KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2015. november 30., hétfő Szólj hozzá!

2015. november 30., hétfő 0 hozzászólás

Könnyített: Gesztenyés alagút

gesztenye_alagut_kicsi.jpg

Imádom télen a gesztenyés süteményeket, a gesztenyepüré és a gesztenyetorta viszont halálra untat. Ezért hát azon törtem a fejem, hogyan alakíthatnám át Lujza dédnagyanyám receptjét. Ő arról volt híres, hogy soha semmit sem sajnált ki semmiből. Ha egy recept 10 tojást írt egy süteményhez, ő biztosan 11-et tett bele. Ha az emlékezetem nem csal, ő a gesztenyeroládot úgy készítette, hogy kinyújtotta a gesztenyemasszát, megkente sűrű étcsokoládé krémmel, és feltekerte, szeletelte. Imádtuk.

Habár én is azokat a tortákat szeretem, amik súlyos kilókat nyomnak, és köztudottan nagy hódolója vagyok a tömény süteményeknek, ezen a recepten mégis kicsit könnyíteni szerettem volna. Így született meg ez az alagút, könnyű mogyorós-kakaós, gluténmentes piskótával, narancslikőrös tejszínhabbal, francia gesztenyekrémmel és magyar gesztenyepürével. (A francia gesztenyekrém üvegére a Lidlben akadtam rá, és rettenetesen megörültem, mert eddig konzerv formában hozattam néhanapján Franciaországból a nagynénikémmel, de azért bármennyit az ő bőröndje sem bírt el.)

A cukrászdában az elmúlt két hét nagy kedvence lett ez a sütemény. Ha eddig nem jutottatok el, hogy megkóstoljátok, most legalább otthon megcsinálhatjátok. Csak annyit mondok, hogy nálunk akkora kedvenc lett, hogy ha addigra nem találok ki véletlenül egy még kedvencebbet, a családom kívánságára ez kerül majd a karácsonyi asztalra.

Gesztenyés alagút

(10 szelet)

a tésztához:

ennek a fatörzsnek a gluténmentes tésztája mandula helyett törökmogyoróval készítve

a töltelékhez:

200 g gesztenyemassza

100 g gesztenyekrém

350 g habtejszín

350 g mascarpone

1 ek porcukor

2 ek narancslikőr (pl. Cointreau vagy Triple Sec)

1 ek kandírozott narancshéj kockák (elhagyható)

a mázhoz:

150 g étcsokoládé (70 %-os)

150 g habtejszín

  1. Először a tésztát sütöm meg a fent hivatkozott recept szerint.
  2. Ha kihűlt, előveszek egy szögletes gyümölcskenyér-formát, és egy éles késsel körberajzolom az oldalait a tésztán. Csak a két vége maradhat ki, azt nem fogom használni. Kell viszont tészta a nyitott felére is, mert ha kifordítom a sütit a formából, ez lesz az alagút alja.
  3. A formát frissentartó fóliával kibélelem. Belehelyezem a tésztából kivágott darabokat, minden oldalára a megfelelőt. Így már mehet is a töltés.
  4. Magam mellé készítek mindent, ami a töltéshez kell. A gesztenyemasszából akkora hengert formálok, ami pont végigér a formán. A tejszínből, a mascarponéból és a porcukorból elektromos habverővel kemény habot verek, amibe a végén belekeverem a narancslikőrt és a kandírozott narancsot is, ha használok. Habzsákba töltöm.
  5. A kibélelt formában a tésztarétegeket megkenem a gesztenyekrémmel. Félig megtöltöm a formát a habbal, és a közepébe helyezem a gesztenyés hengert. Teletöltöm a formát a maradék habbal, és végül lezárom az aljára (v. tetejére, attól függ, honnan nézzük) illő tésztadarabbal. Pár órára hűtőbe teszem, hogy összeálljon.
  6. Mielőtt kivenném a hűtőből a sütit, elkészítem a mázat. A tejszínt felforralom, és az étcsokoládéra öntöm. Simára keverem.
  7. Kifordítom a formából a megdermedt süteményt, és lehúzom róla a frissentartó fóliát. Ráöntöm a csokoládémázat, hogy szép egyenletesen elterüljön rajta. Visszateszem a hűtőbe fél órára. Ha a máz is megdermedt rajta, szeletelem.

A mogyoró egészen finomra darálásában a Russell Hobbs Illumina konyhai robotgép segítette a munkámat, míg a tökéletes állagú habot a Russell Hobbs Illumina kézi mixernek köszönhetem. (x)

 

karácsony csokoládé narancs gesztenye gluténmentes ünnepi középhaladó

A bejegyzés trackback címe:

http://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr118128790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.