KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2016. június 02., csütörtök Szólj hozzá!

2016. június 02., csütörtök 0 hozzászólás

A linzer uncsi? Matcha-málna linzervirág

matcha_linzer_kicsi.jpg

Hát persze, hogy a linzert sose lehet megunni! Ha még csak bolti linzert ettél, muszáj egy rendeset csinálnod magadnak! Le fogsz döbbenni a különbségen, mennyire más, ha igazi vajból készíted. 

Ha mindig csak sima baracklevárral töltöttet eszel, maximum egy kis dióval megbolondítva, azt azért nyilván meg lehet unni. Nem véletlen, hogy én is csináltam már sós karamellás-étcsokisat és pisztáciás-rebarbarást is. 

Ha sikerül jó áron matcha teaport szerezned, csináld meg pontosan követve ezt a receptet. Ha nincs kedved ennyit költeni egy linzer miatt, hagyd ki a zöldteát (és a tejet is), és ízesítsd bármi mással, amit éppen találsz otthon, és vadulj nyugodtan. Én akár egy kurkumásat is el tudnék képzelni. Szép színe lenne annak is, az biztos. 

Matcha-málna linzervirág

(11 db)

A linzerhez: 

190 g liszt

egy csipet só

60 g porcukor

1 tk matcha teapor

125 g hideg vaj

30 g tojássárga (kb. másfél tojásból)

1 tk tej 

A töltelékhez: 

90 g fehércsokoládé

45 g habtejszín

málnalekvár

1. Keverőtálba teszem az első 4 hozzávalót, és hozzákockázom a hideg vajat, amit el is morzsolok benne. Hozzágyúrom a tojássárgát, és ha még kell, a tejet is. A lényeg, hogy ne keverjünk semmit túl sokáig, csak épp addig, hogy sima legyen. 

2. Koronggá lapítom, folpackba csomagolom, és hűtőbe teszem egy órára (akár két napig is eláll). 

3. A töltelékhez elkészítem a ganache-t: felforralom a tejszínt, és az apróra vágott csokira öntöm. Simára keverem. Hűtőbe teszem. 

4. Előveszem a tésztát, és ha már kezelhető állagú (lehet, hogy ehhez érdemes 10 percig szoba-hőmérsékleten hagyni), 3 mm vékonyra kinyújtom. Virágokat szaggatok ki belőle, és sütőpapírral bélelt tepsikre teszem. Minden másodiknak a közepét is kiszúrom, ami ablakként szolgál majd a málnalekvárnak. 

5. 180 fokos (légkeveréses 160) sütőben kb. 11 percig sütöm. Maximum csak a széle barnulhat meg egy egészen picikét. 

6. Ha kihűlt, vékonyan megkenem a teli virágokat a ganache-sal, és a közepükre fél teáskanálnyi málnalekvárt adagolok. A lyukas közepűeket porcukrozom, és a töltelékre teszem. Hűtőbe teszem dermedni. 

 

tea keksz málna fehércsokoládé középkezdő

2016. március 31., csütörtök Szólj hozzá!

2016. március 31., csütörtök 0 hozzászólás

Mindig még jobb: M&M's keksz

m_m_skeksz_kicsi.jpg

Annyira jó, hogy mindig lehet még eggyel jobb cookie receptet találni. Így legalább soha nem kell leállni a kekszsütéssel! Az a baj, hogy az evéssel sem könnyű leállni.

Ráadásul ezek a receptek mindig pofonegyszerűek, csak a hozzávalók változnak, sőt néha még azok sem, csak az arányok. Ez a keksz például konkrétan a mogyoróvajtól lett finomabb, mint egy sima cookie. 

És lehull a lepel, hogy miért marad egészben az M&M's keksz sütés után. 

(spoiler: azért, mert sütés után nyomom bele!!!)

M&M's keksz (bár lehetne Smarties keksz is)

(kb. 20 db)

230 g puha vaj

170 g kristálycukor

150 g nádcukor

2 tojás

350 g búza finomliszt

1 tk szódabikarbóna

1/2 tk só

160 g krémes mogyoróvaj

100 g étcsokoládé, felkockázva

1 kis csomag M&M's

1. A vajat kihabosítom a kétféle cukorral. Hozzáadom a mogyoróvajat, majd egyenként a tojásokat. 

2. A lisztet átszitálom a szódabikarbónával és a sóval. A vajas keverékhez adom, és simára dolgozom. 

3. Sütőpapírral bélelt tepsire fagyiskanálnyi halmokat nyomok a kekszből, egymástól kb. 3 cm távolságra.

4. 175 fokos (légkeverésesben 155) sütőben 13 percig sütöm.

5. Ahogy kivettem a sütőből, minden keksz tetejében nyomok 3-3 étcsokit és M&M's-et. Hagyom teljesen kihűlni. 

Recept: (kis változtatásokkal) Passion4Baking

 

2016. február 18., csütörtök Szólj hozzá!

2016. február 18., csütörtök 0 hozzászólás

Mitől ropog? Ropogós brownie

ropogos_brownie_kicsi.jpg

Roppant érdekes ennek a brownie-nak az állaga. A tésztája ragacsos, mint a legtöbb brownie-nak, szottyos is, de közben pedig mégiscsak van benne valami piskótaszerű. A teteje pedig ropog. 

Ropogós brownie

(minimum 12 db)

180 g étcsokoládé

180 g vaj

200 g nádcukor

200 g kristálycukor

4 tojás

180 liszt

30 g holland kakaó

1 1/2 tk sütőpor

1 1/2 tk só

240 g tejcsokoládé

60 g Kellogg's Cocoa Krispies

1. Egy kb. 23x33 cm-es szögletes formát kivajazok és sütőpapírral kibélelek. A sütőt előmelegítem 175 fokra (légkeverésest 155-re). 

2. Vízgőz fölött összeolvasztom a vajat a csokoládéval. Belekeverem a kétféle cukrot. 

3. Leveszem a gőzről, és egy kézi, nem elektromos habverővel belekeverem a tojásokat két részletben. 

4. Beleforgatom a kakaóval, sütőporral és sóval elkevert lisztet is. 

5. A masszát az előkészített formába simítom. 30 percig sütöm, aztán hagyom kihűlni. 

6. A tejcsokoládét vízgőz fölött vagy mikróban megolvasztom. Belekeverem a gabonapelyhet. A brownie-ra simítom, és a hűtőbe teszem, hogy megdermedjen. 

7. A formából kivéve, felkockázva tálalom. 

Recept: Mindy Segal: Cookie Love 

 

csokoládé sütemény brownie uzsonna délutáni vendégség

2015. november 30., hétfő Szólj hozzá!

2015. november 30., hétfő 0 hozzászólás

Könnyített: Gesztenyés alagút

gesztenye_alagut_kicsi.jpg

Imádom télen a gesztenyés süteményeket, a gesztenyepüré és a gesztenyetorta viszont halálra untat. Ezért hát azon törtem a fejem, hogyan alakíthatnám át Lujza dédnagyanyám receptjét. Ő arról volt híres, hogy soha semmit sem sajnált ki semmiből. Ha egy recept 10 tojást írt egy süteményhez, ő biztosan 11-et tett bele. Ha az emlékezetem nem csal, ő a gesztenyeroládot úgy készítette, hogy kinyújtotta a gesztenyemasszát, megkente sűrű étcsokoládé krémmel, és feltekerte, szeletelte. Imádtuk.

