KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2013. január 24., csütörtök 2 komment

2013. január 24., csütörtök 2 komment

A dolgozó nő: Mézes körte-füge galette


Október eleje óta a Pastramiban dolgozom. Minden egyes nap áldom az eget, hogy nem nyitottam saját cukrászdát. Kivéve azt az egy hónapot, amikor úgy nézett ki, hogy ki fognak rúgni. Az ilyesmiktől és attól eltekintve, hogy nem csinálhatok mindig olyan desszertet, amilyet én akarok, illetve néha olyat kell csinálnom, amit egyáltalán nem akarok (somlói, puncskocka és társai), nagyon élvezem a dolgot.
Imádom, hogy a konyha nyitott, a vendégtérből mindent látni, illetve én is látok mindent. Nem mintha egész nap azt lesném, hogy ki milyen szépen eszi meg, amit csináltam, de bevallom, jól szórakozom.
Visszatérve az elejére, arra már most rájöttem, hogy a vendéglátáshoz egyáltalán nem értek, nem tudom, mit akarnak enni az emberek, de annyi már dereng, hogy ha pontosan tudnám, talán inkább visszamennék újságírónak (belepusztulnék). Tehát röviden ezért örülök, hogy nem a saját pénzemmel játszadozgatok.
Ma az étteremben ehhez hasonló galette-eket sütöttem, amit saját főzésű pisztáciafagylalttal tálalunk, mert bizony végre egy jó fagylaltgéppel is szórakozhatok.
Az alábbi recept egy korábbi Blikk Nők Konyha magazinban jelent meg.

Mézes körte-füge galette
(8 adag)

A tésztához:
40 g kukoricaliszt
180 g finomliszt
2 ek cukor
1/2 tk só
170 g hideg vaj, felkockázva

A töltelékhez:
3 db körte
50 g aszalt füge
30 g nádcukor + 1 ek a szóráshoz
1 ek kukoricakeményítő
fűszerek (pl. gyömbér, szegfűszeg)
2 ek baracklekvár
2 ek méz
1 tojás a kenéshez

1. A vajat a többi hozzávalóval összemorzsolom, vagy a gép dagasztókarjával összedolgozom. Nem kell túlkeverni, maradhatnak bele kavicsméretű vajdarabok. 3-4 ek jéghideg vízzel tésztává gyúrom. 1 órára hűtőbe teszem.
2. Közben a körtét megpucolom, felkockázom. A fügének levágom a szárát (ezt kidobom), és csíkokra vágom. A cukrot összekeverem a keményítővel és a fűszerekkel.
3. A tésztát lisztezett felületen kb. 3 mm vékonyra nyújtom. Egy tányér vagy egy tortaforma segítségével egy kb. 26 cm átmérőjű kört vágok ki belőle. A sodrófa segítségével átemelem egy sütőpapírral bélelt tepsire.
4. Megkenem a baracklekvárral úgy, hogy a szélén 2 cm-t kihagyok. Ráterítem a tölteléket, a szélét körben ráhajtogatom. Ezt a sávot lekenem tojással, megszórom nádcukorral. 175 fokon 30 percig sütöm.

körte füge pite gyümölcsös délutáni vendégség középkezdő

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr555141101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KisCsetresz 2013.01.24. 22:16:00

Ha esetleg vígasztal, nekem vannak barátaim, akik kifejezetten a puncskocka miatt járnak oda. :) Ha csak tehetik, akár reggelire is leküldenek egyet kávéval.
2 éve ettem házi pisztácia fagyit a Pastramiban. Azóta is elborzadok, ha rá gondolok. Pisztácia nem sok volt benne, annál több mandula aroma. Mondd, hogy javult azóta a helyzet.
süti beállítások módosítása