KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2009. február 26., csütörtök 3 komment

2009. február 26., csütörtök 3 komment

Az első találkozás: Sütőtökös crème brûlée



Életemben először nem fizikai formájában találkoztam ezzel a szuper édességgel. Ez a Sonic Youth-szám volt az, ami 17 évesen felkeltette az érdeklődésem a crème brûlée iránt, na nem mintha az evésről szólna...
Mostanában divat a crème brûlée alapját adó vaníliakrémet mindenfélével ízesíteni, én most a sütőtökös variáció mellett döntöttem, a tél kedvéért. Aki inkább a sima híve, itt egy hasznos videó arról, hogyan kell elkészíteni. Annyi biztos, hogy nem árt egy blowtorch-ot (konyhai láng) beszerezni hozzá, ami - sose gondoltam volna -, de egész sok mindenre jó még.
Sütőtökös crème brûlée
6 adag lesz belőle
20 dkg sütőtök megsütve, pürésítve
60 ml kristálytálycukor
60 ml aranybarna cukor + még 6 evőkanál a karamellizáláshoz
2 nagy vagy 3 kicsi tojás sárgája
1 teáskanál vanília kivonat
1/2 teáskanál őrölt fahéj
1/4 teáskanál őrölt kardamom
1/4 teáskanál szegfűszeg
1/4 teáskanál só
375 ml habtejszín
Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Egy elektromos mixerrel keverjük össze a sütőtököt, a cukrokat, a tojást, a vaníliát és a fűszereket. A habtejszínt egy lábosban forraljuk fel, és egyből adjuk a sütőtökös krémhez.
Osszuk el a krémet 6 kis szufflés tálka között. Ezeket állítsuk egy tepsibe, és öntsünk koréjük forró vizet úgy, hogy a tálkák feléig felérjen. 35 percig süssük, amikor a közepe már nem folyós, csak remegős. Legalább 6 órát hagyjuk a hűtőben pihenni.
Tálalás előtt szórjunk egyesével rá barnacukrot, és a blowtorch-csal azonnal karamellizáljuk, még mielőtt a krém beszívná a cukrot. Így kell jól csinálni.
Recept a Bon Appetite thanksgiving számából.
Jó crème brûlée receptek még a Mennyei Mignonon.

divat sütőtök haladóknak vacsora vendégség crème brûlée

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr315141361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

főznének csak. de a tied azt kell mondjam nekem sokkal jobban ízlett. tökéletes volt.

sweet amateur 2009.02.26. 20:22:00

nem mondod, hogy már főznek a blogomról? :-)

Bede Vagyok MINDOROKKE 2009.02.26. 20:22:00

Kulonos modon ma a Klasszban eppen ez volt az egyik desszertunk, es ez volt az egyebkent elegge kozepes ebed csucspontja.

Majd ha csinalsz valami nadcukrost, akkor mindenkeppen emlitsd meg a Sugar Cane cimu Sonic Youth szamot.