KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2009. február 09., hétfő 5 komment

2009. február 09., hétfő 5 komment

Az én formám - az én tortám: Ördögi csokoládétorta mentás mázzal



Az elmebeteg karácsonyi készülődésben úgy döntöttem, a családi karácsony estére megsütöm "életem tortáját". Nem kellett volna. Amint V. barátnőmmel (sajnos csak később) megállapítottuk, vendégségre - főleg a rohanásos típusúra - csakis a jól bevált recepteket... De valahogy ebbe a tortába belezúgtam.

Mivel nem hagyott nyugodni a dolog, újra nekifutottam, ezúttal egy "életem tortája béta verzió"-val, az eredeti receptet kicsit lebutítva (konkrétan felakkora tortát csináltam a fehércsokis krém nélkül). Hát ez vagyok én egyelőre. Hol sikerül, hol meg nem.

Ördögi csokoládétorta mentás mázzal (béta verzió)

A torta

210 ml liszt
1/2 evőkanál sütőpor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1/2 teáskanál só
160 ml kristálycukor
125 ml sózatlan, szobahőmérsékletű vaj
2 tojás
190 ml cukrozatlan kakaópor, átszitálva
250 ml jéghideg víz

Étcsokoládés narancsos ganache

210 ml habtejszín
1 evőkanál corn syrup
20 dkg étcsokoládé
1 evőkanál Cointreau
1 narancs finomra reszelt héja

Mentás máz

560 ml kristálycukor
125 ml víz
3 nagy tojásfehérje
1 evőkanál corn syrup
1/2 teáskanál mentakivonat

csokoládéforgács a díszítéshez

Az elképesztően finom csokis piskótához a sütőt előmelegítjük 175 fokra, egy 24 cm-es tortaformát kivajazunk, kilisztezünk. Az első négy hozzávalót egy közepes méretű tálban összekeverjük. Egy kézimixerrel a cukrot és a vajat összedolgozzuk, egyesével hozzáadjuk a tojásokat, majd a komolyabb mennyiségű kakaóport, végül a lisztes keveréket és a vizet három részletben felváltva (a liszt az első és az utolsó). A tortát 40 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e. A sütőből kivéve 15 percig pihentetjük a formában, majd kivéve hagyjuk teljesen lehűlni.

Az étcsokoládés ganache-hoz a tejszínt és a corn syrupot egy lábasban felmelegítjük, de nem forraljuk. A tűzhelyről levéve a csokoládét hozzákeverjük, hogy beleolvadjon, aztán jöhet az alkohol és a narancshéj. Kenhetőre lehűtjük (kb. 1 órát igényel). A tortát félbevágjuk, középre jön a ganache.

Itt következik a dolog érzékenyebb része, és egyben az, amitől a torta speckó lesz. A mázhoz a cukrot, a vizet, a tojásfehérjéket és a corn syrupot gőzfürdő fölött kézimixerrel addig verjük, amíg egy mályvacukor-szerű krémet nem kapunk (kb. 8-9 perc). Levesszük a gőzről, hozzáadjuk a mentaaromát, majd tovább dolgozunk rajta a habverővel 7-8 percig. Ekkorra már langyos és sűrű, ha minden jól megy. Egy spatula segítségével beterítjük a tortánkat a fehér mázzal, és megszórjuk a csokoládéforgáccsal.

Eredeti recept a Bon Appétit magazinból.

csokoládé torta ünnepi ganache középhaladó

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr865141367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

:o) köszi. várom, nagyon inspiráló a blogod egyébként, azért is szántam rá magam az írásra. gratula és további jó sütés-főzést! zsuzsa
true. majd legközelebb más kép másképp.
szia. kár, hogy több torta esetében is nincs egy kép a torta belsejéről. lehet, hogy furcsa a részemről, de nekem fontos látni belül is, mielőtt eldöntöm, meg akarom-e sütni. zsuzsa
A karácsonyi verziót kóstoltam, és az is isteni volt! :)
Én emlékszem erre a vendégséges bétaverzióra. Nyam. Bármikor újra.
süti beállítások módosítása