KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2010. május 03., hétfő komment

2010. május 03., hétfő komment

Tésztagyakorlatok IV.: Morzsás rebarbara tartelette

Mi a titka a jó tart tésztának? Én nem tudom eltalálni. Azonkívül, hogy ez egy kicsit odakozmált, össze is ugrott sütés közben. Már a sokadik recepttel próbálkozom, szeretnék belejönni, mert a tart menő. Ez például egy mandulalisztes változat, mert a mandulaliszt menő (na ez is kimaradt a listából), és hol működik a recept, hol meg nem. Ettől eltekintve ez egy olyan jó kaja, hogy még így is ízlett (haha, nemcsak nekem, másoknak is).
Ez pedig egy óriási cikk arról, mit eszünk meg a cukrászdákban, anélkül, hogy tudnánk róla. Kár, hogy nem én írtam.
Viszont interjú velem a legutóbbi H.O.M.E. magazinban!

Morzsás rebarbara tartelette
(4 db 9 cm átmérőjű tart lett belőle)

A sablé tésztához:
175 g vaj, hidegen + 1 evőkanál puha vaj a formák kikenéséhez
250 g liszt
csipet só
100 g porcukor
35 g mandulaliszt (finomra darált tisztított mandula)
1 tojás

1. Vágd kockákra a vajat, és tedd az aprítógépbe.
2. Szitáld össze a száraz hozzávalókat. Tedd ezt is az aprítópa, keverd morzsásra.
3. Add hozzá a tojást, és hagyd, hogy a keverés közben összeálljon a tészta.
4. Formázz belőle korongot, csomagold fóliába, és tedd a hűtőbe 2-3 órára.
5. Vajazd ki a formáidat, és tedd őket egy sütőpapírral fedett tálcán a mélyhűtőbe.
6. Nyújtsd ki a tésztát vékonyra (kb. 3 mm), és béleld ki vele a formáidat. Jöhet újra a hűtő.

Recept: Daniel Tay: Just Desserts

A rebarbarához:
100 g rebarbara, megtisztítva, felkarikázva
200 g víz
100 g cukor

1. Egy lábosban csinálj cukorszirupot a vízből és a cukorból. Add hozzá a rebarbarát, főzd 5-6 percig, hogy a rebarbara kicsit megpuhuljon, de még egyben maradjon.
2. Szűrd le, a szirupra már nem lesz szükséged.

A narancs flanhoz:
120 g tejszín
1 narancs héja
70 g cukor
1 evőkanál kukoricakeményítő
2 tojás

1. Egy éles késsel vagy zöldséghámozóval vágj le nagyobb darabokat a narancs héjából, a fehér rész nélkül. Tedd a tejszínnel egy lábosba, forrald fel.
2. Egy tálban keverd simára a tojásokat a cukorral és a keményítővel. Lassan öntsd bele a forró tejszínt, keverd jól össze, majd szűrd le.

A morzsához:
50 g puha vaj
50 g cukor
1/2 narancs finomra reszelt héja
csipet só
50 g liszt
50 g darált keksz (eredetileg graham, de ezt nehéz beszerezni)
csipet sütőpor

1. Dolgozd morzsás állagúra az egészet egy aprítóban, esetleg kézzel. Tartsd a mélyhűtőben, amíg szükséged nem lesz rá.

Az összeállításhoz:
egy kis maréknyi pisztácia, apróra vágva

1. Süsd meg vakon a tartot 175 fokon kb. 15 perc alatt, de vigyázz, hogy épp csak megsüljön, nehogy úgy járj, mint én.
2. Oszd el a tartokban a rebarbarát, öntsd tele a flannal, és tedd vissza a most már csak 150 fokos sütőbe 10 percre, vagy addig, amíg a flan megszilárdul.
3. Szórj a tetejére morzsát bőségesen, aztán még egy kis pisztáciát is. Állítsd a sütőt megint 175 fokra, és süsd 5-10 perc alatt aranybarnára a tetejét.

Koncepció: Johnny Iuzzini: Dessert Fourplay

tart rebarbara haladóknak délutáni vendégség

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr95141266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása