KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2012. augusztus 02., csütörtök 8 komment

2012. augusztus 02., csütörtök 8 komment

Olíva vs. vaj: Csokoládés olívatorta olívafagylalttal és idei barackdzsemmel




Fogalmam sincs, hogy egészségesebb-e olívaolajjal főzni, mint vajjal, habár biztosan oda kellene figyelnem, mert a nagy vajimádatomtól a koleszterinem rendszeresen magasabb a kelleténél, bár már azt is hallottam, hogy a magas koleszterin tulajdonképpen jó . Mindegy, mert engem ez nem is érdekel.
Szeretem a sok vajtól nehéz, zsíros, tejszínízű süteményeket, de majdnem ugyanennyire szeretem az olívaolajtól könnyű, gyümölcsös illatú tésztákat is.
Sajnos itt is ugyanúgy van, mint a vajnál: nincs értelme gyenge minőségűt használni. Édességekhez érdemes a Dolce Vita Konyháról vagy az igazioliváról rendelni, mert ha nincs jó íze az olajnak, akkor ilyen mennyiségben az a süteményeden is érződni fog. Ha ügyes vagy, olcsóbban megúszod, mintha egy hipermarketben vetted volna.
A tönkölyliszt sem azért van benne, hogy egészségesebb legyen, isten ments!

Csokoládés olívatorta olívafagylalttal és idei barackdzsemmel

A tortához:
115 g tönkölyliszt
190 g finomliszt
3/4 tk só
1 1/2 tk sütőpor
160 g cukor
250 ml olívaolaj
190 ml teljes tej
3 tojás
1 ág rozmaring
150 g étcsokoládé

1. Egy mély tálban keverd össze az első 5 hozzávalót, egy kancsóban pedig a következő hármat.
2. Forgasd a folyékony hozzávalókat a szárazakhoz, tedd bele a rozmaringot és az étcsokit is felaprítva.
3. Vajazz ki egy kivehető aljú, fodros szélű, kb. 23 cm átmérőjű tortaformát. Simítsd el benne a masszát, és süsd 180 fokon 40 percig.

Recept a Good to the Grainből. 

A fagylalthoz:
220 ml teljes tej
66 g cukor
egy csipet só
170 ml habtejszín
4 tojássárgája
90 ml olívaolaj

1. Készíts angolkrémet a hozzávalókból, az olaj kivételével: A tejet és a tejszínt forrald fel a cukorral és a sóval, add lassan, kevergetve a tojássárgához, majd az egészet tedd vissza főni, hogy besűrűsödjön.
2. Öntsd bele az olajat, és tedd a hűtőbe, hogy másnap a fagylaltgépben elkészíthesd.

Recept a Perfect Scoop-ból, mert az a könyv tényleg perfect. 

A baracklekvárhoz:
5 kg sárgabarack (kimagozva mérve)
1 kg cukor
30 g pektin

1. Tedd egy fazékba a sárgabarackot negyedelve, de héjastul. Add hozzá a cukor 2/3-át. Főzd kb. fél óra-órát, attól függően, hogy mennyire szereted darabosan.
2. A maradék cukrot keverd össze a pektinnel, majd add a barackhoz. Főzd még 10 percig, majd töltsd sterilizált üvegekbe, zárd le, fordítsd fejre 5 percre. Fordítsd vissza, és tedd dunsztba.
Miért pont a baracklekvárt szereti mindenki?

fagylalt csokoládé torta olívaolaj sárgabarack lekvár kezdőknek is

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr805141118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Amióta naponta csak és kizárólag vajjal és viszonylag jó minőségű extraszűz olívaolajjal főzök, a férjemnek lecsökkent jelentősen a koleszterinszintje. Vajból havonta kb 30-40 dkg-t használok összesen /ebben benne van a sütihez használt is/ olívaolajból pedig havonta kb 1 liter fogy. A napraforgóolajat teljesen száműztem a konyhából, igaz se rántott húst nem készítek itthon se hasábburgonyát.
köszi a tippet és az átírányítást! tetszik a tonhalas menü.

csillagocska 2012.08.02. 16:14:00

Én a szilvát is szeretem.

Kipróbálom, és ha ez után a Férj megeszi az olivát, imába foglalom a neved. :D Úgy kívánkozik hozzá egy bor is (az én fejemben legalábbis), szerinted milyet? :)

Még valami: a choc chip cookies ANNYIRA jó, hogy már kb 6-8 ember kérte el tőlem a receptjét. Mindenkit irányítottam ide. :)

Magas koleszterinre párolt tonhal héjában sült burgonyával (fűszervaj nélkül), jól zöldfűszerezve.
én csak figyelek és hallgatok, nagyon érdekes és tanulságos a beszélgetésetek.
r. :
A növényi alapú zsiradék még simán megnöveli a koleszterint. Ha pl. margarinnal főzöl. De elég az is, ha a legtöbb étel elkészítésénél hevített olajat használsz. Mindegy, milyen márka. Egyszerűen erre nincs szüksége az embernek. Se margarinra, se étolajra. Az lenne az egészséges, ha ezek nélkül főznénk. Utólag teszik hozzá a hidegen sajtolt olajakat vagy olajos magvakat azok, akik így étkeznek. Na meg persze az édességek szintén képesek koleszterint növelni. Csokoládé, piskóta és társai.
Szintén csak jóindulatú segítség részemről. Nem kioktatási szándék.
mert nincs jobb a sargabaracklekvar fanyarsaganal, azert (es nalunk cukormentesen kesziti a nagymama, ne tudd meg, mennyire zsenialis)
amugy ez a koleszterin (amibol van jo es rossz ugye) egy fura dolog, mert nekem akkor is kicsit magasabb volt, mikor a gyerek miatt tejmentes konyha miatt csak novenyi alapu zsiradek volt itthon evekig - most meg csak vaj, es komoly mennyiseg fogy belole, es a "rossz koleszterinem" tovabbra is kicsit magas, senki se tudja ra a valaszt, de mivel amugy azert nem etkezem dramaian, hagytuk annyiban, remelhetoleg nem lesz rosszabb, de szoval sztem nem ciki, ha egeszseges hozzavalok vannak egy sutiben, ami azzal egyutt is zsenialis:)
ja en imadom az olivat, de a rozmaring nekem annyira messze van az edessegtol, pedig probaltam csokival, malnaval, esatobbi, mikozben a rozmaringot amugy imadom
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
A recepted ötletes nagyon!
Ami a koleszterint illeti... Két fajtája is létezik a szervezetben. Az pedig, ami a vajtól és társaitól tud magas lenni, hát az tényleg nem egészséges, ha a normál érték feletti száma van. Az ember csak addig nem foglalkozik vele, míg meg nem betegszik. Mindenki úgy gondolja eleinte, hogy csak a másik lehet beteg, cukros, érelmeszesedett.
Én azért a helyedben utána járnék a dolgoknak (mármint, ha nem jó a koleszterin-értéked, hogyan javíthatnád). Minden - így az is, hogy mi ízlik az embernek - csak szoktatás kérdése.
Sok sikert hozzá, és gratula a pikáns ételek elkészítéséhez! Élvezet nézni a képeidet. (A soraimat nem kioktatásnak, sokkal inkább jóindulatnak szántam.)