KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2011. február 14., hétfő 6 komment

2011. február 14., hétfő 6 komment

Belepakolós: Slice-and-bake cookie


Fodrászüzletben kekszbolt? Szerintem zseniális sztori. Dorie Greenspan, az egyik legsikeresebb amerikai szakácskönyvíró (például ő írta meg az angol nyelvű Pierre Hermé-könyveket) a fiával CookieBar néven pop-up keksz shopot állított fel a menő Mizu fodrászszalonban február elején már másodszorra. A kekszek kis mennyiségben, kézzel, nagyon jó alaponyagokból (pl. Varlhona) készülnek, igazi gasztroluxus. Életben eszembe nem jutna fodrásznál kekszet árulni, az biztos.
Csak most vettem észre a trükkjét: attól ilyen tökéletes formájúak a kekszei, hogy desszertgyűrűben süti őket. Majd ezt is kipróbálom. Most ezt a "slice-and-bake" cookie-t csináltam, istenien bele lehet pakolni bármit, amit éppen megkívánunk, vagy ami éppen van otthon. Én kókuszt és kandírozott mangót tettem bele, kísérletezzetek bátran mindenfélével, csak aztán meséljétek is el nekem, mit találtatok ki.
V. szokta kérdezni, hogy mitől ilyen jó porhanyósak a kekszeim, hogy nem száradnak ki teljesen. Én erre azt mondom, hogy talán 1 perccel korábban veszem ki a sütőből, mint mások. Na jó, de mihez képest 1 perc? A kekszeket általában érdemes kikapni a sütőből amint a szélük elkezd barnulni. Igen ám, de ez pont az a süti, aminek egyáltalán nem szabad barnulnia. Ráadásul nem is kell úgy megkeményednie, mint mondjuk egy sablénak, kellemesen puha marad, de azért még keksz-szerű.

Slice-and-bake cookie
(kb. 30 db)

2 csésze liszt
1/2 tk sütőpor
1/2 tk só
140 g puha vaj
1 csésze cukor
1 tojás
1 tojássárgája

(1 csésze=250 ml)

1. Keverd össze egy tálban az első három hozzávalót.
2. Egy másik tálban (vagy gépben) keverd simára a vajat, add hozzá a cukrot, keverd ki világosra, aztán tedd bele a tojásokat is, és végül a lisztet. A legvégén pakolhatod bele, amit csak szeretnél: kandírozott gyümölcsöt, fűszert, kivonatot, magvakat.
3. Formázz a masszából hengert, csomagold folpackba, és tedd egy éjszakára a hűtőbe.
4. Szeleteld fel fél-1 cm vastag korongokra, tedd sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd 175 (légkeverésesben 155) fokon 9-11 percig.

sztori cookie keksz kezdőknek is

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr155141199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rengetegszer megcsinaltam ezt a kekszet, foleg gyerekzsurokra, es mindig hatalmas sikere volt. Csokidarabokkal, narancshejjal, nalunk ez a meno. Megnyugtato a tudat, hogy nincs benne allagjavito, mesterseges szinezek es ezer gyanus dolog amivel a bolti kekszek tele vannak...
lehet, hogy tesz bele zsírt, de sosem vallaná be! :-)
gabesz, igen, 250 ml. és én is tettem mangósba narancshéjat, teljesen igazad van!
Tetszik a recept, sokat sütök én is, de azért megkérdezem: a csésze 250 ml? Én így tudom, de nem vagyok teljesen ziher. Narancshéjat biztos fogok bele reszelni, nálunk az megy nagyon.

"saját levében" 2011.02.14. 22:54:00

Na meg a jó vaj és esetleg a disznózsír is segít a porhanyósságban. Bár tudom hogy ez nem hangzik túl jól egy női fodrászüzletben.
A liszt felét teljes kiőrlésű liszttel, a cukrot pedig nyírfacukorral helyettesítettem.
Reszelt (bio)citromhéjat, tört mandulát és jó sok vaníliát tettem a tésztába. Mennyei lett! Köszi a receptet! :)