Habár én is azokat a tortákat szeretem, amik súlyos kilókat nyomnak, és köztudottan nagy hódolója vagyok a tömény süteményeknek, ezen a recepten mégis kicsit könnyíteni szerettem volna. Így született meg ez az alagút, könnyű mogyorós-kakaós, gluténmentes piskótával, narancslikőrös tejszínhabbal, francia gesztenyekrémmel és magyar gesztenyepürével. (A francia gesztenyekrém üvegére a Lidlben akadtam rá, és rettenetesen megörültem, mert eddig konzerv formában hozattam néhanapján Franciaországból a nagynénikémmel, de azért bármennyit az ő bőröndje sem bírt el.)

A cukrászdában az elmúlt két hét nagy kedvence lett ez a sütemény. Ha eddig nem jutottatok el, hogy megkóstoljátok, most legalább otthon megcsinálhatjátok. Csak annyit mondok, hogy nálunk akkora kedvenc lett, hogy ha addigra nem találok ki véletlenül egy még kedvencebbet, a családom kívánságára ez kerül majd a karácsonyi asztalra.

Gesztenyés alagút

(10 szelet)

a tésztához:

ennek a fatörzsnek a gluténmentes tésztája mandula helyett törökmogyoróval készítve

a töltelékhez:

200 g gesztenyemassza

100 g gesztenyekrém

350 g habtejszín

350 g mascarpone

1 ek porcukor

2 ek narancslikőr (pl. Cointreau vagy Triple Sec)

1 ek kandírozott narancshéj kockák (elhagyható)

a mázhoz:

150 g étcsokoládé (70 %-os)

150 g habtejszín

  1. Először a tésztát sütöm meg a fent hivatkozott recept szerint.
  2. Ha kihűlt, előveszek egy szögletes gyümölcskenyér-formát, és egy éles késsel körberajzolom az oldalait a tésztán. Csak a két vége maradhat ki, azt nem fogom használni. Kell viszont tészta a nyitott felére is, mert ha kifordítom a sütit a formából, ez lesz az alagút alja.
  3. A formát frissentartó fóliával kibélelem. Belehelyezem a tésztából kivágott darabokat, minden oldalára a megfelelőt. Így már mehet is a töltés.
  4. Magam mellé készítek mindent, ami a töltéshez kell. A gesztenyemasszából akkora hengert formálok, ami pont végigér a formán. A tejszínből, a mascarponéból és a porcukorból elektromos habverővel kemény habot verek, amibe a végén belekeverem a narancslikőrt és a kandírozott narancsot is, ha használok. Habzsákba töltöm.
  5. A kibélelt formában a tésztarétegeket megkenem a gesztenyekrémmel. Félig megtöltöm a formát a habbal, és a közepébe helyezem a gesztenyés hengert. Teletöltöm a formát a maradék habbal, és végül lezárom az aljára (v. tetejére, attól függ, honnan nézzük) illő tésztadarabbal. Pár órára hűtőbe teszem, hogy összeálljon.
  6. Mielőtt kivenném a hűtőből a sütit, elkészítem a mázat. A tejszínt felforralom, és az étcsokoládéra öntöm. Simára keverem.
  7. Kifordítom a formából a megdermedt süteményt, és lehúzom róla a frissentartó fóliát. Ráöntöm a csokoládémázat, hogy szép egyenletesen elterüljön rajta. Visszateszem a hűtőbe fél órára. Ha a máz is megdermedt rajta, szeletelem.

A mogyoró egészen finomra darálásában a Russell Hobbs Illumina konyhai robotgép segítette a munkámat, míg a tökéletes állagú habot a Russell Hobbs Illumina kézi mixernek köszönhetem. (x)

 

karácsony csokoládé narancs gesztenye gluténmentes ünnepi középhaladó

2015. november 26., csütörtök Szólj hozzá!

2015. november 26., csütörtök 0 hozzászólás

Ez is répatorta: Répatorta cake pop

repatorta_cakepop_kicsi.jpg

Elmondhatatlanul imádom a jó répatortát. Az édes, fűszeres, narancssárgás tortarétegeket, és közte a fanyar krémsajt mázat. Ebbe az egyharapásnyi sütinyalókába ezt az érzést igyekeztem belesűríteni. 

Répatorta cake pop

(kb. 30 db)

125 g puha vaj

150 g nádcukor

1/2 narancs

2 db tojás

225 g répa

25 g dió

150 g liszt

1 tk szódabikarbóna

1/2 tk fűszer vegyesen (fahéj, szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió, kardamom)

1/2 tk só

130 g krémsajt

250 g fehér csokoládé

darált dió a díszítéshez

1. Először megsütöm a répatortát. A vajat alaposan kikeverem a cukorral. Eldolgozom benne a tojásokat is. Hozzáadom a narancs finomra reszelt héját és 2 evőkanál levet is. 

2. A lisztet átszitálom a sóval, a szódabikarbónával és a fűszerekkel. Ezt is a vajas részhez keverem. 

3. A diót felaprítom, a répát lereszelem, és a masszához keverem. 

4. Bármilyen tortaformában süthetem. Egy 26 cm átmérőjű tortakarikában kb. 35 perc alatt sül meg 175 fokon. 

5. Ha kihűlt, keverőgép táljába teszem, és a krémkeverő karral felaprítom. Hozzáadom a krémsajtot, és simára keverem. 

6. 30 grammos golyókat formázok belőle. 

7. A fehér csokoládét vízgőz fölött vagy mikróban felolvasztom. A nyalókapálcikák végét a csokiba mártom, majd a gombócokba szúrom. 15 percre fagyasztóba teszem. 

8. Ha a golyók keményre fagytak, kiveszem őket a fagyasztóból, és egyesével a fehér csokoládéba mártom. Azonnal megszórom a darált dióval, mielőtt még megdermedne rajtuk a csoki. Sütőpapírral bélelt tálcára teszem őket egyből mártás után, és hűtőbe teszem. Ha megdermedt rajtuk a csoki, készen vannak. 

ajándék répa sütemény csokoládés zsúr cake pop

2015. október 27., kedd 2 komment

2015. október 27., kedd 2 komment

Újra nem gondolva: Kókuszkocka

kokuszkocka_kicsi.jpg

Világ életemben azt hittem, hogy a kókuszkocka egy magyar találmány. Kicsit csalódtam, amikor kiderült, hogy ez egy Ausztráliában is létező sütemény, lamington néven. 

Azt túlzás lenne állítani, hogy újragondoltam a kókuszkockát, mindenesetre annyit tettem vele, hogy kicsit modernizáltam, mind a tésztáját, mind a mártogatós részét, plusz megtöltöttem egy fantasztikus szederlekvárral. Ha eddig néha száraz lett volna a kókuszkockád, ezután már biztosan nem lesz az! 

