KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2014. szeptember 20., szombat komment

2014. szeptember 20., szombat komment

Új év, új kalács: Barhesz aszalt gyümölccsel, mandulával

barhesz_aszaltgyümis.jpg

Ha azt mondom, barhesz, mindenkinek a kerek, mákos tetejű jut eszébe, amit a boltban lehet kapni. Már akinek egyáltalán eszébe jut bármi is, mert sokan nem is ismerik ezt a tejmentes, zsidó kalácsot.

"Szombatra hosszúkás, az őszi nagyünnepekre kerek formában sütik" - ahogy Rubin Eszter barátnőm írja Barhesz című könyvében, ami elsősorban regény, de sok jó recept is található benne, és én személy szerint imádom. Eszter városszerte híres volt barheszéről, és most úgy döntöttem, muszáj végre kipróbálnom az ő receptjét. Nosztalgiával gondolok arra az őszre, amikor együtt árultunk a Gozsdu udvarban, és mondanom sem kell, hogy a kalácsai szinte nyitás után azonnal elfogytak.

Habár közelednek az őszi ünnepek, először is a Rosh Hashanah (a zsidó újév), nekem most mégis inkább a hosszúkás verzióhoz volt kedvem. Itt a négyes fonást alkalmaztam, de nagyon jól el tudok szórakozni az ötös és a hatos fonással is, de bevallom, a nyolcasig még nem jutottam el, pedig a cél a kilences. 

Ha szeretnél igazi újévi, kerek barheszt, ajánlom ezt a receptemet, az egyik legjobb ebben a témában, szerénytelenség nélkül állíthatom: Mézes-almás barhesz. 

Szeptember 21-én a Mazel Tov nevű helyen Eszterrel bemutatjuk, mit tudunk, hogy mindenki jó előre felkészülhessen barheszilag az őszi ünnepekre. Rajtunk nem múlhat, várunk benneteket 12-től 17 óráig! 

Barhesz aszalt gyümölccsel, mandulával

(1 db fél kilós kalács)

250 g liszt

1/2 tk só

125 ml langyos víz

30 ml olaj

10 g friss élesztő

1 tojás (felütöm, kikeverem, nagyjából megfelezem)

2 ek cukor

egy-egy marék aszalt barack és datolya

stiftelt mandula a tetejére 

1. A lisztet a sóval egy keverőtálban elkeverem, hozzáadom a vizet, az olajat, a tojás felét, a cukrot, és elmorzsolom benne az élesztőt. Begyúrom, hogy szép sima masszát kapjak, aztán belegyúrom az aszalt, felaprított gyümölcsöket is. Kigömbölyítem, és meleg helyen, letakarva másfél órát kelesztem. 

2. Lemérem a súlyát, és annyi részre osztom, ahány részből szeretném összefonni. Kisodrom a részeket, és összefonom őket. Sütőpapírral bélelt tepsire teszem, a tetejét lekenem a maradék tojással, megszórom a mandulával, és újra meleg helyre teszem kelni 20 percre. 

3. 180 fokra előmelegített sütőben fél óra alatt megsütöm. 

 

kalács ünnepi kelttészta kezdőknek is

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr366715091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása