KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2011. július 25., hétfő 6 komment

2011. július 25., hétfő 6 komment

Menza: Angel food cake a legegyszerűbb csokoládészósszal


Nehéz lehet elképzelni, milyen lehet az a torta, amiben csak tojásfehérje van liszttel és cukorral, de mégsem habcsókszerű, sőt egyáltalán nem is ragacsos.
Így csokiszósszal kombinálva engem határozottan a gyerekkori menzás "piskóta csokiöntettel" kombóra emlékeztet, amit egyébként - a többiek nagy örömére - ki nem állhattam, de persze ezt a mostanit szeretem. Pedig már akkor is édesszájú voltam, de ezek szerint különbséget tudtam tenni a csokiszósz és a felvizezett kakaóporszerűség, na meg a piskóta és a térfogatnövelt sült liszt között, bár ha jobban belegondolok, egy csomó old school hülyeséget azért én is szívesen megettem.

Angel food cake a legegyszerűbb csokoládészósszal
(kb. 12 adag)

Megj.: Ehhez a sütihez nem árt egy igazi angel food cake tortaforma, aminek én nem vagyok a birtokában, ezért egy középen lyukas kuglófformát használtam, de minél kevésbé cirádás, annál könnyebben kijön belőle sütés után a torta. Valamint az eredeti forma jóval nagyobb, mint a nálunk használatos kuglófformák, ezért elég 8 tojásfehérjéből készíteni a sütit, a többi hozzávalót pedig ennek megfelelően visszaosztani; vagy 12 tojásfehérjéből csinálni, és a maradék tésztát muffinformában kisütni.

A tortához:
12 tojásfehérje
1 tk borkő (nem borkősav, hanem "cream of tartar")
1 1/4 csésze cukor
1 csésze liszt
1/2 tk só
150 g étcsoki apró kockákra vágva
(1 csésze=250 ml)

1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Készítsd elő a formát, de ne vajazd ki, sőt egyáltalán semmit se csinálj vele.
2. Kezdd el verni a tojásfehérjéket, 1 perc után add hozzá a borkőt, verd még 4 percig magas fokozaton, és amikor már habos, de még nem kemény, szép lassan adagold hozzá a cukrot. Verd még 2 percig, és ha minden jól megy, szép fényes, kemény habot kapsz.
3. Szitáld hozzá a lisztet a sóval, és óvatosan forgasd bele. Add hozzá a csokoládét is. Töltsd az előkészített formába, és süsd 35 perc alatt aranybarnára. Onnan tudod, hogy a kész a süti, hogy ha az ujjaddal a tetejét megnyomod, a tészta visszaugrik. Hagyd a formában kihűlni, aztán vágd körbe, és borítsd ki.

A csokoládészószhoz:
120 g étcsokoládé
120 ml tej
2 tk instant kávé

Kockázd fel a csokoládét, közben forrald fel a tejet a kávéval. Add hozzá a csokoládét, és keverd simára. Langyosan a legjobb.

Recept: Everyday Food

csokoládé torta tojásfehérje uzsonna kezdőknek is teához

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr625141163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hahaha teljesen veletlen volt am h ratalaltam az igeretedre *_*
(egy egesz kinos tortat elvallaltam ahol a forma + a megjelenes ami szamit, de keptelen lennek vmi surupudingos remseggel eloallni ugyhogy nekialltam keresgelni es nyilvan eleg hamar eljutottam ide is, aztan onnan mar csak egy lepes volt ratalalni az igeretdre)
nade azert ne aggodj kulonosebben, az india-ota-dietam miatt az meg egy jo ido lesz h gondolkozhatok olyan sutin ami pl magokat + fuszereket + tejtermeket tartalmaz, a repatortadra lehet meg egy ujabb evet is varhatok T_T
anna, ezt hogy csináltad???? :-) na majd vmit kitalálok erre...
HELO HELO,

volt egy igereted 1 eve miszerint "Nem baj, egy év múlva újra megnézzük."

SZOVAL????
borkőt a culinarisban vettem.
szia,

Tudnál segíteni, hogy borkőt hol lehet beszerezni? Köszönöm előre is.
Bernadett
imádom, a fagyikészítés melléktermékeként megmaradó tojásfehérjét szoktam igy hasznosítani, gyerekek imádják úgy natúran is meecee