Kókuszkocka

(15 db)

a tésztához:

100 g étcsokoládé

60 g vaj

8 db tojás

300 g cukor

180 g liszt

60 g kakaópor

2 tk sütőpor

töltelék:

szederdzsem

mártogatós:

60 g étcsokoládé 

190 g víz

240 g porcukor

80 g kakaópor

60 g tej

kókuszreszelék a hempergetéshez

  1. A sütőt 180 fokra előmelegítem. (Légkeverésest 160-ra.) Egy tepsit kibélelek sütőpapírral. Előkészítek egy kb. 30x25 cm-es, kb. 5 cm mély tepsit. 
  2. A csokit a vajjal megolvasztom. 
  3. A tojást a cukorral kihabosítom. 
  4. A száraz hozzávalókat a tojásosba forgatom, aztán a csokis részt is. 
  5. A formába öntöm a masszát, és 25-30 perc alatt készre sütöm. 
  6. Ha kihűlt, kiveszem a tepsiből, lehúzom róla a sütőpapírt, és félbevágom.
  7. A szederdzsemmel összetöltöm, és hűtőbe teszem. 
  8. Közben elkészítem a csokiszószt. A vizet felforralom, az étcsokira öntöm, és a többi hozzávalót belekeverem. 
  9. Ha a hűtőben kissé megszilárdult a sütemény, 5x5 cm-esre kockázom, és a szószban a kockákat egyesével kimártom, aztán kókuszreszelékbe hempergetem. Szoba-hőmérsékleten a legfinomabb. 

Recept: Gourmet Traveller

 

2015. október 07., szerda Szólj hozzá!

2015. október 07., szerda 0 hozzászólás

Ha akarom, torta, ha akarom, desszert: Sós karamellás sajttorta

soskaramell_mousse_kicsi.jpg

Én nem tudom, mitől olyan jó csatos üvegből édességet enni, de valamitől nagyon! Ezt a sajttortát nyugodtan megcsinálhattam volna tortaformában is, de most inkább ehhez volt kedvem. Te azért kipróbálhatod úgy is! 

Közben dübörög a Budapest Cheesecake receptverseny. Ráadásul most még egy héttel meghosszabbították a nevezést, így október 11-ig van még időtök, hogy kitaláljátok, lesüssétek a kedvenc sajttortátokat, és a receptjét elküldjétek a szervezőknek. A nyeremény egy piros Kitchen Aid - mit mondjak még? Ja, és én is benne leszek a zsűriben!

 

logo1-01.png

 

Sós karamellás sajttorta

(kb. 4 adag)

a sós karamellhez: 

150 g cukor

egy csepp citromlé

60 ml habtejszín

1/2 tk só

1 ek vaj

az aljához: 

100 g keksz (pl. Zabfalatok vagy az ikeás Pepperkakor)

30 g olvasztott vaj

a krémhez: 

200 g Philadelphia

150 ml habtejszín

pattogatott kukorica a tetejére

1. A karamellt jó előre elkészítem, hogy legyen ideje kihűlni. A cukrot egy kis citromlével felteszem főni. Csak addig keverem, amíg elolvad a cukor, utána már nem nyúlok hozzá. Ha már aranybarna, tehát karamellszíne és -illata is van, hozzáadom a tejszínt, és lehúzom a tűzről. Beleteszem a sót és a vajat is, félreteszem. 

2. Ha a karamell már szoba-hőmérsékletű (több óra is eltelhet), nekilátok a többi rész összeállításának. A kekszet ledarálom, összekeverem a vajjal. Minden csatos üveg aljára teszek belőle 2 evőkanálnyit. 

3. A krémsajtot simára keverem. A karamellt lemérem, és a harmadát félreteszem a pattogatott kukoricához. A maradékot a krémsajthoz keverem. 

4. A tejszínhabot felverem, és óvatosan a krémhez forgatom. Habzsákból az üvegekbe adagolom. 

5. Az elkészített pattogatott kukoricát megforgatom a karamellben, és minden desszert tetejére teszek belőle. 

Megj.: Ha tortakarikában szeretnéd elkészíteni, csinálj belőle dupla adagot, és adj hozzá kevés zselatint, hogy biztosan megálljon a lábán. 

Ezt a receptet a Philadelphia támogatta. (x)

 

 

2015. szeptember 28., hétfő Szólj hozzá!

2015. szeptember 28., hétfő 0 hozzászólás

Bevonz: Csokis spirál

csokis_spiral_kicsi.jpg

Vannak receptek, amiket egy az egyben lopok, vannak, amiket kitalálok, aztán vannak olyanok is, amiket innen-onnan összekombinálok. Ez most ilyen. Van benne egy kicsi egy profi pék receptjéből, más részét a szomszéd nagymama ihlette, valamit pedig egy orosz blogról tanultam hozzá. 

Hát ezért van az, hogy ha valaki megkérdezi, hogy elkérhet-e tőlem egy receptet, nem csinálok belőle titkot. Hiszen én is csak úgy loptam. 

 

Csokis spirál

(kb. 15 db)

 

a tésztához: 

600 g liszt

5 g só

25 g friss élesztő

80 g cukor

350 ml langyos tej

1 tojás

80 g puha vaj

 

a töltelékhez: 

80 ml tej

18 g holland kakaópor

20 g liszt

70 g cukor

1 tojásfehérje

10 g vaj

60 g étcsokoládé 

tojás a kenéshez

 

1. Keverőtálba teszem a sóval elkevert lisztet, és hozzáöntöm a cukros tejben elmorzsolt élesztőt. Beleütöm a tojást, és mehet bele a vaj. Kézzel vagy géppel összegyúrom. Mivel ez egy lágy, ragacsos kalácstészta, mindenképpen sokáig kell vele dolgozni, hogy szép, fényes legyen. 

2. Kigömbölyítem, belisztezem, és lisztezett tálba teszem kelni. Kb. másfél óra alatt a duplájára dagad. 

3. Közben elkészítem a csokipasztát (a tölteléket), hogy legyen ideje kihűlni. A tejet felforralom a kakaóval, és simára keverem. A lisztet, a cukrot és a tojásfehérjét simára keverem, a forró kakaóhoz adom, és besűrítem. Végül beleteszem a csokit és a vajat is, hogy beleolvadjon. Félreteszem hűlni. 

4. Ha a tésztám megkelt, megfelezem, és mindkét felét kb. 5 mm vékony téglalappá nyújtom. Fontos, hogy pont egyformák legyenek!

5. Az egyik felét megkenem a csokipasztával, a másik felét rásimítom, így a két tésztaréteg között van a csokis. A rövidebb végéről 1,5 cm-es csíkokat vágok egy éles késsel vagy egy pizzavágóval. 

6. A formázás a következőképpen történik: magam elé teszek egy csíkot, és megpödröm. Megfogom az egyik végét, aztán csiga formában körétekerem a tésztát úgy, hogy a spirálos pödrés ne jöjjön szét. Ezt minden egyes tésztadarabbal megismétlem. 

7. Sütőpapírral bélelt tepsire teszem a spirálokat, de hagyok köztük kb. 4-4 cm-t, mert meg fognak újra kelni, és sütés közben is nőnek majd. A tetejüket simára kevert tojással lekenem, és félreteszem 20 percre. 

8. A sütőt 180 fokra (légkeverésest 160-ra) előmelegítem. A spirálokat újra lekenem, és kb. 20 perc alatt megsütöm őket. 

reggeli csokoládés kelttészta uzsonna középhaladó

2015. szeptember 25., péntek Szólj hozzá!

2015. szeptember 25., péntek 0 hozzászólás

Budapest cheesecake: A tiéd a legjobb?

felhivas_1.jpg

A város legjobb sajttorta receptjét keresi a Philadelphia a Budapest Cheesecake versenyen. A New York-i sajttorta után a Budapest sajttorta ötlete már csak azért is isteni, mert ahány sütni szerető emberrel én eddig beszéltem, mindenki a maga sajttortájára esküszik. Most legalább elválik, ki az igazi szupersztár a témában!

blueberry_cheesecake2_1.jpg

Itt van például az én sajttorta receptem, ami egészen egyértelműen a legjobb a városban, távoli vidékekről járnak vissza érte az Édesem cukrászdába a vendégek. Aki egyszer megkóstolta, nem felejti, és máshol már csak nagyon nagy kínok árán hajlandó valami sajttortára emlékeztető dolgot megenni.

