Az elmebeteg karácsonyi készülődésben úgy döntöttem, a családi karácsony estére megsütöm "életem tortáját". Nem kellett volna. Amint V. barátnőmmel (sajnos csak később) megállapítottuk, vendégségre - főleg a rohanásos típusúra - csakis a jól bevált recepteket... De valahogy ebbe a tortába belezúgtam.
Mivel nem hagyott nyugodni a dolog, újra nekifutottam, ezúttal egy "életem tortája béta verzió"-val, az eredeti receptet kicsit lebutítva (konkrétan felakkora tortát csináltam a fehércsokis krém nélkül). Hát ez vagyok én egyelőre. Hol sikerül, hol meg nem.
Ördögi csokoládétorta mentás mázzal (béta verzió)
A torta
210 ml liszt
1/2 evőkanál sütőpor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1/2 teáskanál só
160 ml kristálycukor
125 ml sózatlan, szobahőmérsékletű vaj
2 tojás
190 ml cukrozatlan kakaópor, átszitálva
250 ml jéghideg víz
Étcsokoládés narancsos ganache
210 ml habtejszín
1 evőkanál corn syrup
20 dkg étcsokoládé
1 evőkanál Cointreau
1 narancs finomra reszelt héja
Mentás máz
560 ml kristálycukor
125 ml víz
3 nagy tojásfehérje
1 evőkanál corn syrup
1/2 teáskanál mentakivonat
csokoládéforgács a díszítéshez
Az elképesztően finom csokis piskótához a sütőt előmelegítjük 175 fokra, egy 24 cm-es tortaformát kivajazunk, kilisztezünk. Az első négy hozzávalót egy közepes méretű tálban összekeverjük. Egy kézimixerrel a cukrot és a vajat összedolgozzuk, egyesével hozzáadjuk a tojásokat, majd a komolyabb mennyiségű kakaóport, végül a lisztes keveréket és a vizet három részletben felváltva (a liszt az első és az utolsó). A tortát 40 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e. A sütőből kivéve 15 percig pihentetjük a formában, majd kivéve hagyjuk teljesen lehűlni.
Az étcsokoládés ganache-hoz a tejszínt és a corn syrupot egy lábasban felmelegítjük, de nem forraljuk. A tűzhelyről levéve a csokoládét hozzákeverjük, hogy beleolvadjon, aztán jöhet az alkohol és a narancshéj. Kenhetőre lehűtjük (kb. 1 órát igényel). A tortát félbevágjuk, középre jön a ganache.
Itt következik a dolog érzékenyebb része, és egyben az, amitől a torta speckó lesz. A mázhoz a cukrot, a vizet, a tojásfehérjéket és a corn syrupot gőzfürdő fölött kézimixerrel addig verjük, amíg egy mályvacukor-szerű krémet nem kapunk (kb. 8-9 perc). Levesszük a gőzről, hozzáadjuk a mentaaromát, majd tovább dolgozunk rajta a habverővel 7-8 percig. Ekkorra már langyos és sűrű, ha minden jól megy. Egy spatula segítségével beterítjük a tortánkat a fehér mázzal, és megszórjuk a csokoládéforgáccsal.
Eredeti recept a Bon Appétit magazinból.