Vannak panettonék, amik igencsak próbára teszik a türelmünket. Napokon át készülnek, hosszasan kelnek, és sok hozzávalóból állnak. Aztán vannak panettonék, amik nem igényelnek nagyobb ráfordítást, mint egy sima foszlós kalács. A türelmem és igényeim ismerete alapján valahova a kettő közé lőttem be a számomra ideális panettone receptet, így találtam rá erre.
Ha kíváncsi vagy más receptekre is, engem még ezek izgattak:
A gesztenye eleinte jó ötletnek tűnt, de miután rádöbbentem, hogy a gesztenyét ún. marrone glacé formájában teszik bele az olaszok, kicsit elbizonytalanodtam. Végül én nem bíbelődtem a gesztenye 24 órán tartó kandírozásával, és simán, sülve, pucolva, felaprítva tettem a süteménybe.
A panettone formázásának számos módszere van, például Dolce Vitánál lehet kapni papírkapszlit hozzá. Én a Cookorinál vettem a formám. Ha nincs kedved költségekbe verni magad emiatt, egyszerűen vegyél elő egy kis tortakarikát, és béleld ki körben a szélét több réteg sütőpapírral úgy, hogy a papír bőven a tortaformán túl magasodjon.
Azt ne várd tőle, hogy egy hónapig friss marad, mint a boltiak. Inkább edd meg pár napon belül, és ha van maradék, abból csinálj kalácspudingot!
Panettone
(egy db 15 cm átmérőjű lesz belőle)
a kovászhoz:
90 g liszt
egy csipet friss élesztő
80 g víz
a tésztához:
310 g búza finomliszt
60 g víz
2 db tojás + 1 a kenéshez
60 g puha vaj
1/2 tk só
1 tk vaníliakivonat
1/2 tk narancskivonat (v. narancsolaj)
15 g friss élesztő
65 g kristálycukor
80 g sült gesztenye
80 g kandírozott narancshéj (bármilyen aszalt gyümölccsel helyettesíthető, keverhető, pluszban hozzáadható)
díszítőcukor a tetejére
1. A sütés előtti napon összekeverem a kovász hozzávalóit, és 12 órát lefedve, szobahőmérsékleten állni hagyom.
2. Másnap keverőgépbe (vagy -tálba) teszem a lisztet a kovásszal, a vízzel és a gesztenyén és a narancshéjon kívül minden más hozzávalóval. Ha nem géppel, hanem kézzel gyúrsz, érdemes az élesztőt felfuttatni a langyos vízben egy kis cukorral.
3. Egy nagyon ragacsos, de sima és fényes masszát kapok a végére. Ezután még belekeverem a maradék hozzávalókat, és a kivajazott formába teszem. 2 és fél, akár 3 órát meleg helyen, lefedve kelesztem.
4. A panettone tetejét lekenem a tojással, és megszórom a díszítőcukorral (ami nem olvad el sütés közben).
5. A sütőt előmelegítem 205 fokra. 10 percig így sütöm, majd lejjebb veszem a hőt 190 fokra, újabb 10 perc, aztán 175 fokon 30 percet adok neki.
Recept: King Arthur Flour