Ez ugyan egy régi cikk, még a Pastramiban dolgoztam, és egy kicsit változtattam is a sajttortán, de a lényeg, hogy a We Love Budapest szerint is a legjobbak között: http://welovebudapest.com/kavezok.ettermek/a.sajttortak.legjei.budapesten

És képzeljétek, én is benne leszek a zsűriben! Szóval, ha valaki nálam is jobbat tud csinálni, az tényleg megérdemli azt a csudaszép piros KitchenAid Artisan robotgépet, ami a főnyeremény, és én már most nagyon irigy vagyok rá.

nutella_cheesecake_1.jpg

Még legalább egy dolog van, amiért már most imádom ezt a versenyt: ahányszor tőlem megkérdezik, hogy mi a titka a sajttortámnak, egyetlen dolgot tudok mondani: hogy Philadelphiával készítettem! Tudom, hogy béna reklámszövegnek hangzik ebben a környezetben, de ez a színtiszta igazság. És nekem ne jöjjön senki azzal, hogy ő túróból vagy mascarponéból csinál fantasztikus sajttortát, mert az minden lehet, csak nem igazi sajttorta!

Ha idegesít a nagyképűségem, és azt gondolod, bármikor bárkit lepipálsz a te sajttortáddal, akkor rajta, itt a nagy lehetőség!

Ez a verseny hivatalos oldala: www.facebook.com/budapestcheesecake

Nevezni október 4-ig tudsz, szóval mindent bele, van még majdnem két heted rá! A részleteket, a szabályzatot, a feltételeket és a jelentkezési lapot a verseny oldalán megtalálod.

A felkészüléshez inspirációt nálam itt lelsz: http://edesem.blog.hu/tags/sajttorta

Ezt a bejegyzést a Philadelphia támogatta. (x)

 

játék

2015. szeptember 21., hétfő Szólj hozzá!

2015. szeptember 21., hétfő 0 hozzászólás

Segítsüti 2015 ősz: Csokis citromtorta

img_0348.JPG

Idén a gyermekek lelki gyógyulását segítő Mosoly Alapítványnak szeretnénk segíteni a felajánlott süteményeinkkel. Én ezt a csokis citromtortát fogom megsütni a nyertes licitálónak. Ha szeretnétek jótékonyságból édességet vásárolni, katt az árverés oldalára, ahol az enyémen kívül még 29 finomabbnál finomabb süteményt találtok: http://segitsuti.hu/sutiarveres/licitek

Az én tortám kívül csokoládés, belül főzött citromkrémet rejt, a tetejét pedig tojáshabbal díszítettem. 

Ismeritek a Segítsüti kezdeményezést? 

Évente kétszer - ősszel és tavasszal - lelkes gasztrobloggerek összeállnak, hogy egy alapítványt kiválasztva, jótékonyságból süteményeket készítsenek. Az akció virtuálisan zajlik. Három napig lehet licitálni, és aki a legtöbbet ígéri az egyes édességekért, viheti. A sütit nem kell azonnal átvenni, a bloggerrel időpontot egyeztetnek. 

Hallottatok már a Mosoly Alapítványról

Biztos vagyok benne. Az alapítvány már 18 éve működik, és a súlyos testi betegséggel küzdő/küzdött gyermekek lelki traumáira szeretne enyhítést nyújtani ingyenes mese- és művészetterápiával. 

Hajrá, hajrá! Én ilyenkor mindig nagyon izgulok, hogy minél több pénzt össze tudjunk gyűjteni!!! 

segítsüti

2015. szeptember 17., csütörtök Szólj hozzá!

2015. szeptember 17., csütörtök 0 hozzászólás

Már megint az olíva: Szilváspite (laktózmentes)

szilvapite_kicsi.jpg

Én mindenkit csak rábeszélni tudok, hogy ha jó laktózmentes sütire vágyik, kókuszolaj helyett használjon minél többször jó olívaolajat. Összehasonlíthatatlanul többet ad hozzá ízben, mint a kókuszolaj, aminek, mint tudjuk, a nevével ellentétben egyáltalán nincs kókuszíze. Nálam, a cukrászdámban egy csomó desszertben megjelenik az olívaolaj, például csokoládé mousse-ban, csokoládétortában, muffinban és most már pitében is. 

Mivel a fotó nem sokat láttat a lényegből, úgy érzem, magyarázatra szorul. Itt két linzerréteg közé sütött szilvatöltelékről van szó, ami a sütőben lekvár állagot vesz fel. Amint látjátok, nem szoktam róla lesajnálni a porcukrot. 

Szilváspite

(kb. 10 szelet)

150 g teljes kiőrlésű búzaliszt

150 g búza finomliszt

1 tk sütőpor

egy csipet só

75 + 50 g nádcukor

90 ml olívaolaj

kb. 10 ek hideg víz

600 g szilva, kimagozva mérve

2 ek étkezési keményítő

porcukor

1. A sütőt előmelegítem 180 fokra (légkeverésest 160-ra). Kivajazok és sütőpapírral bélelek egy kb. 20x20 cm-es formát. 

2. A tésztát összeállíthatod a konyhagép késes részével vagy egy mixer krémkeverő karjával. A kétféle lisztet, a sütőport, a sót és a 75 g cukrot összekeverem. Hozzáöntöm az olajat, és elkezdem keverni, közben pedig kanalanként hozzáadok annyi hideg vizet, amennyit felvesz. Könnyen nyújtható tésztát kell kapnom. Megfelezem. 

3. A töltelékhez felkockázom a szilvát, összekeverem a maradék cukorral, és megszórom a keményítővel. 

4. A tészta egyik felét kb. 5 mm vékonyra nyújtom, a lényeg, hogy az oldalai pont akkorák legyenek, mint a formámnak. Rásimítom a tölteléket. Kinyújtom a másik tésztadarabot is, és ezzel lefedem a szilvát.

5. Egy villával megszurkálom a tészta tetejét, hogy a gőznek legyen hol távoznia sütés közben. 

6. 45 percig sütöm. Megvárom, hogy kihűljön, utána háromszögekre szeletelem, és gazdagon porcukrozom. 

Ez a pite Miele sütőben készült. (x)

szilva pite gyümölcsös sütemény laktózmentes kezdőknek is délutáni vendégség

2015. szeptember 09., szerda 1 komment

2015. szeptember 09., szerda 1 komment

Szórd meg: Focaccia kékszőlővel és rozmaringgal

focaccia_szolo_kicsi1.jpg

Most meséljek arról, hogy milyen érzés álmaidat valóra váltva egy cukrászdát indítani? Jó. Nagyon jó. Még annál is jobb. Éppen ezért a blogolás jelentősége eltörpül mellette. Bármilyen hálás is vagyok a blognak és a közönségének, mert nélkülük ma a bolt (általában így hívom magamban, a "bolt") sem lenne sehol, az igazság az, hogy szívesen sütök még két süteményt, mint hogy alaposan körbefotózzak egyet. 

