KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2014. január 21., kedd 2 komment

2014. január 21., kedd 2 komment

Sütés és glutén nélkül: Görög joghurt tart

joghurttart1.jpg

Egyre több barátnőm próbál egészségesen enni, rettenetesen frusztráló. Van, akinek ételallergia miatt létszükséglet; van, akinek más betegség miatt ajánlottak speciális étrendet; van, aki meg csak úgy, egészséges szeretne lenni - megőrülök. Én még mindig imádom a cukrot és a lisztet, de néha, mások kedvéért belemegyek ilyen kompromisszumokba, mint ez a süti. 

Görög joghurt tart

(12 szelet)

a tésztához: 

140 g dió vagy mandula, megpirítva

90 g aszalt füge

90 g aszalt datolya (kimagozva mérve)

45 g olvasztott vaj*

a krémhez: 

125 ml tej (3,5%-os)

10 g lapzselatin

610 g görög joghurt**

80 g méz

1 citrom finomra reszelt héja

1 gránátalma a díszítéshez

*az én tésztám kicsit puha, de használható lett, lehet, hogy érdemes vaj nélkül is kipróbálni

**a Zott Nature Greek Style joghurtját használtam, ami hígabb, mint egy igazi görög joghurt, ez utóbbihoz kevesebb lapzselatin is elég

1. A magokat, a datolyát és a fügét (eltávolítom a kemény szármaradványt) egy aprítógépbe teszem. Fontos, hogy puha aszalt gyümölcsöket használjunk. Ledarálom, hogy masszává álljon össze. Hozzákeverem a vajat is, ha használok. 

2. Egy kb. 20 cm átmérőjű, kivehető aljú, fodros szélű piteforma aljára és oldalára nyomkodom a tésztát egy darab folpack segítségével, mert így nem ragad a kezemhez a massza. 20 percre hűtőbe teszem. 

3. A krémhez a lapzselatint jéghideg vízbe áztatom 10 percre. 

4. A görög joghurtot simára keverem a mézzel, és belereszelem a citromhéjat. 

5. A tejet felforralom, felolvasztom benne az alaposan kifacsart zselatint. Az egészet a görög joghurthoz keverem egy kézi (nem elektromos) habverővel. 

6. Kiveszem a tartot a hűtőből, és beleöntöm a krémet. Egy éjszakára visszateszem a hűtőbe, hogy megdermedjen.

7. Tálalás előtt alulról kinyomom a tartot a formából, és megszórom a tetejét a gránátalma magjaival. 

joghurt gyümölcsös gluténmentes gránátalma tart középkezdő

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr845774248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A mez miota nem cukor?
@Zincsilla: a méz mióta nem méz? nem cukorbetegeknek készült a süti.