KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2012. január 19., csütörtök 16 komment

2012. január 19., csütörtök 16 komment

Inkább fanyar: Máktorta


Bár az egyszerűség kedvéért máktortának hívom, inkább a fanyar ízek a dominálnak, az áfonyáé és a citromé. Mégis máktorta, mert az egész azzal indult, hogy a számomra ideális máktorta gondolata járt az eszemben már egy ideje, pontosan azóta, hogy a bejglisütésből megmaradt nagy mennyiségű mákkal szembesültem minden esetben, amikor a hűtő ajtaját kinyitottam. Ez a torta speciel nem oldotta meg a problémámat, legfeljebb, ha hirtelen tizet kéne lesütnöm belőle. Ti mit csináltok a mákkal, ha a mákosgubán, a mákostésztán és a mákos palacsintán már túl vagytok?



Máktorta
(14 szelet)

Az áfonyazseléhez:
225 g áfonya
40 g cukor
1 tk citromlé
2,5 db zselatinlap

A mák biscuithez:
92 g darált mák
42 g cukor
22 g liszt
2,5 tojás

62 g tojásfehérje
50 g cukor

A citrom mousse-hoz:
1 adag lemon curd
300 g tejszín
2 db zselatinlap

1 ek glükóz szirup

1. Melegítsd fel az áfonyát a cukorral és a citromlével egy lábosban, hogy egy kis levet engedjen, aztán turmixold le, és passzírozd át. A zselatint áztasd jéghideg vízbe 10 percre. Olvaszd fel a kifacsart zselatint néhány evőkanál áfonyapürével, majd keverd a többi áfonyához. Hagyd egy kicsit dermedni, aztán öntsd folpackkal kibélelt 20 cm átmérőjű törtakarikába. Tedd hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen, vedd ki a formából, és tedd át a mélyhűtőbe.
2. A biscuithez tedd a cukrot, a lisztet és a tojást egy keverőtálba, és verd kb. 4 percig, hogy habos legyen. Forgasd bele a mákot. A tojásfehérjéből és a maradék cukorból verj lágy habot, és forgasd azt is a lisztes keverékbe. Kend ki egy sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd 175 fokon 11 percig. Fordítsd ki egy másik sütőpapíros tepsire, és hagyd teljesen kihűlni. Húzd le róla a papírokat, és szúrd ki a süteményt egy 20 cm átmérőjű tortakarikával.
3. Verj lágy habot a tejszínből. Áztasd be a mousse-hoz szükséges zselatinlapokat jéghideg vízbe 10 percre, aztán olvaszd fel két evőkanál citromkrémmel. Tegyél félre 3 evőkanálnyit a lemon curdből, a többit pedig keverd össze a zselatinos krémmel. Forgasd össze a habbal. Tedd sima csöves habzsákba.
4. Eljött az idő, hogy összeállítsd a tortád. Egy 22 cm átmérőjű, 4 cm magas tortakarika alá tegyél sütőpapírt. Helyezd bele a mákos lapot. Nyomj rá 1 cm magas habot, tedd rá az áfonyazselét, fedd le még 1 cm habbal úgy, hogy a tetején maradjon kb. 2 mm hely még. Fagyaszd ki.
5. A félretett citromkrémet olvaszd fel egy nagy evőkanál glükózzal. Tedd a fagyott torta tetejére, és tedd vissza a fagyasztóba.
6. Vedd ki a tortát a hűtőből, és egy szakácsfáklyával olvaszd meg körben a szélét. Vedd ki a tortát a karikából, és hagyd a hűtőben kiolvadni.

szülinap torta mák citrom áfonya mousse vállalkozó szelleműeknek

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr605141138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

1 kg glükózszirup 280 Ft a Bakonál, most vettem :-) TPetra_
Nem surgos a dolog,csak szìvesen kipròbàlnàm a fondant-hoz is,kìvàncsi lennèk a kulonbsègre,most ugyanis mèzzel csinàlom,de biztos màs az eredmèny a glukozzal,nem? Zsu
zsu, nyugodtan teheted simán a lemon curd-öt a tetejére, az is szép lesz, csak nem ennyire csillogó.
Kèrdèsem lenne a glukoz szirup àràra ès beszerzèsi helyère vonatkozòlag....remèlve,hogy olcsòbb,mert itt (Olaszo.)az aranyèval vetekszik az àra. Koszi:Zsu
köszönöm a tippeket, így tényleg egész gyorsan elfogy majd a mák!

"saját levében" 2012.01.19. 15:19:00

A profi cukrászság és az igényesség nagyon szépen tükröződik benne! Én pozsonyi kiflit és Kaldeneker "nagyon mákos kockáját" csinálom. Ha kevés a mák, akkor leveles tésztára savanyú lekvárt kenek és arra szórom a mákot, aztán feltekerem.
Nagyon jól néz ki :)
ez még a diós változatnál is jobban hangzik!
Egyik alkalommal a kényszer rávitt, hogy az aranygaluskát ne dióval csináljam...így mákba forgattam a kiszaggatott tésztát, a vaníliasodót pedig házi, fanyar narancslekvárra cseréltem. Finom volt!
Gyönyörű lett a tortád! :)

Még nem volt annyi mák itthon, amit mákosgubaként ne tudtam volna megenni:)
De sütnék még pozsonyi kifliket, mákoskalácsot, flódnit, vagy ezt találtam még:
http://www.csakapuffin.hu/2010/03/makos-poharkrem.html
Gyönyörű ez a torta!
Nagyon csinos! :)
Szia! A kifagyasztast hogy erted? Mennyi idore teszed a fagyasztoba?
@Alexandra Gondos: Nem emlékszem, hogy pontosan hány óra alatt fagyott meg, de min. 2 óra biztosan kell neki.
süti beállítások módosítása