Továbbra is az lelkesít, hogy mindig újabb és újabb recepteket próbáljak vagy találjak ki, és még mindig nem lettem receptirigy, ne féljetek. Így fél év után (március közepén indult a bolt) remélhetőleg lesz már rá időm, hogy újra rendszeresen blogoljak, habár ezt már a múltkor is megígértem, és nem tudtam betartani. Igyekezni fogok, mert megérdemlitek. 

focaccia_szolo_kicsi2.jpg

Focaccia kékszőlővel és rozmaringgal

40 g friss élesztő

440 g langyos víz

1 tk cukor

180 ml extra szűz olívaolaj

780 g liszt

2 tk só

400 g Otelló szőlő

4 ág friss rozmaring

 1. Begyúrhatod kézzel is, de én mindig gépet használok. Az élesztőt elmorzsolom a víz felében, hozzáadom a cukrot, és meleg helyen felfuttatom. 

2. A keverőgép táljában összekeverem a lisztet a sóval, hozzáöntök 120 ml-t az olajból, a felfuttatott élesztőt és a maradék vizet. Alaposan kidagasztom, hogy szép, fényes tésztát kapjak. Kiveszem a tálból, és kézzel, lisztezett felületen kigömbölyítem. 

3. Egy mély tál aljába olívaolajat csepegtetek, megforgatom benne a tésztát, folpackkal lefedem, és meleg helyen 1-1,5 óra alatt a duplájára kelesztem. 

4. Egy tepsire sütőpapírt teszek, meglocsolom a maradék olívaolaj felével. Ráteszem a tésztát, és szétnyomkodom, hogy felvegye a tepsi méretét. Az ujjaimmal megnyomkodom, hogy nyomot hagyjon benne. Rászórom a megtisztított gyümölcsöt, a rozmaringágról letépkedett leveleket, és ráöntöm, ami még maradt az olajból. 

5. 230 fokos (légkeverésesben 210) sütőben 25 perc alatt elkészül. A focacciaban a legjobb, hogy úgy működik, mert a kedvenc pizzarecepted. Ha van egy jó alapod, bármit szórhatsz rá, mindig imádni fogod. 

Recept: Williams-Sonoma nyomán (az eredeti recept egy éjszakát a  hűtőben pihenteti a tésztát, nekem enélkül is elég jó lett)

sós szőlő gyümölcsös olívaolaj rozmaring kelttészta kezdőknek is

2015. április 07., kedd 7 komment

2015. április 07., kedd 7 komment

Újra itt a nyitás után! A tökéletes melaszos gyömbérkeksz és rozslisztes sós csokis keksz

repedes_keksz_kicsi_1.jpg

Miután megnyitottam az Édesem cukrászdámat, már azt hittem, soha többé nem lesz rá időm, hogy recepteket pakoljak fel ide. Márpedig azt semmiképpen sem szerettem volna, hogy ennek így, itt vége legyen!

Az első pillanattól kezdve olyan csodálatos érdeklődést kísérte az indulást, ami egészen meghatott. A hozzám közel állóknak elárultam: erre egyáltalán nem számítottam. Azt hittem, majd szépen, lassan elindulunk, aztán remélhetőleg egyre jobban csörgedezik majd a kis üzlet. Ehhez képest már első nap rengetegen látogattak el hozzánk, ami óriási örömöt és sok-sok munkát jelentett nekem. 

Az első pár napban nem is bírtuk tartani a lépést, már kora délutánra teljesen lefogytunk, és csak néhány árválkodó keksz várta a hozzánk látogatókat - ez viszont nagy szomorúsággal töltött el, mert tudtam, hogy sokan messziről érkeztek. A legrosszabb a gyerekek csalódottsága volt, akik már rákészültek, hogy finom sütiket kapnak, ehelyett az üres pult várta őket (volt akit sós karamellás brownie szélekkel kárpótoltam, és nagyon hálás is volt érte!). Itt és most bocsánatot kérek mindenkitől, aki eljött hozzám, és nem jutott neki süti!

Mostanra kicsit belerázódott a csapat, és talán már nem olyan könnyű minket kifosztani. Az is igaz, hogy a konyhát nem tömegtermelésre terveztem, ezért konkrét fizikai és mennyiségi korlátai vannak a gyártásnak. Ez utóbbi szó már önmagában is furcsa, mert én egyáltalán nem gyártásnak fogom fel a dolgot. A műhelyt - a süteményekhez méltóan - háziasnak terveztem. Olyan légkört szerettem volna teremteni magamnak, mintha az otthonomban sütnék, és ott látnám vendégül a hozzám ellátogatókat.

Egy icipici helyről van szó, összesen 27 nm (igen, a vendégtérrel együtt!), és minden sütemény helyben készül. Vannak, akik elszomorodnak, ha nem tudnak leülni - igen, ez sajnos benne van a pakliban, mivel egyetlen bárasztalnak és egy kis pletykapadnak jutott itt hely, habár a kezdetekkor még ennyivel sem terveztünk, de szerencsére meggondoltuk magunkat.  

Sokan kérdezték, hogy ezután is el fogom-e árulni a titkos hozzávalókat, és az a helyzet, hogy lehet, hogy én vagyok a város legbalekabb cukrásza, de igen, ezután sem tartom majd meg magamnak a legjobb recepteket. Nagy részét én is mástól veszem kölcsön, ezt sosem titkoltam, a receptek végén mindig feltüntetem a forrásaimat. Azt nem ígérem, hogy minden, a boltban árult sütemény receptje felkerül majd ide, de igyekezni fogok, hogy ne hanyagoljam el ezt a blogot, aminek eddig rengeteget köszönhetek. 

Ha el szeretnétek látogatni az Édesembe, itt találtok meg minket:

1024 Bp., Tizedes u. 1. (bejárat a Kis Rókus utca felől, a Millenáris Park oldalsó bejáratával szemben)

Nyitva tartás: 

Szerda-csütörtök-péntek 9-18

Szombat-vasárnap 10-18

Hétfőn és kedden zárva

 

Nagyon boldog vagyok, mert ők már írtak rólunk: 

Házisáfrány 

Chili & Vanilia

Fűszer és Lélek

 

És íme ennek a két, tökéletesen repedezett keksznek a receptje: 

Melaszos gyömbérkeksz

(kb. 20 db)

115 g puha vaj

100 g kristálycukor

80 g nádcukor (vagy Muscovado)

1 db tojás

115 g melasz

1 ek méz

1/2 vaníliarúd kikapart magjai

egy ujjnyi friss gyömbér megpucolva és finomra reszelve

325 g liszt

egy csipet só

1,5 tk szódabikarbóna

1,5 tk őrölt fahéj

1/2 tk őrölt gyömbér

1/4 tk őrölt szegfűszeg

1/8 tk őrölt fekete bors

fahéj és cukor a hempergetéshez

1. A vajat és a cukrot géppel krémesre keverem. 

2. Hozzáadom a tojást, a melaszt, a vaníliát, a mézet és a gyömbért. 

3. A lisztet átszitálom a száraz hozzávalókkal. Ezt is a többihez keverem. Egy éjszakára, de minimum 2 órára hűtőbe teszem. 

4. A sütőt 180 fokra előmelegítem, és három tepsire sütőpapírt terítek. 

5. Kb. 35 grammos golyókat gyúrok a masszából, a fahéjas cukorba hempergetem, és egymástól 5 centi távolságra a papírra teszem őket. 10 perc alatt megsütöm. Csak akkor veszem le a papírról, ha már kihűlt. 

