Szeretem azt a pillanatot, amikor beleharapnak abba, amit sütöttem, és látom rajtuk, hogy veszettül gondolkodnak. Ezzel a bucival például jól fel lehet adni a leckét, ember legyen a talpán, aki egytől-egyig kitalálja a töltelék összes alkotóelemét.
Ezt a péksüteményt grillezéshez találtam ki, ugyanis a kedvenc grillkajánk meglepő módon egy laposkenyér, amit rácson szoktunk megsütni. Ennek a tésztáját most kétfelé osztottam: az egyik felét megtöltöttem a tapenade-del (magyarul olalbogyókrémmel), és sima elektromos sütőbe tettem; a másik feléből a szokásos laposkenyeret grilleztünk, amire petrezselyempestót csöpögtettünk. Kíváncsi lennék, hogy ti mit hoznátok még ki ebből az alapreceptből.
Tapenade buci
(kb. 30 darab)
a bucihoz:
400 ml víz
20 g méz
50 g friss élesztő
400 g kenyérliszt
260 g teljes kiőrlésű búzaliszt
20 g só
a tapenade-hez:
(ezt már nem szoktam méricskélni)
1-1 marék fekete és zöld olajbogyó
10 szem kapribogyó
3 db szardellafilé
fél citrom leve
3 db szárított paradicsom
2 db fokhagymagerezd
olívaolaj
1. A víz felében és a mézben felfuttatom az élesztőt.
2. A liszteket és a sót keverőtálba teszem, hozzáöntöm a kovászt és a maradék vizet. Gombóccá gyúrom, fél órát meleg helyen, letakarva pihentetem.
3. Közben megcsinálom a tölteléket, ami abból áll, hogy mindent egy aprítógépbe teszek, felöntöm némi olívaolajjal, és durvára darálom (de nem pépesre!). Ha úgy látom, hogy még elbírna némi olajat, öntök hozzá. A paradicsomot és a fokhagymát érdemes még aprítás előtt feldarabolni.
4. A buciból 40 g-os darabokat vágok, egyesével golyót formázok belőlük, kicsit kilapítgatom őket, a közepükre egy-egy teáskanál tapenade-et teszek, és a tészta széleit ráhajtogatom, majd megfordítva sütőpapírral bélelt tepsire teszem őket úgy, hogy a hajtás alul legyen. Egy órát kelesztem.
5. 230 fokra előmelegített sütőben 12 perc alatt szép barnára sütöm.