KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2014. november 25., kedd 1 komment

2014. november 25., kedd 1 komment

Annyi minden: Mézeskalács linzertorta

mézeslinzertorta1.jpg

Annyi mindenre jó még a mézeskalács tészta, azon kívül is, hogy mézeskalácsot süssünk belőle, ami egyébként vitathatatlanul az egyik legjobb decemberi elfoglaltság. 

Meg kell, hogy mondjam, én nem ebből a tésztából szoktam mézeskalácsot sütni. Most azért esett rá a választásom, mert fele-fele arányban tartalmaz rozslisztet és búzalisztet, amit én egy jó aránynak gondoltam, és az is a javára írható, hogy a tészta sütés után azonnal puha (a receptre az Ingakonyha oldalon találtam).

Én a saját házi málna- és kajszibarack lekvárom használtam hozzá, fele-fele arányban, de rátok bízom, hogy szabadon kísérletezzetek. Majd számoljatok be róla, hogy ti milyen lekvárnál lyukadtatok ki!

A tészta több lesz, mint amire most szükségünk van, de nem baj, szúrjátok ki és süssétek meg a maradékot is, van még belőle néhány jó recept ötletem, amit hamarosan megosztok veletek. 

mézeslinzertorta2.jpg

Mézeskalács linzertorta

(12 szelet)

a tésztához: 

125 g méz

125 g vaj

250 g búza finomliszt

250 g teljes kiőrlésű rozsliszt

3 tojás

200 g porcukor

1 tk szódabikarbóna

2 tk mézeskalács fűszerkeverék (vagy a saját "blend"-ed)

a töltelékhez: 

kb. 300 g házi lekvár (pl. fele-fele málna és barack)

1. A mézet és a vajat egy lábosban megolvasztom. 

2. A kétféle lisztet, a tojásokat, a porcukrot, a szódabikarbónát és a fűszereket egy keverőtálba teszem, és ehhez öntöm hozzá a már szoba-hőmérsékletűre visszahűlt mézes vajat. 

3. Simára dolgozom a tésztát. Egy ragacsos, szinte folyós masszát kapok, amit egy napra hűtőbe teszek. 

4. Másnap előveszek egy fodros szélű pite(tart)formát, kivajazom. 

5. A tésztát kiveszem a hűtőből, és egy órát hagyom kicsit felmelegedni. Átgyúrom, megfelezem, és alaposan lisztezett deszkán kb. 4 mm vékonyra nyújtom. Kibélelem vele a formám alját, a kilógó széleket levágom. 

6. A lekvárokat rákanalazom, egyiket az egyik felére, másikat a másikra. 

7. Kinyújtom a tészta másik felét is. Valamilyen téli hangulatú kiszúróval kilyukasztom, és a tart tetejére teszem. Most is levágom a maradék széleket. Egy órára hűtőbe teszem. 

8. 175 fokon (légkeverésesben 155) kb. 45 percig sütöm. 

 

karácsony méz gyümölcsös sütemény lekvár középkezdő

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr566932043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Működik a recept sima liszttel is?
süti beállítások módosítása