Recept: Gimme Some Oven

 

Rozslisztes sós csokis keksz

(kb. 20 db)

225 g étcsokoládé

30 g vaj

90 g rozsliszt

1/2 tk sütőpor

1/4 tk só

2 tojás

150 g nádcukor vagy Muscovado cukor

Maldon sópehely a szóráshoz

1. A csokit és a vajat vízgőz fölött vagy mikróban összeolvasztom. 

2. A lisztet, a sót és a sütőport összekeverem. 

3. A tojást a cukorral jó alaposan felverem, hogy világos, kb. tejeskávé színe legyen. 

4. Az olvasztott csokis vajat óvatosan beleforgatom, aztán ugyanígy teszek a liszttel is. 

5. 30 percre hűtőbe teszem, aztán egy fagylaltos kanállal kiadagolom a masszát sütőpapírral bélelt tepsikre. Mindegyiket megszórom egy kevés sópehellyel. 

6. 175 fokon 10 percig sütöm. 

Recept: Apt. 2B Baking Co.

 

Ezek a kekszek Miele sütőben sültek ilyen tökéletesre. (x)

csokoládé cukrászda keksz gyömbér melasz kezdőknek is

2015. március 09., hétfő 7 komment

2015. március 09., hétfő 7 komment

Csak a házi: Meggyes pite 2.0 (laktózmentes)

meggyes_pite_kicsi.jpg

Sokkal egészségesebb, mint az eredeti, és ráadásul nincs egy óra, mire elkészül. Na ezeket az újításokat szeretem én. Meg a láthatóan emberi kéz alkotta házi sütiket. A házi süti menő! A kuglóf, a pite, a keksz, a kalács! Süssetek otthon sokat! (Mondom ezt úgy, hogy most nyitok cukrászdát ;-)

Meggyes pite 2.0

(kb. 30 db kis kocka)

250 g zabpehely

120 g búza finomliszt + 1 ek

120 g teljes kiőrlésű búzaliszt

200 g nádcukor

1 tk szódabikarbóna

1/2 tk só

175 g kókuszzsír, felolvasztva

2 db tojás

50 g étcsokoládé, apróra vágva

250 g magozott meggy (télen mirelit vagy nyáron friss)

1. Egy kb. 25x35 cm-es tepsit kikenek kókuszzsírral, és kibélelem sütőpapírral. 

2. Egy keverőtálban összekeverem a zabpelyhet, a kétféle lisztet (a plusz egy evőkanálnyit későbbre tartogatom), a cukrot, a szódabikarbónát és a sót. 

3. Egy másik tálban eldolgozom a felolvasztott kókuszzsírt a tojásokkal. A száraz hozzávalókhoz öntöm, és elkeverem. 

4. A massza felét a tepsi aljára simítom. A meggyet megforgatom az 1 evőkanálnyi lisztben. A lisztes meggyet a tésztára szórom, és így teszek a csokikockákkal is. A maradék zabos masszát egyenletesen a tetejére szórom, és finoman lesimítom. 

5. 175 fokos (légkeverésesben 155 fokos) sütőben 30 percig sütöm. Megvárom, hogy kihűljön, akkor szeletelem fel. 

Recept: Half Baked Harvest

meggy pite sütemény piknik csokoládés laktózmentes zabpehely uzsonna kezdőknek is

2015. március 03., kedd 4 komment

2015. március 03., kedd 4 komment

Puha keksz: Mogyorós-banános tallér

mogyoros_bananos_taller_kicsi.jpg

Férfiasan bevallom, hogy csináltam már ropogós, ragacsos, szájban olvadós kekszet, de puhát valahogy még sose sikerült. Ez talán nem is igazi keksz, éppen ezért inkább csak tallérnak neveztem el. Az amerikaiaknak teljesen igazuk van, hogy tejet isznak a kekszekhez, ehhez például kifejezetten kötelező. Pedig nem is keksz.

Mogyorós-banános tallér

(kb. 30 db)

240 g liszt

1 tk sütőpor

1/2 tk kukorica keményítő

1/2 tk só

1/4 tk szódabikarbóna

1/4 tk fahéj

115 g puha vaj

100 g nádcukor

1 db tojás 

1 db banán, pépesítve

125 g krémes mogyoróvaj (peanut butter)

1. A sütőt előmelegítem 175 fokra (légkeverésest 155-re). Sütőpapírral kibélelek 2 tepsit. 

2. A lisztet átszitálom a sütőporral, a sóval, a fahéjjal, a szódabikarbónával és a kukorica keményítővel. 

3. A vajat keverőgépbe teszem, és egy percig, magas fokozaton keverem a cukorral. Eldolgozom benne a tojást, majd a banánt és a mogyoróvajat is. 

4. Egy szilikon spatulával beleforgatom a lisztet. Evőkanálnyi golyókat formázok a masszából, és egymástól min. 4 cm távolságra a sütőpapírra teszem őket. 

5. Egy villával egymásra merőleges bemélyedéseket nyomok a kekszekre.

6. 10 percig sütöm. Akkor veszem le a papírról, ha már kihűltek. 

Recept: Gimme Some Oven

banán keksz piknik mogyoróvaj uzsonna kezdőknek is

2015. február 26., csütörtök 2 komment

2015. február 26., csütörtök 2 komment

Olvadj! Diós-kakaós mini kuglóf

dsc_0398_kicsi_1.jpg

Próbáld meg úgy megsütni, hogy a közepe olvadós maradjon! Aztán, amikor valaki beleharap, és már éppen szólni akarna neked, hogy "hé, ennek nyers maradt a közepe!", akkor inkább nem szól egy szót sem, csak eszi tovább, mert rájön, hogy ennél jobb nem is lehetne.

Nem állítom, hogy könnyű eltalálni ezt a pont jó állapotot, de nagyot veszíteni nem tudsz rajta, maximum rendesen átsül az egész, és lesz egy elég jó diós-kakaós kuglófod. Azt azért még inspirációként mindenképpen elmondom, hogy ha mégis sikerül a kísérlet, és olvadós marad a közepe, az majdnem olyan lesz, mintha diós Nutellával töltötted volna meg. Pedig nem is. Ígérem, ez a mi kis titkunk marad örökre. 

Diós-kakaós mini kuglóf

(5 db)

75 g darált dió

120 g liszt

1/2 tk só

100 g porcukor

35 g holland kakaó + a formához

140 g puha vaj

100 g cukor

75 g nádcukor

2 db egész tojás és 2 db sárgája

60 ml olaj (pl. napraforgó, olíva)

1. Egy mini kuglófforma mélyedéseit kivajazom, és kakaóporral megszórom (mintha kilisztezném, csak épp kakaóval). A sütőt 175 fokra (légkeverésest 155-re) előmelegítem. 

2. A diót elkeverem a liszttel és a sóval, a porcukrot pedig a kakaóval szitálom át. 

3. A vajat keverőgépbe teszem, és alaposan kikeverem a kétféle cukorral. Hozzáadom a tojásokat, és épp csak elkeverem. Így teszek az olajjal is. Most jöhet a cukros kakaó is.

4. Kiveszem a tálat a gépből, és egy spatulával eldolgozom benne a maradék diós hozzávalókat. 

5. A forma mélyedéseibe adagolom a masszát, kb. 2/3-ad részig ér mindenhol. 35 perc alatt megsütöm, de azért az ujjammal óvatosan ellenőrzöm, hogy pont annyira lehet-e puha a belseje, amennyire én azt szeretném. A sütőből kivéve is fog még sülni a közepe magában egy kicsit. Mindenesetre a tűpróba itt most nem igazán használható. 

