KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2011. február 23., szerda 5 komment

2011. február 23., szerda 5 komment

Keksz, sütemény, tészta: Gâteau Breton


Valójában ez egy isteni omlós tészta, amivel jól el lehet szórakozni. Lehet mondjuk önmagában egy sütemény, mint amit most én csináltam vele. Ilyenkor az egyszerűségével üt, a gyerekek példálul imádták, hogy végre semmit sem kell kipiszkálniuk a sütiből. Lehet egy szelet alja, ezt a Mont Blanc-t már régóta szeretném kipróbálni. Én hasonlót használok a vaníliás almáspitémhez (hol birsalmásnak csinálom, hol körtésnek). Vagy lehet csinálni belőle egy petit fours-t, ahogy Mihályi László tette az első Essencia-órán: szilikonformában ilyen szögletesre sütötte, és a mélyedését megtöltötte sóskaramellel.
Persze nem bírtam ki, hogy csak simán magában tálaljam, és lett mellé joghurtfagylalt a maradék amarettós meggyel.

Gâteau Breton

40 g blansolt mandula
255 g puha vaj
150 g sütőcukor

4 nagy tojás sárgája + 1 egész a kenéshez
1 ek Amaretto likőr (lehet rum is, de akár ki is hagyhatod)
250 g liszt
1/4 tk só


1. Melegítsd elő a sütőt 160 fokra (légkeverésest 140-re). Vajazz ki egy fodrosszélű tart formát (én kivehető aljúban sütöttem, és ahogy Mihályi előre megjósolta, az alja belesült a tésztába).
2. Pirítsd meg a mandulát, és daráld durvára.
3. Keverd ki a vajat a cukorral, add hozzá egyesével a tojásokat. Keverd bele az alkoholt is, majd a lisztet a sóval és a mandulával. Vigyázz, hogy ne keverd túl!
4. Simítsd el a tortaformában. A tetejét kend meg a tojással. Süsd 35-45 percig, hogy a teteje szép barnára süljön, és a közepe is megszilárduljon (ha megnyomod, visszaugrik).
5. Ha a fagylaltot is meg szeretnéd csinálni, keverj ki 80 g cukrot 400 g joghurtban. Tedd a fagylaltgépbe, és ha kész, az utolsó egy-két keverésnél dobd bele a meggyet is.

Süti recept: Rose Levy Beranbaum: Rose's Heavenly Cakes

fagylalt sütemény omlós tészta kezdőknek is délutáni vendégség

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr465141195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ne keverd túl: csak annyit keverj rajta, amennyit muszáj
ez kevert omlós, ezt nem kell hűtőbe tenni
kb. 22 cm átmérőjű formám van
sok sikert hozzá! :-)
piszke, igen, valahogy jó balanszban vannak benne a dolgok
Ez annyira durván finom tészta...Pedig tök egyszerű alapanyagok vannak csak benne. Nagyon szeretem.
Mit értesz az alatt, hogy ne keverd túl? Ne haborsra keverjem csak épphogy keveredjen?
Amikor elkészül a tészta nem kell 1-2 órára hütőbe tenni?
A másik kérdés, hogy milyen méretű formában sütötted?
Szia! Alulképzett vagyok ehhez a recepthez :). A "sütőcukor" pontosan micsoda? Azok a nagy rögök, amiket néha briósok tetejére szórnak díszítésnek? Ez a recept feltétlenül igényli, vagy kristálycukor is megteszi?
Köszönöm!
@Eszter Liktor: a sütőcukor finomabb szemű, mint a kristálycukor, de ehhez a recepthez nem feltétlenül szükséges.