KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2015. szeptember 09., szerda komment

2015. szeptember 09., szerda komment

Szórd meg: Focaccia kékszőlővel és rozmaringgal

focaccia_szolo_kicsi1.jpg

Most meséljek arról, hogy milyen érzés álmaidat valóra váltva egy cukrászdát indítani? Jó. Nagyon jó. Még annál is jobb. Éppen ezért a blogolás jelentősége eltörpül mellette. Bármilyen hálás is vagyok a blognak és a közönségének, mert nélkülük ma a bolt (általában így hívom magamban, a "bolt") sem lenne sehol, az igazság az, hogy szívesen sütök még két süteményt, mint hogy alaposan körbefotózzak egyet. 

Továbbra is az lelkesít, hogy mindig újabb és újabb recepteket próbáljak vagy találjak ki, és még mindig nem lettem receptirigy, ne féljetek. Így fél év után (március közepén indult a bolt) remélhetőleg lesz már rá időm, hogy újra rendszeresen blogoljak, habár ezt már a múltkor is megígértem, és nem tudtam betartani. Igyekezni fogok, mert megérdemlitek. 

focaccia_szolo_kicsi2.jpg

Focaccia kékszőlővel és rozmaringgal

40 g friss élesztő

440 g langyos víz

1 tk cukor

180 ml extra szűz olívaolaj

780 g liszt

2 tk só

400 g Otelló szőlő

4 ág friss rozmaring

 1. Begyúrhatod kézzel is, de én mindig gépet használok. Az élesztőt elmorzsolom a víz felében, hozzáadom a cukrot, és meleg helyen felfuttatom. 

2. A keverőgép táljában összekeverem a lisztet a sóval, hozzáöntök 120 ml-t az olajból, a felfuttatott élesztőt és a maradék vizet. Alaposan kidagasztom, hogy szép, fényes tésztát kapjak. Kiveszem a tálból, és kézzel, lisztezett felületen kigömbölyítem. 

3. Egy mély tál aljába olívaolajat csepegtetek, megforgatom benne a tésztát, folpackkal lefedem, és meleg helyen 1-1,5 óra alatt a duplájára kelesztem. 

4. Egy tepsire sütőpapírt teszek, meglocsolom a maradék olívaolaj felével. Ráteszem a tésztát, és szétnyomkodom, hogy felvegye a tepsi méretét. Az ujjaimmal megnyomkodom, hogy nyomot hagyjon benne. Rászórom a megtisztított gyümölcsöt, a rozmaringágról letépkedett leveleket, és ráöntöm, ami még maradt az olajból. 

5. 230 fokos (légkeverésesben 210) sütőben 25 perc alatt elkészül. A focacciaban a legjobb, hogy úgy működik, mert a kedvenc pizzarecepted. Ha van egy jó alapod, bármit szórhatsz rá, mindig imádni fogod. 

Recept: Williams-Sonoma nyomán (az eredeti recept egy éjszakát a  hűtőben pihenteti a tésztát, nekem enélkül is elég jó lett)

sós szőlő gyümölcsös olívaolaj rozmaring kelttészta kezdőknek is

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr647759178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nagyon tetszik ez a recept, ki fogom próbálni, hiszen éppen most érik az Othello is :). Eszembe juttatja az egyik kedvencemet, David Rocco olasz-amerikai szakácsot, aki Toscana-ban gyümölcsös pizzákat készített, pld. fekete szőlőset. Meg körtéset-gorgonzolásat, ha jól emlékszem.
süti beállítások módosítása