6. Hagyom a formában teljesen kihűlni, és csak ezután fordítom ki belőle. 

A fotón látható cake toppereket a Scrapcake Studio készítette. 

dió csokoládé sütemény kuglóf kezdőknek is délutáni vendégség

2015. február 21., szombat Szólj hozzá!

2015. február 21., szombat 0 hozzászólás

Csupa vidám hangulatban: Desszertasztalok

 dsc_0367_kicsi.jpg

Játszottunk egy kicsit a Scrapcake Studióval: én megsütöttem, ők pedig bohém, arany és csajos hangulatot varázsoltak az édességeim köré. Most megmutatom nektek, mire is jutottunk együtt!

Amikor a Scrapcake-es lányokkal elkezdtünk beszélgetni a koncepcióról, a sütemények kapcsán fontosnak láttam néhány alapelvet lefektetni, mintegy magam előtt is. Az egyik ilyen elvem az volt, hogy a mi desszertasztalainkon egyik süteményben sem lesz ételfesték. A másik fontos szempontnak azt tartottam, hogy megmutassuk: igaz, hogy a színes, fondános torták, macaronok és cake popok is szépen mutatnak, és akár finomak is lehetnek, de talán ha kilépünk a megszokott sémákból, sokkal izgalmasabb kompozíciókat is létre tudunk hozni. 

Kezdjük a bohém desszertasztallal, amit leginkább egy nagyon vagány, laza, nem erőlködős esküvőn tudnék elképzelni. 

dsc_0393_kicsi.jpg

A bohém asztalról az egyik kedvenc részletem ez a színes pékzsinegekből összeállított cake topper volt, ami a nutellás-habos szülinapi tortán díszelgett. Ezen a fotón pont jól látszik, hogy milyen jól passzolt a falra illesztett, mindenféle vidám selyempapírból kivágott háttér dekorációhoz. Szeretem ezt a kicsit hippis feelinget!

dsc_0398_kicsi_1.jpg

 A tollpihék is ezt a hippis hangulatot vitték tovább, a régi, kicsit már megbarnult könyvlapok, a nagypapától örökölt bőrönd, a családi örökségből megmaradt fényképezőgép a bőr tokkal mind-mind jól harmonizáltak a főleg csokis sütijeimmel. Ízre és állagra talán ezt az olvadós közepű, egyszemélyes kuglóf vitte a prímet.

dsc_0400_kicsi.jpg

Nálunk nagy családi kedvenc ez a porcukros puffancs, ami kívülről leginkább egy puszedlire hasonlít, ízre viszont egy kicsit sem. Valójában egy csokis keksz, amit a házi chai fűszerkeverékemmel szoktam felturbózni. 

dsc_0497_kicsi.jpg

Eredetileg azt gondoltam magamról, hogy nem vagyok a cukiságok nagy rajongója, de ez az asztal rácáfolt erre, miután ez lett a kedvencem. A fehér szín dominanciája és lágysága miatt jól illik egy könnyed esküvőre, a rózsaszín és a sárga pedig egy kislány napsütéses szülinapi zsúrjára emlékeztet. 

dsc_0466_kicsi.jpg

Imádom, ahogy a scrapcake-es lányok a papírral bánnak! Ez a túlburjánzó teáskanna erről mindent elárul! A rózsaalakú, mandulaliszttel készült málnás friand receptjét már korábban is láthattátok a blogon, itt megtaláljátok. 

 dsc_0469_kicsi.jpg

A belül ragacsos, kívül roppanós pavlovák nagyon jól tükrözték a dekoráció lágyságát és könnyedségét. Ezen a fotón pont nem látszik, de a pavlovák alatt, a csatos üvegekben a szintén eperrel, habcsókkal és tejszínhabbal készült eton messek figyelnek. 

dsc_0467_kicsi_1.jpg

És lám, az epres-kardamomos pucér torta, amit az előző posztomban is láttatok már, sőt, a receptjét is elárultam. Ennél szebb tortadíszeket el sem tudnék képzelni a kislányom szülinapjára! Ha ilyet kapna, biztosan nem hiányolná a tortáról a marcipán Elzát a Jégvarázsból. 

dsc_0534_kicsi.jpg

A harmadik desszertasztal sikerült a legelegánsabbra. A Scrapcake nagy kedvence a fekete-fehér koncepció, én pedig az arany elemeknek - az aranyra fújt gyertyának, a csatos üvegek körüli képkereteknek, az aranyra festett, vázaként funkcionáló befőttes üvegnek - örültem nagyon. 

dsc_0503_kicsi.jpg

És lám-lám, a desszertasztalokon megszokott macaronokról és a cake popokról könnyedén le tudtam mondani, de a cupcake-ektől nem tudok elszakadni. És mit szóltok a cake toppernek szolgáló papír masnikhoz? 

dsc_0519_kicsi.jpg

Talán jobban látszanak ezek a papírból összeállított cupcake (most inkább habcsók) tartók az egész asztalt bemutató fotón, de az talán itt is kiderül, hogy milyen tökéletes munkával készültek. Természetesen kézzel! Körülötte a tányéron apró madeleine-neket és kuglófokat láttok. 

dsc_0515_kicsi.jpg

Nagy mániám a csatos üveg, itt például mogyoróvajas-tejcsokis puding került bele. Itt jól látszik, hogy a koncepciót nem bíztuk a véletlenre: minden passzol mindenhez. 

dsc_0518_kicsi.jpg

A fehér vászonként szolgáló naked cake-nek minden jól áll. Úgy tűnik, a selyempapír pompomok idén sem fognak kimenni a divatból, pontosabban, ha jól és kreatívan használják, még mindig képes újszerűen hatni. 

Szeressétek a desszertasztalainkat úgy, ahogy mi szerettük elkészíteni! Ha valamilyen ünnepi alkalomból szükségetek lenne egyre, ne habozzatok értesíteni minket róla! :-) 

torta ünnepi desszertasztal

2015. február 17., kedd 2 komment

2015. február 17., kedd 2 komment

Pucér torta: Epres-kardamomos szülinapi torta

dsc_0467_kicsi.jpg

Csak a belső számít - mondanám, ha kívül csúnya lenne, de nem az. Itt nem árulunk zsákbamacskát, nem lehet eltüntetni a tortát több kiló színes cukorkészítmény alá, amit itt látsz, az maga a csupasz valóság. Vagy hívhatjuk torta minimalizmusnak is. 

Először a Momofuku Milk Bar zseniális cukrásza, Christina Tosi kezdett pucér tortákat készíteni szülinapokra, esküvőkre. Az ő verziója - ellentétben azzal, amit most én csináltam - egyáltalán nincs kívül lekenve, és így a torta minden egyes rétege tökéletesen látszik. Ő ráadásul volt annyira vagány, hogy nem ragaszkodott az eksüvői torták hagyományos ízvilágához, és kitalálta például a sós perec tortát barnasör ganache-sal, A Momofukunál most a rendelhető legkisebb esküvői torta is 400 dollárba kerül. 

Arról szó nincs, hogy ezeket a minimál tortákat ne lehetne valahogy dekorálni. Naná, hogy lehet, de még hogy! Élővirággal vagy személyes, az esemény hangulatához illő papírdekorációkkal csodákat lehet tenni, anélkül, hogy egy ehetetlen, ételfestékes cukorréteggel csapnánk agyon az egyébként isteni finom süteményt. 

