálaláshoz

1. Először elkészítem a krémet, hogy legyen ideje kihűlni. A tejet felforralom a cukor felével, és hozzáadom a csokit, hogy elolvadjon benne.

2. Közben a tojássárgákat kikeverem a cukor másik felével, és hozzáadom a kakaóport és a keményítőt. Hozzácsurgatom a forró, csokis tejet, de közben folyamatosan kevergetem. Visszaöntöm az egészet a lábosba, és sűrű pudinggá főzöm. Jégfürdőbe teszem, és kevergetve kihűtöm. Hozzáadom a narancslikőrt. 

3. A tésztához eldolgozom a cukrot a vajban úgy, hogy krémes és könnyű legyen. Hozzáadom a tojássárgákat, a narancshéjat, végül a sóval elkevert lisztet is. Csak addig használom a gépet, amíg nagyjából összeáll a massza, utána a kezemmel, néhány mozdulattal összegyúrom. Kétfelé osztom (az egyik lehet kisebb, az lesz a teteje), és lapos korongokat formázok belőlük, folpackba csomagolom. Hűtőbe teszem egy órára. 

4. Előveszem a hűtőből, mindkettőt kb. 4 mm-esre nyújtom lisztezett deszkán, vagy két sütőpapír között. A hűtőbe teszem 15 percre. 

5. Egy fodros szélű tortaformát kivajazok. A sütőt 180 fokra (légkeverésest 160-ra) előmelegítem.

6. Beleteszem a nagyobbik tésztalapot, és óvatosan az aljára és a szélére nyomkodom. Nem baj, ha szétrepedezik, az ujjammal összenyomkodom, hogy ne legyenek rések alul. Beleöntöm a krémet, és lefedem a kisebbik tésztakoronggal. Lekenem a tojással, megszórom a fenyőmaggal.

7. Kb. 50 perc alatt készre sütöm. Kiveszem a sütőből, és hagyom szoba-hőmérsékletűre hűlni. Érdemes hűtőben tartani. 

Recept: Maxime Clark: Chocolate

olasz csokoládé torta sütemény tart középhaladó

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr186598409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A 2. pont szerint a krémet kevergetve kihűtjük. Ennek fényében hogyan is értelmezhető az első mondat, miszerint először a krémet készítjük el, hogy legyen ideje kihűlni...? :)
@Krutzifix: ööö, igen, ha esetleg magától kell kihűlnie, akkor legyen ideje :-)
Bizonyára finom a torta,de én egy cukor nélkülire várok, és arra hogy lemenjen a cukrom,és végre megkóstoljam az óriásra nőt SHAMPION őszibarackunkat. Nagy kitolás az élettöl,hogy szeretem a gyü-

mölcsölcsöt, terem is nekünk és Én csak ácsingózok a fák alatt.
Megcsináltam, isteni lett! Ez egy csúcs recept! A narancshéj nagyon jól érződik, más receptet is kipróbálok.
süti beállítások módosítása