KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2013. május 29., szerda komment

2013. május 29., szerda komment

Jó reggel: Pain perdu és English muffin

pain_perdou.jpg

Egy francia és egy angol reggeli, egyik jobb, mint a másik. A pain perdu (ejtsd 'pen perdü', azaz "elveszett kenyér") egy édes bundáskenyér, csak éppen nem merül el mélyen az olajban, mint a miénk. A franciák éppúgy eszik desszertnek, mint reggelinek. A szikkadt kenyeret vagy brióst tej, tejszín, tojás, cukor és vanília keverékébe mártják, aztán vajon mindkét oldalát megpirítják. Néha porcukorral tálalják, én konyhai fáklyával még cukrot pirítottam a tetejére, mintha creme bruleet csinálnék. Az amerikaiaknál french toast néven fut, és gyakran kettesével összetöltik, például lekvárral. A Pastramiban úgy éreztük, a pan perdu akkor sikerülhet igazán jól, ha mi magunk sütjük le hozzá a kalácsot, mégpedig egy igazi, vajban nem szűkölködő francia brióst. Csütörtök reggeltől már ehetitek is.

english_muffin.jpg

Ellentétben a pain perduvel, az english muffin engem egyetlen magyar reggelire sem emlékeztet, a muffinra pedig végképp nem. Egy fánk méretű kelt tésztáról van szó, amit én kukoricadarával megszórok, vajon megpirítok és még sütőben is megsütök. Ehetjük akár lekvárral is, de az igazi királyi reggeli legyen inkább egy eggs Benedict. Az elnevezés egy ilyen félbevágott english muffinon tálalt sonkát, posírozott tojást és hollandi mártást takar. A Pastramiban naná, hogy a névadó pastrami húst tesszük rá. Az egg Benedict tehát nem újdonság nálunk, viszont mostantól a saját, házi sütésű english muffinunkkal érkezik az asztalokra.

Pain perdu

egy adag Michel Roux briósából, szögletes formában sütve, vagy egy készen vásárolt foszlós kalács

1 tojás

1 dl tej

fél dl tejszín

2 ek nádcukor + a tetejére

fél kk vaníliapaszta vagy -kivonat

vaj a sütéshez

a tálaláshoz krémes ricotta, görög joghurt, créme fraiche vagy tejszínhab

friss gyümölcs vagy lekvár

1. A brióst vagy a kalácsot viszonylag vastag szeletekre vágom.

2. A tojást, a tejet, a tejszínt, a cukrot és a vaníliát kikeverem, a brióst belemártom, de épp csak annyira, hogy átnedvesedjen. Ha tovább benne hagynám, szétesne.

3. Egy serpenyőben egy evőkanál vajat felolvasztok, és a briós mindkét oldalát megpirítom benne. Papírtörlőn leiatatom róla a maradék vajat. 

4. A tetejét megszórom cukorral, és házisárkánnyal rápirítom. A krémmel és a gyümölccsel azonnal tálalom.

English muffin

(kb. 8-10 db)

300 ml tej

25 g friss élesztő

25 g cukor

425 g liszt

1/2 tk só

50 g vaj, olvasztva + a pirításhoz

polenta (kukoricadara) a szóráshoz

1. A tejet langyosra melegítem, belekeverem a cukrot, és felfuttatom benne az élesztőt.

2. A lisztet a sóval, a vajjal és a felfuttatott élesztővel együtt egy keverőtálba teszem, és kézzel vagy géppel begyúrom. Dagasztás után egy tiszta tálba teszem, konyharuhával vagy frissentartó fóliával lefedem, és egy órát meleg helyen pihentetem.

3. Ha megkelt a tészta, egy tepsire sütőpapírt teszek, amit polentával megszórok. Lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtom a tésztát, és 8-10 cm átmérőjű kiszúróval kiszaggatom. A sütőpapírra teszem, és a tetejét is megszórom polentával. 45 percig kelesztem.

4. Egy serpenyőben vajat olvasztok, és kb. 5 perc alatt a muffinok mindkét oldalát barnára pirítom. Ezután még 170 fokos (légkeveréses 150) sütőben 5 percig sütöm őket.

Ez egy Jamie Oliver recept.

reggeli tészta kelt péksütemény középhaladó

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr85332890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az édes bundáskenyér gusztának tűnik.:P
Sajnos a "családom" a sós bundáskenyeret eszi.:((
süti beállítások módosítása