Ez a tortafotó egy desszertasztal fotózás részlete, amiből hamarosan majd többet is megmutatok. A süteményeket természetesen én készítettem, a csodaszép papírdekoráció pedig a Scrapcake Studio munkája. 

dsc_0518.jpg

Epres-kardamomos szülinapi torta

(14 szelet)

a tésztához*: 

300 g puha vaj

300 g kristálycukor

6 db tojás

300 g finomliszt

2 tk sütőpor

egy csipet só

1 tk őrölt kardamom

a töltelékhez: 

1 kis üveg házi eperlekvár

másfél adag vaníliás vajkrém**

*Ez nem egy túlságosan szofisztikált tészta, viszont nagyon könnyen kezelhető, nem kényes, és mivel jó masszív, a szállítást is jól bírja. 

**Ne félj, ez nem a porcukorral összekevert margarin, csak kattints a korábbi receptemre, és minden kiderül. Imádom, mert nagyon könnyű dolgozni vele. 

1. A sütőt előmelegítem 180 fokra (légkeverésest 160-ra). Három darab, kb. 18 cm átmérőjű tortakarikát kivajazok, az alját kibélelem sütőpapírral. 

2. A vajat alaposan kikeverem a cukorral, egyenként hozzáadom a tojásokat, majd végül a sütőporral, sóval és fűszerrel elkevert lisztet. 

3. A masszát egyenlően elosztom a három tortakarika között, és kb. 45 perc alatt készre sütöm. 

4. Amíg a torta hűl, elkészítem a krémet a recept szerint, majd habzsákba töltöm. 

5. A tortákat kiveszem a karikákból, és egy recés késsel a tetejüket egyenesre vágom. 

6. Az egyik tésztaréteget egy tányérra teszem a vágott felével felfelé. A krémmel egy kört rajzolok körben a torta szélére. Belülre kerül a lekvár, majd rá ismét krém. Lefedem a második tortaréteggel, szintén a vágott felével felfelé. Erre is ugyanúgy a lekvár és a krém kerül.

7. A harmadik tésztaréteget már fejjel lefelé, azaz a vágott felével lefelé teszem a tetejére. Körben a tortát lekenem vékonyan a krémmel. Egy-két órára a hűtőbe teszem, hogy jól összeálljon, és könnyen szeletelhető legyen. 

A tészta receptje: Peggy Porschentől

születésnap torta eper vanília lekvár középkezdő

2015. február 10., kedd Szólj hozzá!

2015. február 10., kedd 0 hozzászólás

Ropogós tetővel: Rozslisztes csokitorta

rozs_csokitorta_kicsi_1.jpg

Már egy kevés rozsliszt is fenekestül felforgat egy szokványos csokitortát. Szokványos csokitorta persze nincs, pláne nem nálam. Egészség tudatosoknak ki lehet próbálni a receptet csak rozsliszttel is, de akkor mindenképpen több tejföl és joghurt kell bele. Félek, hogy elég szigorú íze és állaga lesz, de hátha. 

A ropogós morzsás tető pont hozzátesz még egy kis pluszt, díszítésnek pedig a nutellás és sima tejszínhab elhagyhatatlan. A habokból tegyünk félre, tálaláskor jól fog jönni! 

Rozslisztes csokitorta ropogós tetővel

(12 szelet)

az alaphoz: 

170 g puha vaj

100 g kristály cukor

60 g nádcukor

2 tojás

90 g finomliszt

115 g teljes kiőrlésű rozsliszt

50 g holland kakaópor

1 tk sütőpor

3/4 tk szódabikarbóna

3/4 tk só

140 g tejföl

140 g görög joghurt

100 g étcsokoládé, felkockázva

a morzsához: 

65 g nádcukor

30 g finomliszt

40 g rozsliszt

20 g törökmogyoró, durvára vágva

2 ek holland kakaópor

1/4 tk só

55 g hideg vaj, felkockázva

a díszítéshez: tejszínhab, nutellás tejszínhab és mogyoró

1. A sütőt előmelegítem 175 fokra (légkeverésest 155-re). Egy 23 cm átmérőjű tortakarikát kivajazok, az alját kibélelem sütőpapírral. 

2. A vajat alaposan kikeverem a kétféle cukorral, ha géppel csinálom, ez kb. 5 percet jelent. 

3. Egyesével hozzáadom a tojásokat, simára keverem. 

4. A liszteket átszitálom a kakaóval, a sütőporral, a szódabikarbónával és a sóval. Eldolgozom a cukros-tojásos vajban. 

5. A tejföl és a görög joghurtot egy kis kancsóba teszem. A lisztes résszel felváltva a vaja részhez adagolom, két részletben. 

6. Beleforgatom az étcsokit is, és az előkészített formába öntöm, a tetejét lesimítom. 

7. A morzsához a száraz hozzávalókat egy keverőtálba teszem. Elmorzsolom benne a vajat, majd a torta tetejére szórom. 

8. Kb. 50 perc alatt megsütöm. A csokitortákkal úgy vagyok, hogy inkább legyen kevésbé átsült, mint már száraz. Tűpróbával érdemes megnézni, hogy megsült-e. 

9. Ha már kihűlt, kiveszem a formából, és a tetejére csókokat nyomok a kétféle habból, aztán még félbevágott mogyoróval is díszítem. 

Recept: Bon Appétit

 

csokoládé torta mogyoró nutella kezdőknek is délutáni vendégség

2015. február 04., szerda 2 komment

2015. február 04., szerda 2 komment

A szelet az szelet: Matcha blondie

 matcha_blondie_1.jpg

Aki nem szereti az édeset, az most ne figyeljen ide! A blondie ugye az egy olyan brownie, ami étcsokoládé helyett fehércsokival készül, innentől szerintem mindenki el tudja képzelni, miről beszélek. 

Mint a legtöbb szelet sütinek (gondoljunk például a zserbóra!), ennek is a karamellizálódott széle a legjobb. Komolyan fontolóra vettem, hogy a cukrászdámban külön adagokban széleket is fogok árulni. Szerintem jobb magában megenni, mintha több naposan egy kókuszgolyóban vagy cake popban végeznék. 

Matcha blondie

(16 szelet)

 240 + 30 g fehér csokoládé

110 g vaj

150 g cukor

3 tojás

80 g liszt

3 tk matcha tea por

egy csipet só

30 g mandula, megpirítva, durvára vágva

 porcukor a tetejére

1. A sütőt előmelegítem 200 fokra, és egy kb. 20x20 cm-es szögletes formát kivajazok. 

2. A 240 g csokit felaprítom, és a felkockázott vajjal együtt, vízfürdő fölött felolvasztom. Belekeverem a cukrot is, hogy kicsit felolvadjon. 

3. Ha már nem forró a massza, egyesével eldolgozom benne a tojásokat. 

4. A lisztet összekeverem a matcha porral és a sóval, és ezt is a masszához adom. Végül elkeverem benne a mandulát és a maradék csokit apróra vágva. 

5. 10 percig sütöm, aztán egy alufóliát borítok rá, hogy ne égjen meg a teteje. 20 percig sütöm lefedve. 

6. Megvárom, hogy kihűljön, akkor porcukrozom és felkockázom. 

Recept: Twigg Studios

tea brownie fehércsokoládé kezdőknek is délutáni vendégség