KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2011. március 28., hétfő 1 komment

2011. március 28., hétfő 1 komment

Mindent a maga formájában: Rum baba sült banán fagylalttal



Senkinek sem szeretném elvenni a kedvét, de ehhez a desszerthez először is egy olyan kelttésztát kell sütni, amit az ember a kutyájának sem adna oda. Legyen száraz, íztelen és levegős! Aztán jöhet egy jó boozy, fűszeres cukorszirup, amiből a tésztának minél többet kell felszívnia, és a dolgot már meg is oldottuk.
A barátnőim feltették azt a naív kérdést, hogy a rum babát milyen formában sütöttem. Hogyhogy milyenben? Hát rum baba formában! Hozzátartozik, hogy teljes forma-kattanásom van, egy cukrászműhely megirigyelné a felhozatalt. Lássuk csak, ott van a madeleine forma, ez alap, a szilikon financier forma, a mini sajttorta forma, a canelé forma, a savarin forma, a kis kuglóf forma, a nagy kuglóf forma, a tube pan, a kis tart gyűrűk, a nagy tart gyűrű, a fodros tart gyűrű, az alacsony kerek tortakarika, a magas kerek, a szögletes, a szufflé tálkák, a creme brulee tálkák, a kerámia pie forma, a fém pie forma, 23-cm-es tortaformából 4 db, mert mi van, ha egyszerre két 12 szeletest kell csinálnom, a kúpforma, a bonbon szívforma, a mousse szívforma és az a megszámlálhatatlan, ami még nincs, de nagyon kéne, például a speculoos forma és az a szilikon keksz forma, amit majd egyszer én magamnak szeretnék legyártatni, hogy a kekszeim végre mind egyforma kerekek legyenek.
A rum babát avagy a baba au rhumot hivatalosan nem így kéne tálalni, hanem hosszában megfelezve, a közepére tejszínhabot nyomva, a rumos sziruppal meglocsolva. Ráadásul az én verziómból kimaradt a rum, helyette narancslikőrt használtam. A rum baba tesója a savarin, ami ugyanúgy kelttészta, szintén szirupban, viszont karika formájú, közepén a tejszínhabbal és sok gyümölccsel. A savarin receptjét az áprilisi Blikk Nők Konyhában keresd.

Rum baba
(10 db)

200 g liszt
2 g só
70 g puha vaj
8 g friss élesztő
8 g méz
250 g tojás (kb. 5 db)

A sziruphoz:
500 g víz
250 g cukor
1 narancs leve és héja
1 citrom leve és héja

A tálaláshoz:
50 ml narancslikőr

1. Tegyél egy tálba a tojáson kívül mindent. Kezdd el gyúrni, és add hozzá egyenként a tojásokat. Dagaszd kb. 5 percig, hogy szép fényes és sima legyen, és kezdjen elválni az edény falától. Hagyd állni 5 percig.
2. Adagold egy habzsákból a formákba úgy, hogy a feléig töltsd meg a lyukakat. Keleszd addig, hogy a mélyedések tetejéig érjen a tészta (nekem 35 fokon kb. 1 óra volt).
3. Süsd 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára. Vedd ki a sütőből, várj öt percig, aztán tedd rácsra hűlni.
4. Készítsd el a szirupot: forrald fel a vizet a cukorral, valamint a narancs és a citrom zöldséghámozóval leszedett héjával. Fedd le, és hagyd állni 15 percet. Add hozzá a narancs és a citrom levét.
5. Forgasd meg a babákat a még meleg szirupban, hogy jó alaposan megszívják magukat. Tálaláskor locsold még meg a babákat egy-egy evőkanál narancslikőrrel.

Sült banán fagylalt
(1 l)

2 banán
4 ek barnacukor
125 g teljes tej
250 g tejszín
2 ek cukor
3 tojás sárgája

1. Vágd hosszában ketté a banánokat, tedd tepsire, szórd meg őket barnacukorral, és grillezd meg a sütődben (vagy süsd magas hőfokon). Ha kész, és már ki is hűlt, pürésítsd (lehet, hogy könnyebb lesz úgy, ha adsz hozzá egy kicsit a sodóból).
2. Forrald fel egy lábosban a tejet, a tejszínt és a cukrot. Öntsd a kikevert tojássárgákra, miközben folyamatosan kevered, aztán mehet az egész vissza a lábosba. Sűrítsd be a sodót.
3. Szűrd át, keverd bele a banános pépet, és ha szobahőmérsékletűre visszahűlt, tedd egy éjszakára a hűtőbe, aztán készítsd el a fagylaltot a fagylaltgépben.

fagylalt banán narancs kelttészta középhaladó

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr145141184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

De rég készülök egy ilyet sütni...és enni:)
süti beállítások módosítása