KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2014. október 20., hétfő komment

2014. október 20., hétfő komment

Lehet jobb: Sacher torta (gluténmentes)

sacher_gf1.jpg

Hiszitek vagy sem, ez a mandulás, lisztmentes verzió százszor jobb, mint bármelyik Sacher, kivéve az eredetit. Nagyképűen egyenesen az eredeti bécsi verzióhoz tudnám csak hasonlítani. 

Gyűlölöm a száraz, fűrészpor-szerű Sachereket. A magyar cukrászat valamiért mániákusan ragaszkodik a piskótákhoz, amik jellegükből és céljukból adódóan mindig szárazak. Ha belegondolunk, az olaszok a tiramisuban a piskótát arra használják, hogy átitassák az alkoholos, kávés cukorsziruppal; a franciák is mindig meglocsolgatják valami jobb szesszel; ehhez képest mi szinte minden tortát csak a száraz piskótával tudunk elképzelni. A Sacher esetében legalább magába szívhat némi baracklekvárt, de ez sem sokat segít rajta. 

Az iskolában meg kell tanulnunk, hogy a Sacher egy meleg úton készülő nehéz felvert, ami emberi nyelvre lefordítva annyit tesz, hogy a tojásokat vízgőz fölött felmelegítjük a cukorral, majd kihűlésig habbá verjük (meleg úton), majd miután mindent kikevertünk, belecsurgatunk egy kis olvasztott vajat (nehéz felvert). Ehhez képest tudjuk, hogy a Sacher minden háznál másképp készül, minden családnak és nagymamának megvan a kedvenc receptje (hol mandulával, hol anélkül; hol kakaóporral, hol olvasztott étcsokival; hol roppanós csokifondanttal a tetején, hol tejszínes csokimázzal), és épp ez teszi olyan izgalmassá a Sacher legendáját. 

Általában a kis átmérőjű, magas tortákat kedvelem, a Sacher viszont kifejezetten úgy jó, ha alacsony. 

sacher_gf2.jpg

Sacher torta (gluténmentes)

(10 szelet)

a tésztához: 

5 db tojás

200 g étcsokoládé

200 g vaj

200 g nádcukor

200 g mandulaliszt (vagy darált mandula)

egy csipet só

a töltelékhez: 

kb. 100 g házi kajszibarack lekvár

a mázhoz: 

120 g habtejszín

1 ek glükóz (elhagyható)

100 g étcsokoládé

tejszínhab a tálaláshoz

1. Egy kb. 22 cm átmérőjű kapcsos kerek tortaformát kivajazok, az alját sütőpapírral kibélelem. A sütőt 180 fokra (légkeverésest 160-ra) előmelegítem. 

2. A csokit felaprítom, és a vajjal vízgőz fölött felolvasztom (egy lábosban vizet forralok, és a tetejére teszek egy keverőtálat, aminek az alja nem ér bele a vízbe). 

3. A vízgőzről levéve hozzáadok egy egész tojást és 4 tojás sárgáját. Egy kézi habverővel simára keverem benne. Beleteszem a nádcukrot és a mandulát is. 

4. A maradék fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verem, és a többi hozzávalóban óvatosan elkeverem. 

5. Az előkészített formába öntöm, és 50 percig sütöm. Kiveszem a sütőből, várok 10 percet, és kifordítom a formából egy tortarácsra. Hagyom kihűlni, majd két részre vágom. 

6. A baracklekvárt átpasszírozom, vagy ha jobban szerem darabosan, akkor úgy hagyom. Összetöltöm vele a torta két részét. A hűtőbe teszem, amíg a mázat elkészítem. 

7. A tejszínt felforralom (beleteszem a glükózt is, ha használok). Az étcsokit felaprítom, és ráöntöm a forró tejszínt. Simára keverem, és a hűtőből elővetett tortára öntöm. Egy kenőkéssel elsimítom a tetején, amíg még nem szilárdult meg. Ismét a hűtőbe teszem. Cukrozatlan tejszínhabbal tálalom. 

sacher_gf3.jpg

szülinap csokoládé torta gluténmentes lekvár ünnepi középhaladó

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr416810275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Heh vagy talán azért ragaszkodnak hozzá mert a mandulaliszt meg társai 3szor annyiba kerülnek mint a sima
@Túrós: Vagy talán azért mert van aki nem ehet lisztet? Nem tudom...
szia!
eddig minden sutid olyan jol sikerult,vegul is ez is,de a torta teteje szanaszet tort,amikor felbevagtam,hogy megtoltsem..
van esetleg valami jo otleted,hogy miert?
mit csinalhatnek maskeppen legkozelebb?
olyan bosszanto...ennyi draga,finom hozzavalo,es akkor ez lesz...puzzleozhatok vele. :(
ha szerensem van,a csokimaz osszetartja majd vmemmyire..
@nmlss: ha hűtőbe teszed pár órára, a vajtól összeáll annyira, hogy könnyebben fel lehet vágni.
süti beállítások módosítása