KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2011. december 21., szerda 5 komment

2011. december 21., szerda 5 komment

Ha már muszáj: Bejgli


Hátha még nem sütöttétek meg, és jól jön néhány jótanács, én már vagy negyvenen túl vagyok mára.
Ez az én tuti receptem, csak a töltelékeket variálom. A képen egy mandulás-aszalt gyümölcsöst láttok.

1. Időben állj meg.
Mondhatnám úgy is, hogy ne keverd túl a tésztát. Ha géppel dolgozol, állítsd a leglassabb fokozatra, a dagasztókart használd. Ahogy összeállt, kapcsold ki, és ha még szükség van rá, folytasd kézzel. Ha eleve kézzel kezdted, figyelj rá, hogy a végén már csak szinte a csuklóddal gyúrd.
2. A hideg.
A bejgli tésztája ún. omlós élesztős, de attól, hogy élesztő van benne, még nem kell megkelnie, legalábbis sütés előtt nem. Soha ne keleszd meleg helyen, a bejglit csak hideg helyen kell pihentetni. A vaj, a zsír, a tej - minden legyek hideg, amikor hozzálátsz a gyúráshoz.
3. Az arányok.
Az ideális tészta:töltelék arány 1:1. Ettől még feelingre többnek fog tűnni a töltelék evéskor - szerintem mindenki ezt szereti -, viszont így talán nem reped meg sütés közben a tészta teteje.
4. Az a fránya repedés.
A tölteléked ne legyen túl folyós, különben lapos és repedt lesz a tésztát.
5. Mondom omlós.
Bármennyire is furán hangzik, a sertészsír jót tesz a tésztának. Margarint semmi esetre se használj, akkor se, ha az van a nagyi receptjében. Én egyértelműen a vaj-zsír kombóra szavazok.
6. Minta.
A szép fényes, erezett mintát úgy kapod, ha először lekened tojássárgával, pihenteted, hogy rászáradjon, jöhet a kenés a fehérjével, és egy újabb pihentetés. Ne kenegesd össze-vissza, határozott mozdulatokkal, egy vonással kend át.
7. Variáld.
Legalább a töltelékeket, hogy ne und magad halálra minden karácsonykor.

karácsony

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr685141144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egy év múlva kipróbálom

En - Hababann 2011.12.21. 23:59:00

Csak a töltelék tészta aránnyal nem értek egyet! ;) Nálam 70-30 a töltelék javára és mégsem reped meg soha.
Egyébként hibátlan!
szimpatikus. a diós-mákos a könyökömön (se) jön már ki, a töltelék variációval talán még én is nekiállok megsütni.
200 g darált mandula, 90 g cukor, 80 g tej 25 g mézzel felforralva, aszalt sbarack, füge, aranymazsola, narancslikőr.

Balogh Nóra (Lucamami) 2011.12.21. 23:59:00

Hú, engem a mandulás töltelék érdekelne!!! :-)