KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2015. január 27., kedd Szólj hozzá!

2015. január 27., kedd 0 hozzászólás

Sós, de nem pogácsa: Kecskesajtos-fehérboros quiche

quiche_1.jpg

Elismerem, hogy egy cukrászdában jól jön, ha találsz mindig sósat is, de biztos vagyok benne, hogy nem kell mindig pogácsának lennie. 

Vannak helyek már Budapesten is, ahol ez evidens, lásd pl. á table! Boulangerie, itt mindig többféle quiche-ből lehet választani. Én szeretem a grissinit, a scone-okat és a házi sós krékereket is, de a klasszikus sós vágottal a világból ki lehet űzni (habár nem állítom, hogy valódi vajjal és izgalmasabb fűszerezéssel ne lehetne abból is kihozni valamit). 

Mivel már alakítgatom a hamarosan nyíló cukrászdám kínálatát, eszembe jutott ez a kecskesajtos quiche. 

Kecskesajtos-fehérboros quiche

(1 db 12-szeletes vagy 6 db a képen látható méretből)

a sós omlós tésztához: 

150 g hideg vaj

300 g liszt

1/2 tk só

1 és 1/2 tk ecet

85 ml jéghideg víz

a töltelékhez: 

150 ml tejszín

150 g puha, morzsolható kecskesajt

40 ml száraz fehérbor

2 db tojás

1 kk kakukkfű

só, bors

rukkola a tálaláshoz

1. A vajat felkockázom, és elmorzsolom a liszttel és a sóval. Beleöntöm az ecetes vizet, és a lehető legkevesebb mozdulattal összegyúrom. Koronggá lapítom, és minimum 4 órára, de akár egy napra hűtőbe teszem. 

2. 20 perccel azelőtt, hogy használnám, előveszem a tésztát. Ha már formázható állagú, kb. 4 mm vékonyra nyújtom, és kibélelem vele a formá(i)mat, amit előzőleg vékonyan kivajaztam. A formákat a hűtőbe teszem. 

3. Közben elkészítem a tölteléket. A tejszínt felforralom, belekeverem a sajtot, hogy felolvadjon, és beleöntöm a fehérbort is. 

4. A tojásokat nagyon habosra keverem, és beleforgatom a tejszínes keveréket, sózom, borsozom, megszórom kakukkfűvel. Hagyom langyosra hűlni. 

5. 180 fokos (légkeverésesben 160) sütőben 10 percig vakon sütöm a tésztát, aztán kiveszem a sütőpapírt és a nehezéket belőle, beleöntöm a tölteléket, és még fél órát sütöm. 

6. Ha már kihűlt, kiveszem a formából, és friss salátával, rukkolával tálalom. 

Recept: Bourke Street Bakery

sajt sós tart uzsonna omlós tészta vacsora vendégség középkezdő

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr77111499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása