KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2011. június 28., kedd 3 komment

2011. június 28., kedd 3 komment

Tart pie galette: Rusztikus pite nektarinnal és ribizlivel


Rusztikus freeform tart, galette vagy crostata - mindenféle néven láttam már futni ezt a süteményt. Ez most két dolog miatt lett különösen jó: az egyik, hogy a tésztájában teljes kiőrlésű rozsliszt van a szokásos nagy mennyiségű vajjal kombinálva; a másik, hogy a nektarin és a ribizli igen jó barátságban állnak egymással. A történet csúcsa, ahogy a sütés közben kifolyó gyümölcslé a sütőpapíron karamellizálódik.

Rusztikus pite nektarinnal és ribizlivel
(6 db)

A tésztához:
1 csésze teljes kiőrlésű rozsliszt
1 csésze finomliszt
1 ek cukor
1 tk só
170 g hideg vaj, felkockázva
1 tk almaecet
8 ek jéghideg víz
(1 csésze=250 ml)

A töltelékhez:
6 ek baracklekvár (lehetőleg őszibarack)
6 db nektarin, felszeletelve
2 ek kukoricakeményítő
3 ek nádcukor
100 g ribizli
6 szem málna

A sütéshez:
1 tojássárgája
1 tk tejszín
nádcukor

1. A száraz hozzávalókat szitáld egy nagy tálba, a szitában maradt nagyobb szemeket is öntsd bele. Amilyen gyorsan csak lehet, morzsold el benne a vajat.
2. Add hozzá az almaecetet és a hideg vizet, és egy-két mozdulattal gyúrj tésztát belőle. 1 órára tedd hűtőbe.
3. Nyújtsd ki a tésztát kb. fél cm vékonyra, és vágj ki belőle 10 cm-es köröket. Tedd a köröket sütőpapírral bélelt tálcára.
4. Kenj a tészták közepére egy-egy evőkanál lekvárt, tegyél rá egy maréknyi nektarint, néhány szem ribizlit és egy-egy szem málnát. Hajtogasd rá a tésztát oldalról. Tedd 1 órára a mélyhűtőbe, hogy sütés közben megőrizze a formáját.
5. Keverd össze a tojást a tejszínnel, és egy ecsettel kend meg a pite szélét. Szórd meg az egész süteményt a nádcukorral. Süsd 175 fokra előmelegített sütőben 50 percig. 

Recept: Kim Boyce: Good to the Grain

ribizli nektarin tart középkezdő

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr825141167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hooolnap megsutom (irtam is rola, haha)
india utani anna-rebuild jol all, erdemben is tudom mar nezegetni a receptjeid \o/
Hajrá, hajrá, aki eddig kóstolta, dobott egy hátast. Amikor a vajat elmorzsolod a liszttel, maradjanak benne borsóméretű vajdarabok!
nektarin van, ribizli van, és a rozslisztet is megvettem ma hozzá!