A következő címkéjű bejegyzések mutatása: forrázott tészta. Összes bejegyzés megjelenítése
A következő címkéjű bejegyzések mutatása: forrázott tészta. Összes bejegyzés megjelenítése

2013. február 11., hétfő

Fánk forrázott tésztából: Ördögpirula


 
 
Ezt a sütit a "fánk gyorsba" kategóriába sorolnám, mert bár én is szeretem a szalagos fánkot, csodálatos elégedettséggel tölt el, hogy ehhez sütőpor, se élesztő nem kell, kevés a hozzávaló és a ráfordított idő, de annál nagyobb az élvezet. Jópofa, hogy bár az alapja ugyanolyan forrázott tészta, mint például a profiterolnak, csak ez nem sütőben, hanem olajban készül el. Azt hiszem, egérke néven is ismert.
Mivel következő nap is ugyanolyan finom, mint frissen, simán megcsinálhatod este a másnapi ovis/sulis farsangra. Azon szoktam gondolkodni, hogy aki szalagos fánkot visz be, az hajnali hánykor kel, hogy időben begyúrja/dagassza/pihentesse/formázza/kelessze/megsüsse???
 
Ördögpirula
(15 db)
 
180 ml tej
105 ml víz
75 g vaj
egy csipet só
1 tk cukor
240 g liszt
3 db tojás
porcukor, cukrozatlan kakaópor és őrölt kardamom a hempergetéshez
olaj a sütéshez
 
1. A tejet a vízzel, a vajjal, a sóval és a cukorral felforralom. Lehúzom a tűzről, hozzáadom a lisztet, és leresztelem, azaz visszateszem a tűzre a lábost, és miután a masszát egy fakanállal egyneműre kevertem, kb. 1 perc alatt kicsit kiszárítom.
2. A tojásokat elektromos habverővel belekeverem.
3. Egy nagyobb lábosban az olajat kb. 170 fokosra forrósítom. Fagylaltoskanállal golyókat adagolok a masszából az olajba. 4-5 perc alatt megsülnek.
4. Az olajból kivéve lecsöpögtetem a fánkokat, és a porcukros, fűszeres kakaóporba hempergetem őket.
 


2011. április 12., kedd

Anna szülinapja: Crème fraîche torta, eperhabos pâte à choux, eper habbal cupcake


Az esemény nyertese egyértelműen az az epres crème fraîche torta lett, amit Stéphane Gerphagnontól tanultam az Essenciában: biscuit joconde alapon crème fraîche hab, középen pedig eperzselé (nála málna). A tetején a glaze-t elszúrtam, legközelebb nem fogom.
A második helyen az epres cream puff végzett. Ebbe a pâte à choux tésztába eperhabot töltöttem, a tetejét aranyló karamellbe mártottam. Leginkább egy képviselőfánkhoz hasonlítanám, esetleg a profiterolhoz, csak hogy el tudjátok képzelni. Az eperhabhoz epret cukorral kicsit felmelegítettem, hogy a gyümölcs levet eresszen, aztán turmixoltam, végül tejszínhabba forgattam. A kisült, kihűlt tésztákat egyenként késhegyre nyársaltam, a karamellben megforgattam. Hagytam a karamellt megszilárdulni, aztán habzsákból alulról töltöttem a labdáimat.
Imádták még a juhtúrós pogácsákat is, ami Limara receptje volt. Érdemes ezt kipróbálnotok, én mindig gondban vagyok, hogy honnan szerezzek tutira jó pogácsa receptet, annyit szívtam már.
Az eper habbal cupcake egynek jó volt, de felejthető. Vaníliás muffin megskalpoltam, középen kivájtam, kockázott, porcukros eperrel töltöttem, skalpot visszatettem, tetejét vaníliás habbal díszítettem (meg tök ciki marcipán rózsabimbókkal, de a helyzet megkívánta).


2009. november 15., vasárnap

Tésztagyakorlatok I.: Meteoritok


Nagyon rendes kislány voltam, és betartottam a szavam, elkezdtem tésztákat gyakorolni. Itt látható a forrázott tésztám másnaposan.
Sajnos kezdek rájönni, hogy majdnem minden tészta csak egészen frissen finom. Már így is komolyabb sütemény mennyiséget termeltem a kukának, de ha minden maradék tésztát másnap kidobok... Ez a kidobálás-dolog egyébként is kritikus pontja az életemnek, mert az "Etiópában éheznek az emberek" és a "középszerűtől minek hízzunk" énem küzd egymással, és átlagolva az utóbbi áll nyerésre. Nevezhetjük pazarlásnak?
Az alábbi receptből (a mandula nélkül) csinálhatunk profiterolt, vagy megtölthetjük csokoládés cukrászkrémmel, vagy belemárthatjuk karamellbe, vagy simán ehetjük dulce de lechével, amire én eredetileg szántam, csak közben elfogyott a lelkesedésem.

Meteoritok
(35-40 db)

125 ml tej
125 ml víz
100 g vaj
1/2 teáskanál só
150 g liszt
4 tojás
100 g szeletelt mandula
a tetejére:
1 tojássárgája 1 evőkanál tejjel simára keverve
díszítő cukor

1. Egy lábosban, alacsony hőfok fölött keverd össze a tejet, a vizet, a vajat, a sót és a cukrot. Forrald fel, és azonnal húzd le a tűzről. Szórd rá a lisztet, keverd el egy fakanállal.
2. Tedd vissza a lábost a tűzre, és 1 perc alatt, kevergetve szárítsd ki a tésztát. Öntsd át egy tálba.
3. Add hozzá egyenként a tojásokat, közben használd a fakanalat, hogy szép sima, fényes tésztát kapj.
4. Pirítsd meg a mandulát sütőben vagy egy serpenyőben, majd add a tésztához.
5. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, bélelj ki egy tepsit sütőpapírral. Egy habzsákhoz illessz 2 cm átmérőjű sima véget, kanalazd a habzsákba a tésztát, és nyomjál 4 cm átmérőjű csigákat. Kend meg a tetejét a tojásos keverékkel, szórd meg a díszítő cukorral.
6. Süsd 15 percig, utána vedd le a hőfokot 170 fokra, és süsd még 15 percig.

Recept: Michel Roux: Pastry - ha már tésztákat gyakorlunk.